Dubrovnik, nekima poznat kao Raguza, ljubiteljima svetski poznate serije Igra prestola i kao Westeros ili Kings landing, jedan je od najlepših starih primorskih gradova Hrvatske. Šta videti, posetiti, kako stići i šta sve probati za samo jedan dan, saznaćete u narednim pasusima.

DUBROVNIK – O GRADU

Dubrovnik je primorski grad u Hrvatskoj. Smešten je na Jadranskom moru u delu koji se zove Dalmacija. Dubrovnik je nastao u 7. veku i bio glavni grad Dalmatinskog kraljevstva pod imenom Republika Raguza. Za ime se smatra da je nastalo ili od keltske reči Dubrom što je naziv za vodu. Ili od slovenske reči dubrava što znači hrast. Od. 1979.godine ovaj grad je pod UNESCO zaštitom. 

Istorija

Centar regije je bio na današnjem Cavtatu i grad je nosio ime Epidaur što znači iza šume. Pod ovim imenom se prvi put pominje u 47.godini p.n.e. Grad je nastao u 7. veku tako što su ga izgradile romanske izbeglice iz Epidaura pošto su ga uništili Sloveni i Avari. Oni nazivaju svoj grad po litici koje će kasnijim fonetskim izmenama dobiti ime Raguza. Osim njih primorje naseljavaju srpska plemena i nazivaju svoje naselje Dubrava, po dubokoj hrastovoj šumi. Uski močvarni kanal nasut tokom 10. i 11.veka ujedinio je ova dva naselja, grad je opasan zidinama, a ime Dubrovnik je preovladalo. 

Grad je pripadao Vizantiji, a nakon pada Carigrada 1204.godina građani su bili pritisnuti da priznaju vlast Venecije, odnosno Mletačke republike, pod kojom ostaju sve do 1358.godine. Nakon predaje Dubrovnika Ugarima on postaje nezavisna Dubrovačka republika. Zahvaljujući vlastima sprske kraljevine, a kasnije i carstva Dubrovnik se širi i pripaja obližnja mesta pod okrilje svoje vlasti. Republika dostiže svoj vrhunac u 14. i 15.veku posebno u trgovini i pomorstvu. Dubrovačka luka bila je poznata pod imenom Vrata Balkana.

Za vreme Srpske kraljevine koja je ojačala u Srpsko carstvo Dubrovnik se širio na Mljet, Lastovo, Pelješac sa Stonom i Konavlje. U 15. i 16. veku dubrovački jezik je zamenjen srpskim. Posle Kosovske bitke Turci osvajaju te prostore u 14.veku, ali je Dubrovnik i dalje bio nezavistan osim što je plaćao sultanu godišnji harač od trgovine. U 17.veku Dubrovnik se vraća nazad pod Ugarasku vlast, ali nezavistan ostaje sve do Prvog srpskog ustanka 1804.godine. Tada postaje deo Austrijsog carstva gde ostaje sve do njegovog raspada 1918.godine. Pred kraj Prvog svetskog rata Dubrovnik pripada novoformiranoj kraljevini Jugoslaviji gde ostaje sve do njenog raspada u ratu 1991.godine kada pripada republici Hrvatskoj.

VAŽNE INFORMACIJE

 • Zvaničan jezik je Hrvatski.
 • Zvanična valuta je kuna. 1 kuna iznosi dinara 15, 0.13 eura
 • Cene pića: pivo 0.5 oko 30kn, kafa oko 15, gazirano piće oko 20kn
 • Cena obroka je oko 50kn

DUBROVNIK – KAKO STIĆI

Najbolje je posetiti Dubrovnik iz Crne Gore ili Bosne i Hercegovine. Herceg Novi je udaljen 50 kilometara, a Trebinje 30km. Nešto dalje su Bileća (64km), Mostar (132km), Nikšić (100km), Kotor (91km), Podgorica (150km). Takođe najbolje je ići kolima. Autobusi kroz Crnu Goru nisu tako redovni i obično prolaze kroz sva mesta pa put traje. Takođe iz gradova Hrvatske, Srbije, Bosne i Crne gore postoje i organizovane ture preko agencija. Dubrovnik poseduje i aerodrom pa se do njega može stići i avionom. Moja preporuka je da se sve ovo obiđe kolima. 

ŠTA VIDETI U DUBROVNIKU

Stari grad je naravno najzanimljiviji i najlepši deo Dubrovnika. Kada se približite zidinama ugledaćete prvo Pile kapiju, kao i kule Minčeta, Bokar i Lovrijenac. Tu u malom slatkom zalivu Kolorina se nalazi i stara Zapadna luka. Kada uđete u Stari grad pre svega naići ćete na Dubrovačke fontane. Jedna od njih je jevrejska Onofrijeva fontana. Nakon toga nastavite šetnju Stradunom, što je glavna ulica Starog grada. Na Luža tegu videćete i crkve svetog Bleza, gradski zvonik, palatu Sponza, malu Onofrijevu fontanu i Orlandov spomenik. Prošetajte se uskim ulicama grada, izađite na drugu stranu i popnite se na zidine grada.

Unutar zidina videćete i mnoštvo manastira, katedralu, nekoliko kapija i kula. Zidine su građene između 12. i 17.veka. Na pojedinim mestima sa kopnene strane zid je debeo od 4 do 6 metara, a sa morske 3. Najviša tačka iznosi 22 metra visine. Dugačke su 1940 metara, a glavne kule su Minčeta, Bokar, Lovrijenac, Ravelin, sv. Luka i sv. Ivan. Postoji i 5 ulaza u grad: Vrata od Pila – zapadni ulaz, vrata od Ploče – istočni ulaz, vrata od Buže – severni ulaz, vrata od Ponte i vrata od Ribarnice koja vode do stare gradske luke. 

DUBROVNIK – SAVETI

 • Na ručak možete otići u konobu, ima divan pogled na more, uvalu Kolorina i kule Lovrijenac i Bokač. Obavezno probajte neki morski specijalitet kao i divno domaće vino
 • Popijte piće u nekom od kafića sa pogledom na trg Luža
 • Sa jedne strane zidina nalazi se kafe Buža sa lepom plažom
 • Sa druge strane zidina nalazi se i prelepa plaža Banje
 • Napravite izlet brodićem do obližnjeg ostrvca Lokrum
 • Ljubitelji čuvene serije Igra Prestola pronaći će unutar grada nekoliko tura i prodavnica povezanih sa serijom
 • Iznad grada postoji nekoliko prelepih vidikovaca, a do najlepšeg se može doći žičarom. Povratna karta je oko 100 kuna
 • Obavezno se popnite i na zidine grada cena ulaznice je 150 kuna za 2 sata

DUBROVNIK – UTISCI

Dubrovnik je prelep stari primorski grad koji bi svako trebalo da poseti. Zaista odiše duhom nekih prošlih vremena, a utvrđenje je fantastično urađeno. Nije ni čudo što je baš on jedna od lokacija za snimanje Igre prestola. Jedina mana je što je u svako doba godine baš ogromna gužva. More je takođe prelepo, pa savetujem da ga posetite negde u junu ili septembru da iskoristite vreme za obilazak grada, ali i za brčkanje u Jadranu.