MADRID je grad koji vas očara šarmom i opuštenošću. Svaki kutak ovog sunčanog grada može izmamiti osmeh na lice. Svestran grad sa istorijom, arhitekturom, tradicijom i modernim duhom u kome ćete uživati. Grad u kome sunce sija 300 dana godišnje. Oličenje Španije. Grad na koji je Barselona nepravedno bacila senku iako ima podjednako mnogo da pruži. Svi koji planirate put u Madrid obavezno pročitajte ovaj vodič koji će vam pomoći u organizaciji putovanja.

O MADRIDU

Madrid je glavni i najveći grad, a ujedno i kulturni i ekonomski centar Španije. Populacija broji oko 3 i po miliona stanovnika. Za evropske standarde on je mlada metropola obzirom da je titulu prestonice Kastilje preuzeo od Toleda u 17.veku.

Istorija grada

Iako je područje bilo naseljeno još u kameno doba, u zapisima se pominje tek u 9.veku. Romansko selo zvalo se Matrice. Nakon toga dolaze Marokanci i Arapi na ovo područje i u periodu od 882. do 856. godine je podignuto utvrđenje na mestu kraljevske palate. Tvrđava se prvo zvala Magerit, pa Madšrit i na kraju Madrid. Do 10.veka on postaje važno i jako vojničko utvđenje. On se zapravo sastojao iz utvrđenja (alcazar) i citadele (Al-Mudayna). Muslimani su kontrolisali citadelu do 1085.godine kada ih je Alfonso IV od Leona i Kastilje proterao u svojim pohodima ka Toledu. 

Parlament je stvoren 1309.godine. Zamak je porušen u zemljotresu 1446.godine pa je obnavljan i dorađivan od strane mnogih monarha. Muslimani su i dalje živeli u delu grada koji se i dalje zove Moreira. 1494.godine proglašeni su nevernicima i izbačeni iz grada, a džamije su srušene. Grad se pomalo menjao, nove kuće su nicale, a najveći procvat doživeo je tokom vladavine Hapsburške monarhije. Tada je izgrađen glavni trg Plaza Mayor (1617-1619). Tu su se čak održavale i borbe bikova, a poslednja je održana za rođendan kraljice Izabele 1846.godine.

Od 1701. do 1714. godine usledio je period kada se španska dinastija vraćala na vlast. Takozvani Burbonci, izgradili su i obnovoli mnogo zdanja u Madridu. Tokom Napoleonovih pohoda Madrid u okupirali Francuzi. Drugog maja 1808.godine poveo se rat za nezavisnost, pa Madriđani i dan danas slave taj datum kao nacionalni praznik. Sve vojskovođe i posle ovog doba doprinele su daljem širenju grada. Nakon svega 80tih i 90tih godina, grad se samo preuređivao, a mnogo toga je sačuvano iz prethodnog doba i restaurirano.

MADRID – VAŽNE INFORMACIJE

 • Zvaničan jezik je španski odnosno kastiljanski.
 • Zvanična valuta je Euro
 • Što se prevoza tiče metro sjajno funkcioniše, osim toga možete koristiti i autobuske linije
 • Radno vreme dvokratno osim možda u prodavnicama glavnoj ulici i tržnim centrima
 • Veoma čist grad, voda može da se pije sa česme
 • Klima je topla i suva, sa oko 300 sunčanih dana godišnje. Prosečna godišnja temperatura je oko 15 stepeni. Zimska temperatura retko ide ispod 0 stepeni, a letnja iznad 30 
 • Zbog lepe klime možete ga posetiti u bilo koje doba godine, ja sam bila na leto i tada nije bilo mnogo turista. Obratite pažnju da u avgustu španci kao i italijani idu na kolektivni godišnji odmor
 • Za turističku karticu sa popustima pogledajte City Pass

KAKO STIĆI DO MADRIDA

Avio karte do Madrida su najjeftinije iz Temišvara preko WizzAir, a iz Budimpešte preko RyanAir kompanije. Iz Beograda ima let preko Air Serbia. Osim toga možete iz drugih gradova Španije stići do Madrida za malo novca, skoro kao da plaćate autobus. Ukoliko idete u posetu više gradova Španije možete otići iz Beograda prvo u Barselonu preko kompanije Wizzair, a nakon toga putovati za Madrid kako god odlučite.

RyanAir i Vueling su dve zastupljenje low cost aviokompanije koje imaju nacionalne letove u Španiji. Vozom ili autobusom takođe možete putovati i do drugih gradova. Barselona je od Madrida udaljena 504km, Valensija 303km, Toledo 84km, Segovia 68km, Saragosa 274km, Sevilja 533km, Malaga 539km, Kordoba 396km, Granada 418km.

