Da li se i vi ponekad osetite kao turista u rodnom gradu? Ja uvek! Čak su mi i drugi ljudi govorili da izgledam kao turista na nekim od svojih fotografija. Kad krenem u centar grada ja zveram okolo i gledam mostove, reke, zgrade, apsolutno svaki put zastanem da fotografišem.  Kao i kada odem negde u inostranstvo, apsolutno identično se ponašam i kada sam u svom gradu – kao potpuni turista i iznova se oduševljavam lepotama grada Beograda. Zbog toga želim da podelim sa vama kako je to biti turista u rodnom gradu, stoga vam pišem ovaj vodič kroz Beograd.

Za sve koji se takođe osećaju kao turisti u svom gradu i za sve one koji zaista jesu turisti. Odlučila sam da vam za početak ispričam istoriju prestonice, a potom vodič, i na kraju korisne informacije. Spremni? Vodič kroz Beograd, glavni grad Srbije kreće put istorije.

Trg Republike, Beograd
Trg Republike, Beograd

 

ISTORIJA GRADA – SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O BEOGRADU

Za početak bih volela da sa vama podelim neke činjenice o Beogradu koje možda niste ili jeste znali. Svakako ne škodi obnoviti znanje iz istorije. Beograd je zapravo jedan od najstarijih gradova u Evropi. Zbog svog odličnog geografskog položaja bio je česta meta napada, osvajanja, spaljivanja i razaranja. Najranija naselja pronađena su na području Vinče, koja je danas predgrađe Beograda, i ona datiraju čak iz 7000. godine pre nove ere.

Nakon toga istorijski podaci kažu da su se ovim prostorima kretala tračko-kimerska i skitska plemena. Beograd, odnosno Singidunum osnovali su Kelti (pleme Skordiska) u 3. veku nove ere. Ime Singidun je prvi put spomenuto 279. godine. Reč dun je škotski naziv za naselje, ogradu ili utvrđenje, a takođe se može naći i u imenu London (Londun). Za reč Singi veruje da potiče od tračkog plemena Singa ili da se bazira na značenju keltske reči – okrugli. Smatra se da su Keltska naselja bila smeštena na području današnje Zvezdare, kao i Stare i Nove Karaburme.

RIMLJANI U BEOGRADU

Rimljani su osvajanje ovog dela započeli čak u 1. veku nove ere i vladali su čitava 4 veka. Najveći procvat grada pod Rimljanima desio se 86. godine kada je izgrađeno prvo utvrđenje od kamena – kastrum, na Gornjem gradu koji danas obuhvata Kalemegdan. Centralni gradski trg nalazio se na području današnje Narodne banke u Ulici Kralja Petra, a tu je takođe bio smešten i glavni hram.

Na mestu današnjeg Studentskog parka nalazio se centralni rimski forum koji je bio okružen termama. Takođe Singidunum je imao 3 ogromne nekropole. Poznato je da postoje i njihovi ostaci u samom centru grada, i to u predelu oko Rajićeve i Kosančićevog venca.

O Zemunu, tadašnjem Taurunumu, a današnjem delu Beograda, jako je malo činjenica bilo poznato. Pretpostavlja da se nalazio na području današnjeg Donjeg grada. Između Singidunuma i Taurunuma izgrađen je most preko Save koji je jedan od, u to vreme, najznačajnijih rimskih puteva koji je spajao rimske provincije Meziju, Dakiju, Panoniju i Dalmaciju. Vojni put koji se protezao sa zapada na istok prolazio je kroz Sirmium (Sremsku Mitrovicu), Singidunum (Beograd), Viminacium (Kostolac) i Vizant.

BORBA ZA BEOGRAD

Kada smo već kod te reči, Rimsko carstvo se 395. godine podelilo na 2 dela – istočno i zapdano. Singidunum, kao i Taurunum, je ležao na istočnom delu Rimskog carstva koje kasnije postaje Vizantija. Raspad Rimskog carstva doveo je do najezde varvarskih naroda: Semita, Huna, Ostrogota, Gepida, Avara i Slovena, pa 441. godine Beograd pada u ruke Huna koji ga potpuno razaraju. Nakon hunske propasti grad se ubrzo vraća u ruke Vizantije, međutim iznova biva osvojen od strane Sarmata, i potom Istočnih Gota, a 454. godine ponovo se vraća pod okrilje Vizantije. 515. godine u blizini grada se naseljavaju Germanska plemena, što se može videti na ostacima Donjeg grada.

