BARSELONA je grad turista, dobrog provoda i studenata. Grad arhitekture, Gaudijeva bajka. Spoj srednjevekovnog i modernog duha. Grad koji je uvek živ jer ovde ljudi znaju šta znači dobar provod i pozitivna energija. Tapasi i Flamenco. Mediteranski vazduh, more i sunce učiniće da poželite da se ovde neko vreme zadržite. Jeste li spremni za šetnju ulicama Barselone? U narednim redovima saznaćete sve što ste ikada želeli da znate o ovom gradu i šta da vidite kada u njega stignete.

O BARSELONI

Barselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonija. Sam grad broji oko milion i po stanovnika, a sa okolnim mestima i do 3 i po miliona. On je drugi, posle Madrida, najveći grad u Španiji. U Evropi je jedan od značajnih kulturnih i ekonomskih centara, kao i velika trgovačka luka. Naravno grad je jako značajna turistička destinacija sa nekoliko UNESCO zaštićenih lokaliteta.

Istorija grada

Mesto je naseljeno bilo još u kamenom dobu, ali grad je osnovan od strane Rimljana na kraju prvog veka nove ere pod imenom Barcino. Puno ime bilo je Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino.  Ostaci tvrđave i zidina i dalje se mogu videti u starom gradu u muzeju MUHBA. Nakon toga ovde se naseljavaju Iberijanci i nazivaju grad Barkeno. Prva mesta bila su Taber brdo (današnji stari grad Ciutat Vella) i Montjuic brdo. Posle njih stižu Tunižani sa vodjom Hamilcar Barca, i veruje se da su oni pravi osnivači Barselone, i da su 230.godine podigli utvrđenje Barkenon. 

Vizigoti su u nekoliko navrata vodili borbu za osvajanje grada koji su nazivali Barchinona. Muslimani dolaze u 8.veku na ovo područje od Vizogota i grad nazivaji Barshiluna. Muslimani vladaju 200 godina ovim područjem, nakon čega dolaze Hrišćani, pa grad potpada pod vladavinu Krune Aragona. Gotska četvrt vam može dati malu viziju kako je to izgledao grad u srednjem veku. 

Iako je od 13.do 15.veka bila ekonomski i politički centar, njena pozicija se od 15.do 18.veka potpuno nipodaštava u ovom pogledu. To se ponovo menja kada na vlast dolazi Burbonska dinastija. 19.vek je za grad period kulturnog oporavka i razvoj tekstilne industrije. Tokom ovog perioda koji je poznat pod imenom Renaixenca, katalonski jezik ponovo dolazi do izražaja. 20.vek je upamćen po Gaudijevim delima Sagrada Familia, Casa Mila, Casa Batlo, Parc Guell…

VAŽNE INFORMACIJE

 • Zastupljena su 2 zvanična jezika, tačnije dva dijalekta španskog jezika kastiljanski i katalonski
 • Zvanična valuta je Euro
 • Prevoz – na raspolaganju su vam autobusi, tramvaji, metro i vozovi
 • Radno vreme je kao i u drugim gradovima Španije dvokratno osim u centru grada i tržnim centrima
 • Cene: ručak za jedu osobu je oko 12e. Večera za dvoje oko 50e. Domaće pivo je oko 3e.
 • Grad možete posetiti u bilo koje doba godine obzirom da je klima uvek povoljna 
 • Izbegavajte noću da hodate sami po centru posebno manjim ulicama u naseljima El Raval i Barri Gotic. Izbegavajte i plažu jer takođe nije bezbedna.
 • Za turističku karticu sa popustima pogledajte City Pass

KAKO STIĆI DO BARSELONE

Direktan avion iz Beograda za Barselonu preko Vueling i WizzAir avio kompanija. Takođe Budimpešta i Temišvar su još dve opcije koje daju RyanAir i WizzaAir kao tačke polaska.