ŠTA VIDETI U MADRIDU

Malasaña

Gran Via je glavna ulica u Madridu, takođe poznata po šopingu i restoranima. Od nje stižete peške do svih poznatih lokaliteta. Sa jedne strane ulice je  deo koji se baš zove centar, a sa druge takođe centralni deo grada koji se zove Malasaña. On je poznat po fantastičnom noćnom provodu. Obavezno prošetajte ulicom Fuencarral i posetite trg Plaza Dos de Mayo. Nedaleko odavde je i poznati muzej Sorolla.

Centar

Ako se iz glavne ulice spustite preko trga Plaza del Callao uličicama dalje stižete do trga Puerta del Sol koja predstavlja srce grada. Videćete čuveni sat na zgradi stare pošte ispred koga se dočekuje Nova godina i spomenik Medvedu sa drvetom jagode (El Oso y el Madroño) koji je inače grb grada.

Ulicom Calle Mayor idete do glavnog trga Plaza Mayor i omiljeno mesto okupljanja madriđana, ali i turista. Nedaleko odatle je i pijaca Mercado de San Miguel. 

Ulicom La Latina sa trga možete doći do reke i kapije Puerta de Toledo. Nedaleko odatle je buvljak El Rastro. Uz reku možete videti mostove kao Puente de Toledo, Arganzuela, Prague, gradsku plažu, Matadero – nekada korida, a danas megakulturni centar, tobogane, obelisk Castellana, kristalnu palatu Arganzuela.

Retiro

Ulicom Calle de Alcala sa trga možete da se vratite do ulice Gran via i izlazite pravo na zgradu Metropolis i zgradu Banke Španije ispod koje se nalazi čuvena fontana Fuente de los Cibeles i istoimena palata.

Ako nastavite pravo ulicom Calle de Alcala stižete do kapije Puerta de Alcala iza koje se nalazi čuveni park Parque del Buen Retiro. U parku Retiro videćete predivno jezero na trgu Plaza Dominica Republica. Potom Kristalnu palatu, fontanu i kapiku palog Anđela, i još predivnih vrtova i spomenika. Park izgleda kao zemlja čuda bukvalno.

 

Muzeji

Od fontane se račvaju dve ulice, jedna je Passeo de los Recoletos i na kraju nje se nalazi trg Plaza de Colon. Tu je i muzej voštanih figura.

Sa druge strane fontane je ulica Passeo del Prado koja se prostire i ispred parka Retiro. Prvo nailazite na muzej Thyssen-Bornemisza i Neptunovu fontanu. Potom dalje videćete čuveni muzej Prado. U blizini su i spomenik Velaskezu i Goji.

Nakon muzeja naići ćete na Kraljevsku botaničku baštu. Odmah blizu je i železnička stanica Atocha. Pored stanice je na mestu stare stanice napravljen staklenik Farmatocha. Takođe veoma blizu je muzej Nacional de la Reina Sofia gde možete videti najpoznatiju sliku Pabla Pikasa – Guernica. Moj savet je da ne propustite ni jedan od ova tri muzeja posebno ako ste ljubitelj umetnosti i mnogo poznatih umetnika i njihovih slika.

Egipatski hram i kraljevska palata

Sa gornje strane je Plaza de España. Kažem gornje jer ćete primetiti da jeste uzvišen i da se ulica odatle spušta na dole. Na trgu plaza de España videćete predivan spomenik Servantesu.

Ako nastavite pravo ka parku Parque de la Montaña nailazite na egipatski hram Templo de Debod. Iza njega je fantastičan vidikovac Mirador de la Montaña odakle se vidi kraljevska palata. U blizini se nalazi i park Parque del Oeste.

Spustite se do trga Plaza del Almeria gde se nalazi se kraljevska palata Campo del Moro, Almudena katedrala i vrtovi Jardines de Sabatini. Iza je park Casa de Campo, gde se nalaze zoo vrt i akvarijum, zabavni park i ogromno jezero Lago de la casa de Campo.

MADRID – SAVETI

Smeštaj

U Španiji ćete naići na hostele koji imaju dvokrevetne sobe, a jeftini su, dobri i pristupačni. Zaista sve je sjajno kao da ste u stanu ili hotelu. Ja sam bila smeštena u samom centru u hostelu Loyola odmah iza glavne ulice Gran Via do koje mi je trebalo doslovno 3 minuta. Ukoliko uspete da se smestite negde u centru prevoz vam apsolutno neće biti potreban osim do aerodroma. 

Prevoz

Metro saobraća od 6 ujutru do 1:30 ujutru svakog dana. Takođe je dobro povezan i sa pojedinim susednim gradovima koji se nalaze u madridskoj regiji. Vozovi su takođe ovako dobro povezani, a saobraćaju od 5 ujutru do 11:30 uveče. Dve glavne železničke stanice su Atocha i Chamartín. Gradski autobusi su u pokretu od 6 do 23:30. Nakon toga kreću noćne linije. Autobuske stanice ako planirate da putujete u druge gradove su Estacíon Sur i Estacíon de Avenida de América.