Krajem 6. veka na ovo područje dolaze mongolska, a potom i slovenska plemena, i smatra se da tada počinje slovenizacija ovog predela. Srbi naseljavaju ovo područje oko 630. godine i potom se naredna 2 i po veka ovaj grad nigde više ne pominje. Naziv Beograd sreće se potom tek u 9. veku, posle čega znamo da ga osvajaju Franci, potom Bugari, a onda i Ugari. Tokom 9. i 10. veka 3 velike sile bore za prevlast nad Beogradom – Bugarska, Ugarska i Vizantija. Sprska vladavina Beogradom počinje tek 1284. godine kada srpski narod počinje intenzivno da naseljava ove prostore, a uticaj srpske pravoslavne crkve jača sve više.

Osmanlijskom carstvu Beograd stoji na putu do osvajanja Zapadne Evrope. Stoga, posle pada Smedereva 1440. godine Turci pokušavaju da osvoje Beograd skoro čitav jedan vek i najzad 1521. godine uspevaju. Bedem hrišćanstva i ključ za osvajanje Ugarske pada u ruke Osmanlijskog carstva. Grad je ponovo spaljen i razoren, a Turci nastavljaju svoj osvajački pohod dalje dok drže Beograd pod svojim okriljem.

17. 18. I 19. VEK : ISTORIJSKI VODIČ KROZ BEOGRAD

Tokom 17. i 18. veka Turci i Austrijanci konstantno vode borbu za prevlast nad Beogradom. I dan danas možemo videti njihove uticaje u gradu, Turski u centru Beograda, a Austrijski u Zemunu gde su se posle Svištovskog mira obe nacije povukle, svaka na svoju stranu. Osim u arhitekturi i samom izgledu grada, ti uticaji se mogu dosta videti u srpskom jeziku takođe. Godine 1801. janjičari uzimaju grad u svoje ruke i u tom periodu vlada anarhija, a vrhunac je bila Seča Knezova gde su pogubljeni svi viđeniji Srbi, što je dovelo do pobune i Prvog Srpskog Ustanka 1804. godine.

Tri godine kasnije pod vođstvom Karađorđa Petrovića 1807. godine Beograd je napokon oslobođen. Nažalost već 1813. godine Beograd iznova potpada pod vlast Turaka što dovodi do Drugog srpskog ustanka 1815. godine. Za Beograd, 19. vek je bio prekretnica kada je grad dobio: Veliku školu, Narodno pozorište, Konak Kneginje Ljubice, Sabornu crkvu, Dvorac na Topčideru, vladu, ministarstva, štampariju i novine, gimaziju, struju, tramvaj, mnoštvo važnih objekata i činjenicu da Turci napokon napuštaju Beograd, što je bio korak ka bržem privrednom i kulturnom razvoju.

SVETSKI RATOVI I BEOGRAD

U 20. veku nastavljena je izgradnja železničke stanice i Pristaništa na Savi, ali potom je došlo do novih nevolja. Prvi svetski rat započet 1914. godine, i tada je Beograd bombardovan neprekidno 4 meseca. To se desilo u prvom naletu, potom 7 dana i 7 noći pred sam kraj rata. Srbija je tokom ove 4 godine izgubila čak 28% stanovništva.

Beograd je bio među gradovima koju su najviše nastradali. Centar grada, Dorćol i Savamala, bili u potpunosti spaljeni. Po oslobođenju on postaje prestonica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Zbog toga Beograd počinje da se širi na sve strane ka Zemunu, Avali, Košutnjaku, Čukarici i Dunavu. Unutar centra grada dižu se i obnavljaju građevine velikom brzinom.