Kao što sam savetovala i za Madrid i ukoliko obilazite više gradova u Španiji, preporučujem pre nacionalne letove iz grada u grad jer su karte kao da se vozite autobusom. Em je brže, em komotnije, a nije mnogo skuplje.

Ukoliko se ipak odlučite za autobus ili voz, evo koliko su udaljeni gradovi od Barselone: Valensija 303km, Madrid 504km, Toledo 549km, Saragosa 255km, Andaluzija 729km i više u zavisnosti do kog tačno grada idete.

ŠTA VIDETI I OBIĆI U BARSELONI

Plaže i luka

Naravno plaže! Glavna plaža La Barceloneta nalazi se odmah pored luke Port Olimpic, gde je smešten akvarijum i tržni centar Magnum Mare. U neposrednoj blizini su i dve manje plaže Platja de Saint Miguel i Platja de San Sebastian. Nakon izlaska iz luke zaputite se morskim šetalištem Rambla de Mar ka gradskom, čuvenom, glavnom, šetalištu La Rambla koja se sa svojih 1.2km proteže od luke Port Vell do trga Placa de la Catalunya, a sastoji zapravo se od 5 ulica.

Glavno šetalište

Na početku ulice La Rambla prvo ćete ugledati spomenik Kristoferu Kolumbu (Mirador de Colon). Spomenik je izgrađen 1888.godine na mestu gde je moreplovac pristao brodom nakon povratka iz Amerike. Stub je visok 60 metara i na njegovom vrhu je postavljena Kolunbova statua. Kolumbo pokazuje prstom kako jedni veruju prema Americi, a prema drugom verovanju ka Đenovi, njegovom rodnom mestu.

Prošetajte se ulicom do kraja i usput ćete videti nekoliko lepih palata kao Gran Teatre del Liceu, Palau Güell, Palau della Virreina, Palau Moja i Casa Bruno Cuadros. U ovoj ulici su smešteni i muzej Erotike, muzej voštanih figura, kao i ogromna pijaca Mercado de la Boqueria.

Na kraju ili na početku ulice nalazi se fontana Font de Canaletes. Ova fontana predstavlja glavno mesto za sastajanje. Legenda kaže da ko popije vodu sa ove fontane sigurno će se vratiti u Barselonu.

Ulica se završava trgom Placa de Catalunya. On je bio ruralni deo izvan zidina starog grada sve do 19.veka kada su zidine srušene. Sa druge strane ulice nalazi se takođe centralni deo grada pod imenom El Raval.

Gotska četvrt   

Iza ulice nasuptot naselju El Raval, nalazi se i stari deo – Barri Gotic, koji lokalci nazivaju srce Barselone. Svojevremeno je bio okružen zidinama i to je stari centar grada. Više o tome možete saznati u muzeju Muhba. Pikaso je ovde živeo i radio do 1904.godine, pa se u ovom kvartu nalazi i njegov muzej u blizini katedrale Santa Maria del Mar. Taj deo četvrti se zove El Born, a  do njega stižete ulicom Passeig del Born.

U Gotskoj četvrti su takođe smeštena mnoga istorijski važna zdanja srednjevekovne Barselone.

U ulici Calle del Bisbe videćete čuveni most El Pont del Bisbe i plato sa pomorandžama – Pati dels Tarongers. Potom ćete videti gradsku katedralu – Katedrala Svetog Krsta i Svete Eulalije koja potiče iz 13.veka i originalno je tu bio romanski hram. U celom ovom kvartu i dalje možete videti ostatke rimskog utvrđenja.

U blizini se nalazi gotska katedrala La Seu, kule Torres Romanes, rimski akvadukt Aquëducte Roma, zidine Muralla Romana de Barcelona, čuveni mozaik El Peto, Casa d’la Arcadia i fontana Font de Sant Jordi. Iza je smeštena Kraljevska palata Palau Reial i istorijski muzej na trgu Placa del Rey

Na trgu Placa de Sant Jaume smešteni su hram Muhba temple d’August, zgrada vlade Palau de Generalitat i gradska skupština Ajuntament de Barcelona. Nedaleko je i mali trg Placa de Sant Felip Neri. Sva ova mesta potpuno dočaravaju doba gotike.

