KAKO OBIĆI VIŠE GRADOVA

Kako obići više gradova za malo vremena? Zvuči nemoguće, a zapravo može biti najprostija stvar na svetu, samo morate dooobro da zagrejete stolicu i da znate šta želite, kao i da budete fleksibilni na promene planova u toku same organizacije. Znam, samo. Organizacija putovanja nije ni malo jednostavna stvar, ali ako ste zainteresovani i možete to da izdržite, sve ide mnogo lakše. Ja sam jedne godine za 5 dana obišla 5 gradova i 3 države: Temišvar, Milano, Komo, Lugano i Bergamo. Druge godine sam bila za 5 dana u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, pa evo nekoliko saveta kako da obiđete mnogo gradova za malo vremena i novca.

 

 

 • PLANIRAJTE KAKO OBIĆI VIŠE GRADOVA

 

Mapu u ruke ili da sednete na google i istražite zemlje koje se graniče. Saznajte koji su to gradovi koje biste vi lako mogli obići za nekoliko dana. Određena mesta su udaljena svega pola sata nekim prevozom nalaze se u dve različite države. To je jedan od najboljih načina da što više mesta obiđete za malo vremena i novca. Ukoliko ste smešteni u jednom gradu i pravite izlete do drugih, izbegavajte gradove koji su udaljeni po 2 sata. Tako gubite vreme i nećete stići ni jedan ni drugi grad da vidite kako valja. Bolja varijanta je da putujete iz grada u grad bez vraćanja nazad, međutim u tom slučaju transport može biti problem.

Svakako, obavezno obratite pažnju na konekcije između gradova i koliko često imate neki prevoz. Ako idete kolima, ovo je apsolutno najkomforniji način da obiđete više država i gradova za par dana. Naravno, i dalje morate razmišljati o gorivu, parkingu, odnosu, vinjetama i slično. Razmislite i o registrovanim aplikacijama za deljenje prevoza kao Bla Bla Car. Autobus se najviše isplati, mada je meni omiljeno prevozno sredstvo voz. Voz je relativno brz i komforan, a nema muke i glavobolje oko pitanja gde smo stali, do kada smemo da stojimo, ima li prakinga…. Međutim, ima svoje mane – ne možete da nosite brdo stvari pa da vučete sve vreme na leđima. Takođe, morate da znate kada treba da krenete nazad, do kada imate prevoz i slično

 

 

 • TRANZIT

 

Druga opcija je da dok tražite prevoz odmah gledate koja je najbolja kombinacija za najbrži i najkvalitetniji put. Takođe je vrlo bitno šta možete posetiti dok ste u tranzitu par sati. Ideja je da recimo odete dan, ili nekoliko dana ili sati, ranije u grad iz koga polećete. Ako letite iz Temišvara, Bukurešta ili Sofije, najbolje je da dan, dva ili 12 sati ranije budete na destinaciji.  Tako ćete uspeti da obiđete što želite i stignete na let. I to je ono što ste tražili, ubili ste dve ili više muva jednim udarcem. Ako putujete dalje, namestite letove tako da grad u kome ste u tranzitu vidite makar na dan ili dva. Naravno sve pod uslovom da vam se uklapa u budzet i vreme dozvoljava taj izlet.

 

Samo zapamtite da jurcanje kroz nekoliko država za par dana nije ni malo jednostavno. Znog toga morate dobro da isplanirate takav put i da psihički budete spremni na jurcanje i raspored. Ukoliko vam treba odmor ovakva putovanja nisu trenutno za vas. Ako mrzite organizaciju, ovo takođe nije za vas, ni da organizujete, a ni da putujete. Ako želite da svaka 2 sata da pravite dužu pauzu, bolje razmislite o nekom više opuštajućem odmoru.

 

 • OVAKVA PUTOVANJA SU VIŠE AVANTURISTIČKA

Vreme i organizacija su važni za ovakvu avanturu, kao i spremnost na malo sna, ili spavanje u prevozu, nekad i hranu s nogu, možda male prostore kada je smeštaj u pitanju, menjanje više prevoza i slično. Ukoliko imate priliku, vi možete napraviti ovu avanturu malo manje stresnom. Podelite je na više dana i manje država nego inicijalno, nađite bolji smeštaj. Možda dajte sebi oduška za prevoz i pauze, a samim tim ovakva avantura postaje ležernija.

Koju ćete varijantu odabrati zapravo zavisi od vas samih.  Ukoliko vam vreme i budžet dozvoljavaju ležernije putovanje, isplanirjate tako. U slučaju da želite što više da obiđete i vidite, organizujte se tako da možete sve da stignete. Takođe veoma je bitno i sa kime putujete. Neki ljudi više vole da menjaju lokacije, dok drugi više vole da su stacionarini sve vreme u jednom mestu. Nekima je bitan komfor, dok je drugima bitan obilazak, i slično.

 

 • PLANIRANJE DETALJA

O ovim detaljima ćete odlučiti u odnosu na vaše želje i mogućnosti dogovoriti sa osobama sa kojima putujete

 • Koji mi je budžet? Koje gradove bih da posetim?

 • Koja prevozna sredstva ću koristiti? Gde je i za koliko osoba je smeštaj?

 • Kako od smeštaja do stanice/aerodroma? Koji su troškovi smeštaja?

 • Koji je budžet je prevoz? Da li imamo dovoljno novca za izlete?

 • Koliko koštaju hrana i piće?

 

 • KAKO OBIĆI VIŠE GRADOVA: iskustvo

 

BEOGRAD-TEMIŠVAR-BERGAMO-MILANO-KOMO-LUGANO-MILANO-BERGAMO-TEMIŠVAR- BEOGRAD za 5dana u februaru 2018.

Beograd – Temišvar kombi 20-30e povratna karta

Povratni let Temišvar – Bergamo preko Ryanair-a – 40e.

Smeštaj u Milanu za 3 osobe preko Airbnb-ja -200e.

Autobus od Bergama do Milana je 10e povratna karta.

Voz do Koma i Lugana je 20-30e povratna karta.

 

Dakle smeštaj i prevoz za 5 dana po osobi je u proseku 200e i može ići do 50e gore-dole. Cena zavisi od toga kada ste započeli organizaciju, gde tražite smeštaj, koliko osoba putuje. Zatim, bitno je iz kog grada putujete, koja mesta biste da posetite i slično. Ryanair leti i iz Niša pa pogledajte i tu opciju.

 

 • OSTALI PRIMERI KAKO OBIĆI VIŠE GRADOVA

Takođe, razmislite o putu Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercagovina. Gradovi koji su blizu su Dubrovnik, Trebinje, Herceg Novi. 

Još 3 države koje su jako blizu su Italija, Hrvatska, Slovenija. Tu možete obići Trst, Veneciju, Piran, Portorož, Pulu, Poreč i Rovinj.

Za drugi put vam treba oko 200-300e za 5dana, a treći je nešto skuplji. Izbegavajte ove destinacije u letnjoj sezoni, dakle Jun, Jul, Avgust i Spetembar.

 

I to su saveti kako obići više gradova za malo vremena.

Više o samoj organizaciji pogledajte na Savetima za putovanja koja će vam pomoći da se što lakše snađete i sa što manje stresa otputujete!

 

Srećno planiranje!

Booking.com