Nedugo zatim, 1941. počinje i Drugi svetski rat kada je Beograd ponovo bombardovan. Tako iznova počinje četvorogodišnja okupacija, samo ovaj put umesto Austrougara Beograd zauzimaju Nemci. Ponovo pred kraj rata Beograd je bombardovan i od strane saveznika. Za te četiri duge godine grad je izgubio 50 000 stanovnika, sve mostove na Savi i Dunavu. U potpunosti je izgorela Narodna biblioteka, oštećen generalštab, stari dvor, zgrada pošte, a bombe su pale i na Trg Republike i Palatu Albanija, aerodrom, fabrike, brodogradilište, rafineriju, kao i porodilište, Terazije, Pravni fakultet i Bajloni pijacu. Malo je reći da je šteta bila neprocenjiva.

NATO I BEOGRAD

Nakon ovog rata Beograd postaje prestonica nove Jugoslavije i uprkos nemaštini polako počinje da se razvija saobraćaj, kao i obnavljanje i širenje prosvetnih i drugih bitnih institucija, ali i stambenih objekata. Nažalost, ovo nije bio kraj razaranja Beograda. 1999. godine NATO snage ponovo su bombardovale Beograd čitavih 78 dana kada su uništeni i oštećeni vojni i privredni objekti, televizijske kuće, spomenici kulture, nekoliko bolnica, hotel Jugoslavija, toranj na Avali, i mnogo drugih objekata.

Ovaj grad je za svojih 7000 godina postojanja pretrpeo je rušenje, spaljivanje i razaranje čak 44 puta i pregazilo ga je 115 ratova, ali svaki put je iznova građen i obnavljan sa istim žarom! Više o ovome možete naći u tekstu lista Politika kao i na sajtu Znanje.

 

KAKO STIĆI U BEOGRAD

U zavisnosti odakle idete u Beograd možete stići svim prevoznim sredstvima: brodom, avionom, autobusom, vozom, autom, kombi prevozom. U sopstvenoj režiji ili organizovano preko agencije. Samo neki od gradova iz kojih je lako doći drumskim prevoznim sredstvima: Zagreb, Ljubljana, Maribor, Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Podgorica, Nikšić, Sofija, Budimpešta, Segedin, Beč, Grac, Temišvar, kao i njihovi okolni gradovi i gradovi u Srbiji.

 

VEOMA KORISNE INFORMACIJE

U Beogradu danas živi oko 2 miliona ljudi, mada nismo sigurni utačnu cifru jer je dnevni priliv veliki.

 • Jezik – Srpski
 • Valuta = dinar (zvanicna skracenica rsd- u narodu i din)

 

Dnevne cene u Beogradu:

 • Dnevna karta za gradski prevoz kosta 89 dinara, kod vozača je 150 dinar
 • Kafići – Cena kafe iznosi od 100 do 200 dinara u proseku. U ovom slučaju mislim na domaću kafu, espreso, nes, kapućino. Cena čajeva je od 150 do 300 dinara zavisno od brenda i kafića. Cena piva je od 150 do 350 dinara u zavisnosti od toga da li domaće ili strano, i da li je flaširano ili na točenje,koji je brend itd. Cena koka kole je od 150 do 200 dinara uglavnom. Sokovi su slične cene kao koka kola. Ceđeni sokovi i limunada su nešto skuplji.
 • Cene obroka se kreću od 200 do nekoliko hiljada dinara u zavisnosti od toga da li jedete u pekari, brzoj hrani, kafiću, kafani ili restoranu, ali takođe i od lokacije na kojoj se isti nalazi. Centar grada i okolne opštine su nešto skuplje od onih daljih međutim to nije uvek pravilo naravno
 • Cene pića u kafanama/klubovima – pogledajte ovde
 • Menjačnice slično kao u Bidimpešti imaju različite valute po gradu pa prvo pogledajte kurs na sajtu Narodne banke Srbije pa onda pitajte koliko dobijate novca za to što želite da zamenite i najbolje je da novac menjate u centru grada ili tržnim centrima.