Iza gotske četvrti je jako lep bulevar Via Leitana. U blizini se nalazi i Gaudijeva čuvena kuća – Palau de la Musica. Iz gotske četvrti možete stići i do Placa de Catalunya ulicom Av. del Portal de l’Angel.

Arhitektura

Ukoliko nastavite još pravo kroz ulicu Passeig de la Gracia stižete do Gaudijevih čuvenih kuća Casa Batlo i Casa Mila (La Pedrera). Odatle se ulicom Avinguda Diagonal zaputite nazad ka moru i usput ćete videti Palau Robert, Palau del Baro de Quadras i još mnogo lepih kuća i palata. Potom stižete do koride La Monumental. Nedaleko od koride smeštena je i čuvena Gaudijeva bazilika Sagrada Familia. Početak izgradnje bio je davne 1884.godine, a bazilika još uvek nije završena. 

Arc de Triof i Park della Ciutadela

Nakon katedrale se spustite ka trgu Placa de Tetuan i izlazite pravo na čuvenu Trijumfalnu kapiju (Arc de Triomf) u ulici Paseig Lluis Companys. Iza je predivan deo za šetnju do parka Ciutadella gde se nalazi Dvorac Zmaja, a potom i Botanička bašta Umbeacle y Hivernacle della Ciutadella. U srcu parka je smeštena čuvena fontana Cascada del parc della Ciutadela. Iza je i jezero gde se možete provozati čamcem, potom parlament Katalonije i Zoo vrt. Nedaleko od parka su i Pikasov muzej i Muzej čokolade.

Brda

Barselona ima i svoja čuvena brda – Montjuic i Tibidabo. Oba poseduju žičaru, ali do vrha se može doći i kolima.

Montjuic se nalazi neposredno pored mora. U podnožju Montjuic-a je i čuvena magična fontana na trgu Placa d’Espanya. Videćete prvo kule Torres Venecianes, potom font Magica koja nažalost više ne radi, kao ni druge fontane u gradi. Iza nje na kraju videćete palatu Montjuic i katalonski nacionalni muzej umetnosti na trgu Placa de les Cascades. Na samom brdu ima nekoliko prelepih vidikovaca kao Mirador de l’Alclade, Mirador del Migdia. Takođe pregršt vrtova i parkova, između ostalog i botanička bašta. U podnožju Montjuic-a nalazi se i tipično špansko selo Poble Espanyol

Poble Espanyol je nastao kao projekat za međunarodni sajam arhitekture, a pretvorio se u pravu turističku atrakciju. Poble Espanyol predstavlja repliku sela širom zemlje. 

Tibidabo je sa potpune druge strane od Montjuica. Na vrhu ćete stići na prelep vidikovac ispred crkve Temple Expiatori del Sagrat Cor. Pored je zabavni park Tibidabo. Ispod se nalazi i Gaudijev čuveni Parc Güell, a nedaleko odatle je i vidikovac Bunquers de la Carmen. Nedaleko je i Gaudijeva čuvena Casa Vicens. Odatle se lako stiže u ulicu Passeig della Gracia.

I još…

Camp Nou je još jedna obavezna stanica ovog grada. Stadion Barcelone ima i muzej fudbala koji ćete proći dok ne dodjete do stadiona. Muzej fudbala je zapravo i najposećeniji muzej u Barseloni.

BARSELONA – SAVETI

Kretanje unutar grada

Ako ste čitali i druge tekstove poznato vam je da uvek savetujem da se kupi kartica koja vam omogućava da besplatno koristite prevoz, besplatan ulazak u muzeje i popuste u restoranima i prodavnicama. Međutim, pojedini gradovi u Evropi imaju tu gradsku karticu (city card), neki imaju karticu za prevoz (travel card), a neki oba.