Radno vreme

 • Butici se otvaraju između 8 i 10 ujutru, a zatvaraju između 20 i 22č.
 • Tržni centri uglavnom rade od 10 – 22 sata.
 • Privatne radnje mogu raditi i 24 sata. Regularno radno vreme im je od 7,8 ujutru do 8,9 uveče. 
 • Neki hipermarketi kao Maxi, Tempo, Roda, Idea, Aman su otvoreni 24 sata.  Regularno radno vreme im je od 7,8 ujutru do 8,9 uveče. 
 • Kafići, restorani i pabovi se otvaraju između 8 ujutru i 12 popodne u zavisnosti od tipa. Zatvaraju se između 23č i 1 ujutru.
 • Barovi, kafane i klubovi  se otvaraju između 20 časova i ponoći. Neki su otvoreni do 1,2 a neki i do 5,6 ujutru.
 • Banke rade od 7,8 pa do 4,5,6,7,pa čak i 8 uveče, u zavisnosti od banke i filijale. Subotom rade od 7,8 do 1,2,3 popodne, a nedeljom ne rade.
 • Pošte su otvorene od 7 ujutru do 5,6,7 uveče, a subotom od 7,8 ujutru do 12,1,2,3 popodne u zavisnosti od pošte. Nedeljom pošte ne rade. Glavna pošta radi 24h.

U većini slučajeva u Beogradu skoro sve radi svaki dan, a nešto i tokom noći.

PREVOZ

 • Parking – koristite Lako Parkiraj i Parking Servis
 • Vodič za vozače možete naći ovde
 • Ako planirate da putujete negde iz Beograda ovde pogledajte koliko je udaljen od pojedinih gradova
 • Ovde možete pronaći više o aerodromu.
 • Autobuska stanica kao i železnička nalaze se u centru grada
 • Taxi – ovde moežete pronaći cene
 • Gradski prevoz su autobus/tramvaj/trolejbus. Dodatne informacije pogledajte na BusPlus i GSP sajtovima
 • CarGo – aplikacija slična Uberu, o njoj više pogledajte u ovom tekstu

Za više ovakvih informacija o gradu, kao i transportu pogledajte na ovim sajtovima:

BG-INFO, Grad Beograd, BeogradŽivi, UkusBeograda, Taste Serbia, za dešavanja pogledajte DanUBeogradu i BelgradaBeat, naravno Google maps koji sam već priložila preko linkova.

 

 

ZNAMENITOSTI GRADA – ŠTA VIDETI U BEOGRADU

 

VODIČ KROZ BEOGRAD – CENTAR GRADA

Pitanje kod pisanja vodiča je uvek, odakle početi. Ja mislim da je uvek najbolje krenuti od početka, u ovom slučaju iz centra. Današnji centar Beograda je zapravo i njegov početak, kao što je potvrđeno u prvom pasusu. Centar Beograda ima nekoliko naselja kao Kosančićev venac, Dorćol, Skadarlija, Terazije, Vračar…

Jedno od najpoznatijih sastajališta u Beogradu je Trg Republike. Na trgu su takođe smešteni i spomenik Knezu Mihailu koji je bio princ, a vladao je Srbijom u dva navrata, potom Narodni muzej, kao i Narodno pozorište, dve fontane ispred kojih je i Kulturni centar Beograda, a nešto niže i spomenik Branislavu Nušiću jednom od najpoznatijih srpskih književnika, a koji se nalazi u parku Dr. Zorana Đinđića. U blizini je i jedna od najpoznatijih boemskih četvrti – Skadarlija. U Skadarskoj ulici se nalazi kuća Đure Jakšića, poznatog srpskog pesnika, kao i Sebilj česma koja je kopija istoimene česme u Sarajevu.

 

 

VODIČ KROZ BEOGRAD – ULICA KOJA PODSEĆA NA GLAVNU ŠETAČKU ULICU U BEČU

Najpoznatija i glavna ulica grada Beograda je Knez Mihailova koja se prostire od Terazija do Kalemegdana sa jedne strane, a sa druge strane od Kosančićevog venca do Dorćola. Ovom ulicom možete šetati, sesti na osveženje, ali i videti neke istorijski bitne zgrade i spomenike kulture kao:

zgrada Palata Albanija, potom Ruski car, zgrada koja je ime dobila po istoimenoj staroj srpskoj kafani koja više nažalost ne postoji, kao i Grčka kraljica, potom Delijsku česmu, mnoštvo galerija, zadužbinu i prolaz Nikole Spasića, kuću Hristine Kumandi u kojoj se nalazi jedan od starijih gradskih restorana Snežana, obnovljeni mural iz 1984 preko puta tržnog centra Rajićeva koji se nalaze baš pred ulazom na Kalemegdan. Usput ćete videti mnogo divnih fasada i zgrada kao što su zadužbina Branka Ćopića i zadužbina Nikole Spasića.