Barselona ima obe kartice gde vam travel kartica omogućava besplatan prevoz u gradu, a Barcelona city kartica sve što sam gore već objasnila. Kao što rekoh uvek savetujem kupovinu city kartice svuda, ali vi se informišite pa odlučite šta vam je bolje. Ako samo obilazite grad i ne ulazite u muzeje onda možete uzeti samo karticu za prevoz.

Prevoz

Metro i tramvaji saobraćaju od 5 ujutru do ponoći radnim danima, a vikendima do 2 ujutru. Autobusi kreću od 4:25 do 23 časa, a posle su dostupne noćne linije – Nit Bus. Sve noćne linije kreću, završavaju ili makar staju na trgu Plaza de Catalunya. 

Što se vozova tiče postoje dve železničke stanice – Barcelona Norte i Barcelona Sants. Sa obe kreću i vozovi i autobusi, a dobro su povezane i sa određenim linijama metroa. Možete ih koristiti ako planirate da putujete do nekih drugih gradova vozom ili autobusom. Kao što sam već pomenula u drugom tekstu nacionalni letovi u Španiji su jako jeftini pa vam se nekad više isplati da letite avionom nego da idete autobusom. Cena je slična, a mnogo brže stignete. Aerodrom El Prat udaljen je 12km od grada i do njega možete koristiti metro. 

Osim toga Barselona poseduje i luku odmah pored plaže Barceloneta. Brodom možete stići Balearskih ostrva obzirom da su polasci svakodnevni. Takođe postoje direktne linije do Italije i Alžira.

Radno vreme i siesta

Popodnevni odmor poznatiji kao siesta jako je važan svim špancima, pa zbog toga mnoge prodavnice i ustanove rade dvokratno. Dakle od 2 do 5 je uglavnom pauza koja se koristi za ručak, a posle i za odmor.

 • Svakim danom osim nedeljom prodavnice rade od 9 do 13/14 i od 16:30 do 20,21,22 časa.
 • Banke rade od 7,8,9 ujutru pa do 2 popodne.
 • Muzeji jedino rade radno vreme bez prekida od 10 do 7,8 uveče. Ponedeljkom ne rade, izuzev pojedinih lokaliteta koji su ipak i tada otvoreni. To su Parc Güell, Gran Teatre del Liceu, Cathedral, La Pedrera (Casa Milà), Sagrada Familia, Monument a Colom, Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Poble Espanyol, Aquàrium, Museu de Cera, Museu Marítim, Palau de la Musica Catalana, Palau Güell i Camp Nou stadion. 

Hrana i piće

Od hrane obavezno probajte Pa amb Tomaquet – slično kao brusketi, Escalivada – prženi plavi patlidžan i paprika, Arros negre – crni rižoto, Fideua – jelo slično paelji, ali se ne pravi sa pirinčem već sa testeninom, Fricando – pržena teletina u sosu , Botifarra, Bombas – kroketi od krompira, Cap y pota – čorba, Calcots – grilovani mladi luk, Crema Catalana – krem brule, Leche de Pantera – koktel od džina, ruma i kondenzovanog mleka.

Bitno je da znate da se doručak služi od 8 do 11 ujutru, ručak od 1 do 4 popodne, a večera od 8 do 11 uveče. Između 12 i 2 španci uglavnom idu na piće i tapase. Kada su izlasci u pitanju oni vole da ostaju u izlasku do ranih jutarnjih časova kada praktikuju zajednički doručak.

Bakšiš

Bakšiš odnosno cena usluge je uključena u cenu i videćete je kao odvojenu stavku na računu. Međutim, ukoliko je usluga zadovoljavajuća ostavljanje bakšiša u kafićima i restoranima nije obavezno, ali je poželjno.