 

 

VODIČ KROZ BEOGRAD – NAJSTARIJI DEO GRADA

Kada smo već došli do Kalemegdana, naglasila bih da se on sastoji iz Gornjeg i Donjeg grada, odnosno parka i tvrđave. Kalemegdan ima jedan od najlepših pogledana grad. Poznato je da je najposećeniji od svih znamenitosti u Beogradu, jer ga obilazi preko 5000 ljudi svakoga dana.

 

Na Kalemegdanu možete šetati, uživati u pogledu na reku i Novi Beograd, ali videti i neke znamenitosti ili zanimacije kao: spomenik Pobednik, Rimski bunar, Česma Mehmed Paše Sokolovića, Vojni muzej, Narodna opservatorija, Prirodnjački muzej, crkva Ružica i crkva Svete Petke, Mitropolitski dvor, Dinosaurus park za decu, Zoološki vrt i Luna park za decu. Kalemegdan ima i mnogo kapija i kula, a najpoznatije su: Stambol kapija, Nebojšina kula, Sahat kula, Dizdareva kula, Jakšićeva kula, Vidin kapija, Kralj kapija, Barkona kapija, Mračna kapija, Despotova kula i druge… 

Ne propustite turu Beograd ispod Beograda, tu ćete naučiti mnogo o njegovoj istoriji i izgradnji. Takođe možete naći i istoimenu knjigu u knjižarama.

 

 

VODIČ KROZ BEOGRAD – MESTO GDE SE NALAZI NAJSTARIJA KAFANA U EVROPI

Kada bi izašli sa Kalemegdana kod Malog stepeništa stigli biste na jedan od takođe poznatih i značajnih delova centra – Kosančićev venac. Ovde možete videti crkvu Svetog Arhangela Mihaila poznatiju kao Saborna crkva, potom najstariju kafanu u Beogradu Znak Pitanja, Konak kneginje Ljubice, kuću Krsmanovića u kojoj je smeštena ambasada Austrije,dom Mike Alasa, ostatke stare Narodne biblioteke

 

Takođe u ovom krugu između Kosančićevog venca i Knez Mihailove nalazi se još mnogo poznatih istorijskih i kulturoloških zdanja, a ulica Obilićev venac nedavno je, kao i ulica Kosančićev venac, pretvorena u šetalište.

 

 

Ispod Kosančićevog venca nalazi se pristanište na koje možete sići Velikim stepenicama, a tu je smešten i Brankov most koji se isprva zvao Zemunski most, a postoji legenda da je most promenio ime kada je Branko Radičević poznati srpski pisac počinio samoubistvo skočivši sa ovog mosta. Nakon mosta počinje Savska promenada i naselje Savamalacentar umetnočkog urbanog stvaralaštva gde se trenutno gradi Beograd na vodi.

 

VODIČ KROZ BEOGRAD – DONJI CENTAR

U ulici Vase Čarpića, koja je paralelna sa glavnom, možete videti Etnografski muzej, Studentski park gde se nalaze spomenik Josifu Pančiću i Jovanu Cvijiću, potom spomenik Dositeju Obradoviću poznatom srpskom piscu, filozofu i reformatoru, zatim Akademski plato i spomenik Petru Petroviću Njegošu – poznatom piscu i filozofu, Jugoslovensku kinoteku, Kolarčevu zadužbinu, kapetan Mišino zdanje i drugo.

Ispod ove ulice kreće splet ulica u kojima možete videti Čukur Česmu, spomenik dečaku Savi Petkoviću koji je od strane turskih vojnika ubijen pored česme. Ove ulice pripadaju naselju Dorćol koje se proteže sve do Dunava pored koga se nalazi Dorćol promenada. Dorćol se deli na gornji (zerek) i donji (jalija). On je poznat po Silikonkoj doliniulici Strahinjića Bana, 25. maju i Kući cveća koja je danas Muzej istorije Jugoslavije, Bajrakli džamiji, Jevrejskom istorijskom muzeju, domu Svetog Save, muzeju Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića itd… Nedaleko su i javni akvarijum i tropikarijum koji su nešto novijeg datuma.

DUNAVSKI KEJ ISPOD DORĆOLA
DUNAVSKI KEJ ISPOD DORĆOLA

 

VODIČ KROZ BEOGRAD – MESTO GDE JE ZAMALO POSTAVLJEN POBEDNIK

Iposd Knez Mihailove, na suprotnu stranu od Kalemegdana, nalazi se i naselje Terazije. Na Terazijama su smeštene Palata Atina, Hotel Moskva, Terazijska česma, park Terazijska Terasa, još jedna Kuća Krsmanovića, zgrada Ministrastva pravde Kraljevine Srbije Sa druge strane nalazi se Trg Nikole Pašića gde je napravljen i njegov spomenik, a u krugu su i Istorijski muzej, Narodna Skupština, Pionirski park, Glavna Pošta, park Tašmajdan u kome je smeštena i Crkva Svetog Marka

Kada biste od Terazija nastavili dalje ulicom Kralja Milana, usput biste videli: Zgradu Ministrarstva Prosvete, Stari Dvor i Gradsku upravu, Devojački park i Andrićev venac jedan naspram drugog, Novi Dvor, Spomen muzej Ive Andrića, najpoznatiju zgradu u gradu – Beograđanku, Oficirski dom u Beogradu poznatiji i kao SKC odnosno Studentski kulturni centar, Cvetni Trgspomenik Borislavu Pekiću, Jugoslovensko dramsko pozorište, Park Manjež, park Mitićevu rupu i najzad Trg Slavija koji je nedavno dobio divnu fontanu.

 

VODIČ KROZ BEOGRAD – MESTO GDE SE NALAZI NAJVEĆI PRAVOSLAVNI HRAM NA BALKANU

Kada se od trga Slavija krene Bulevarom oslobođenja dolazi se do najveće i najpoznatije pravoslavne crkve na Balkanu, zapravo hrama Svetog Save gde se nalazi i spomenik Svetom Savi i Karađorđu, ali i Narodna biblioteka Srbije koja je zadužbina Desanke Maksimović, a prekoputa Karađorđev park i park Milutina Milankovića. U blizini se takođe nalaze i muzej Nikole Tesle, Park Ćirila i Metodija, i spomenik Vuku Karadžiću reformatoru srpskog jezika, Prirodnjački muzej, Botanička bašta Jevremovac

 

 

VODIČ KROZ BEOGRAD – OSTALI  DELOVI GRADA VREDNI POSETE

Osim centra obavezno posetite Novi Beograd i Park prijateljstva, potom prelepe kejeve pored Save i Dunava, potom Veliko ratno ostrvo, Adu Ciganliju sa čuvenom stounhendž kopijom, ali i Adu Safari i Adu Međicu, kao i kej iza starog sajmišta, o kojima možete naći više informacija u mom prethodnom tekstu o Beogradu, takođe ne izostavite i Zemun, Glavnu ulicu, Muhar i Gardoš gde se nalazi i Milenijumska kula poznatija i kao Gardoš kula, kula Sibinjanin Janka, osmatračnica, i slično. Ukoliko imate više vremena savetujem da odete na vidikovac na Bežaniji i ski stazu na Košutnjaku, koje kao i Gardoš imaju fenomenalan pogled na Beograd, zatim obavezno posetite i park Topčider, a možete otići i do obližnje planine Avala.

 

 

 

ZABAVA U BEOGRADU – GDE UŽIVATI U BEOGRADU

Ukoliko ste pomislili da sam preterala sa znamenitostima grada, možda ste u pravu, ali znate kako kažu od viška ne boli glava, ali naravno da želim da vam dodam i neke druge stvari za koje sam apsolutno sigurna da pojedine ljude zanimaju čak i više od svega prethodno navedenog. Obzirom da sam u prethodnom delu govorila najviše o centru grada, sada ću pomenuti i druga mesta vredna posete.