 

BARSELONA – PREDLOG OBILASKA GRADA

5 dana

 1. dan – La Rambla, Mercado del Colon, Plaza de Catalunya, Arc de Triomf, Parc de la Ciutadella, Gotska četvrt, MUHBA
 2. dan – Passeig de la Gracia, Casa Mila, Casa Batlo
 3. dan – Montjuïc, Poble Espanyol, Placa de Espanya, Font Magica
 4. dan – Tibidabo, Parc Güell, Bunkers del Carmen
 5. dan – plaža Barceloneta, luka i akvarijum

Ukoliko imate još koji dan na raspolaganju predlažem da posetite najlepše mesto na moru Tossa de Mar i Figuras gde se nalazi Dalijev muzej. Nedaleko od grada je zabavni park Port Aventura i bašta kaktusa Pinya de Rosa. Osim toga možete posetiti i Tarragonu, Gironu, Lloret de Mar i Monserrat.

BARSELONA – ZANIMLJIVOSTI

Legenda o nastanku grada

 • Prema legendi veruje se da je Barselona bila Herkulesov grad, mnogo Rimskog carstva. U svojim pohodima Herkules se pridružuje Argonautima u potrazi za zlatnim runom. Mediteranskim morem je plovilo 9 brodova. U oluji jedan od brodova se izgubio negde kod katalonske obale i Herkules kreće u potragu za njim. Pronalazi olupinu broda na obali mora ispod brda, ali i celu posadu živu. Očarani lepotom okruženja i srećni što su živi, oni osnivaju grad i daju mu ime Deveta barka odnosno Barca Nona

Arhitektura

 • Bazilika Sagrada Familia se gradi duže nego što su gradili Piramide u Egiptu koje su završene od 10 do 20 godina. Sagrada Familia se gradi od 1882.godine i još uvek nije završena. Gaudi je imao 30 godina kada je započeo projekat
 • Ajfelov toranj je prvo ponudjen Barseloni, ali je bio odbijen od strane gradskih vlasti bojeći se da građani neće odobriti građevinu
 • Plaže u Barseloni nisu prirodne. Sve do 1992.godine grad nije imao nijednu plažu, a danas ih ima čak sedam
 • Postoje spekulacije o tome gde i zašto Kolumbova statua upire prstom. Neki misle da je Amerika, međutim Amerika je u suprtonom smeru od onoga na koji on ukazuje. Neki misle da pokazuje ka moru koje svedoči njegova postignuća. Drugi pak misle da pokazuje na Indiju ka kojoj je krenuo kada je nabasao na Ameriku. A pojedini misle da pokazuje na Đenovu, njegov rodni grad.
 • La Ramba je sačinjena od 5 različitih ulica i to Rambla de Canaletes, Rambla del Estudis, Rambla de Sant Josep,
  Rambla dels Caputxins, Rambla de Santa Mònica
 • Parc Guell je trebalo da bude novo useljivo naselje, međutim samo su 2 kuće ukupno bile izgrađene pa je Gaudi u jednoj od njih živeo sa sestrom i sestrićem
 • Castellers je 200 godina stara tradicija koja se i dan danas poštuje u Kataloniji. Sezona traje od aprila do novembra, a različiti gradovi se takmiče u pravljenju najviše ljudske piramide odnosno kule

 

GAUDI

 • Casa Mila – La Pedrera

Casa Mila 

 • Casa Batllo 

Casa Batllo je 

 

 • Parc Güell
 • La Sagrada Familia

Još predivnih Gaudijevih kuća: Casa Vicens, Palau de la Musica, Palau Real, Palau Güell

BARSELONA – UTISCI

Barselona je zaista prelep grad sa fenomenalnim vibracijama. Pun šarma i pozitive. Ono što je meni zasmetalo je velika gužva i puno turista, što nisam videla u Madridu i Valensiji. Međutim obzirom da nisam išla u istim mesecima, moguće da postoje periodi kada je veća gužva, kao proleće i leto na primer.

Moj predlog je da ukoliko možete obiđete još neke gradove usput, na primer Madrid, Toledo, Valensija. Naravno sve to u zavisnosti od toga koliko imate slobodnog vremena i kako želite da ga iskoristite. Više o tome pogledajte u ovom tekstu