 

 

VODIČ KROZ BEOGRAD NOĆU

Klubovi, splavovi, barovi, kafići – Ima ih po čitavom gradu, ali najbolje da ih tražite ovde jer ih ima najviše: Cetinjska ulica, Skadarlija, Kosančićev venac, Obilićev venac, Savamala, Savski kej, Cvetni Trg, Pristanište, Dunavski kej, Zemunski kej, Kej oslobođenja, Ušće Save u Dunav, kej Staro sajmište, Ada Ciganlija

 

BEOGRAD NOCU
BEOGRAD NOCU

 

VODIČ KROZ TRADICIONALNI BEOGRAD

Restorani nacionalne kuhinje: Tri šešira, Mali Vrabac, Dva Jelena, Šešir moj, Durmitor, Trpeza, Ćiribu Ćiriba, Milošev Konak, Kovač, Velika Skadarlija, Franš, Careva ćuprija, Mala fabrika ukusa, Stara srpska kuća, Pink, Reka, Tabor, Stara Hercegovina… 

VODIČ KROZ GLADNI BEOGRAD:

Brza hrana: Dve ulice u Beogradu su najpoznatije po brzoj hrani i obe se nalaze na Novom Beogradu, a zovu ih Avenija hrane i Ulica Gladnih i to su Bulevar Zorana Đinđića i ulica Goce Delčeva kojoj skoro je naziv promenjen u Maršala Tolbuhina. Pored ovoga naravno brza hrana je u Beogradu maltene na svakom ćošku, kao i kafići.

Pizza: Bucko, Caribic, Big, Poncho (na parče)

Roštilj: Poncho, Loki, Šiš, Ćirino drvce, Vajat, Duff

Kafe: Coffee Dream, Kafeterija, Kofein, Aviator

Dezert: Crna ovca, Slatkoteka, Ćao ŠeĆeru, Milky, Baloro, Harris Creperie, Ferdinand knedle, Crofnas

 

 

VODIČ KROZ KULTURNI BEOGRAD

Galerije: ULUS, SANU, FLU, Nacionalna galerija…

Bioskopi: Cineplexx bioskopi u tržnim centrima, Fontana, Tuckwood, Dom Sindikata, Kinoteka, Akademija 28…

Muzeji: Muzej Nikole Tesle, Narodni muzej, Prirodnjački muzej, Istorijski muzej, Muzej Iluzija, Muzej Macura, Muzej Savremene umetnosti, Muzej Vazduhoplovstva, Muzej jugoslovenske istorije…

Spisak muzeja po kategorijama 

Pozorišta: Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Boško Buha, Zvezdara Teatar, Atelje 212…

Tržni centri: Ušće, Delta, Stadion, Rajićeva, Aviv Park, BIG, Zmaj, Immo, Ada…

 

VODIČ KROZ ZABAVU BEOGRADA

Događaji:

 • Beer Garden Ada Ciganlija, Jun-Avgust
 • Wine festBotanička bašta Jevremovac, Jun
 • Beer fest (beogradski festival piva) – Ušće, Avgust
 • BEMUS (beogradski muzički festival) –
 • FEST (međunarodni filmski festival) – Februar, Mart
 • Jazz fest (beogradski džez festival) – Jun, Jul
 • BITEF (beogradski internacionalni pozorišni festival) – Septembar
 • BELEF (beogradski letnji festival) – Jul, Avgust
 • Dev9tCiglana, Jun
 • Beogradski maratonMaj
 • Sajam knjiga Sajam, Oktobar
 • Noć muzejaMuzeji, Maj

 

Nadam se da će vam vodič kroz Beograd poslužiti na ovaj ili onaj način. Makar i da ste samo pročitali i naučili nešto novo, a posebno u snalaženju po gradu. Želim vam kao i ja uživate u svakom deliću Beograda. Ukoliko biste voleli da vidite i neke fotografije bacite pogled na Razglednice. Za više o Beogradu pogledajte ovu stranicu.