Kao što sam već pomenula u drugom tekstu nacionalni letovi u Španiji su jako jeftini pa vam se nekad više isplati da letite avionom nego da idete autobusom. Cena je slična, a mnogo brže stignete. Aerodrom je udaljen 12km od grada, do njega možete stići metroom, autobusom i vozom. Ako putujete noću možete se voziti autobusom ili taksijem.

Kada su karte u pitanju kao i svuda možete kupiti jednu kartu za prevoz ili od jednog do 7 dana. Sve to birate na automatima pri kupovini karata. Koristi se kartica na koju se uplaćuju vožnje. Cena jedne karte je od 1.5 do 2 eura.

Hrana i piće

U Madridu postoji koncept restorana gde imate predjelo jelo dezert i piće za recimo 10eura i za sve imate recimo tri ponuđene opcije pa birate. Ili „all you can eat“ koncept za određenu cenu. Toplo preporučujem ovakve restorane obzirom da je hrana dobra, a cena fenomenalna i za kvalitet i za kvantitet.

Doručak se jede oko 11 jer imaju običaj da ujutru piju kafu. Ručak se služi od 2, večera od 9. U Madridu obavezno probajte Cocido Madrileño – tipičan madridski ručak koji se sastoji iz tri jela: supa sa rezancima, leblebije s povrćem i meso. Još jedno poznato jelo je Callos Madrileños – paradajz i paprika sa kobasicom. Za doručak morate probati Churrose koji su kao uštipci, ali se jedu čokoladom. Lokalci jedu u ulici Calle de Fonzano.

Osim toga naravno posetite neki tapas bar na meze. Ulica koju želite da posetite zbog ovoga je Calle de Baja Cava, gde ćete imati priliku da posetite nekoliko ovakvih barova. Najpoznatiji tapasi (meze) su marinirani inćuni (boquerones en vinagre) i testo punjeno paradajzom i tunjevinom (empanada). Postoje i veće porcije tapasa kao kobasice (chorizo), pršuta (jamón serrano) tortilja od krompira (tortilla de patata) i šampinjoni sa lukom i šunkom (champiñones con ajos y jamón). 

Još jedna neobilazna stvar u Madridu kao i drugim gradovima Španije je Flamenco veče, a konkretno u Madridu i Flamenco festival.

Što se pića tiče probajte kafu, špansko pivo, vina i sangriju. Ono što takođe madriđani vole da piju je Tinto de Verano – crno vino sa gaziranom limunadom (Gaseosa).

Siesta i radno vreme

Popodnevni odmor poznatiji kao siesta jako je važan svim špancima, pa zbog toga mnoge prodavnice i ustanove rade dvokratno. Dakle od 2 do 5 je uglavnom pauza koja se koristi za ručak, a posle i za odmor. Svakim danom osim nedeljom prodavnice rade od 10 do 14 i od 17 do 20:30. Banke rade od 7,8,9 ujutru pa do 2 popodne, takođe i pošte. Muzeji jedino rade radno vreme bez prekida od 10 do 7,8 uveče. Ponedeljkom ne rade.

Bakšiš

Bakšiš odnosno cena usluge je uključena u cenu i videćete je kao odvojenu stavku na računu. Međutim, ukoliko je usluga zadovoljavajuća ostavljanje bakšiša u kafićima i restoranima nije obavezno, ali je poželjno.

PREDLOG OBILASKA GRADA

5 dana

 1. dan – obiđite gornji deo iznad ulice Gran Via, Plaza de España, Templo de Debod, Palacio Real, Jardines de Sabatini možda Casa de Campo
 2. dan obiđite centar dakle Callao, Puerta del Sol i spustite se ka reci i mostovima
 3. dan idite kroz glavnu ulicu pa do Passeo del Recoletos i dalje do Parka Retiro
 4. dan ostavite samo za odnosno zlatni trougao umetnosti – muzeji Prado, Reina Sofia, Thyssen. Nakon toga i stanica Atocha
 5. dan ljubitelji fudbala mogu posetiti stadion Santiago Bernabeu i možda još neki park, muzej, ili se vratiti na neko mesto koje vam se baš dopalo

Ukoliko imate viška vremena možete napraviti izlet do Toleda ili Segovie.

ZANIMLJIVOSTI

Istorija Madrida

 • Ime grada potiče iz arapskog jezika. Arapi su ga zapravo i osnovali tvrđavu pored reke Manzanares u selu Mayrit. Veruje se da su ga zvali Ursaria – što je označavalo da se mnoštvo medveda nalazi u tom području. Odatle potiče i medved na grbu Madrida. Najraniji zapisi tvrde da je arapsko ime bilo Magerit što znači mesto bogato vodom
 • Madriđanima je nadimak „mačke“ (gatos). Kada su u 11.veku bili arapi vladali Madridom, digli su i zid. Vojska je došla do zida, ali nisu imali plan za dalje. Jedan mladić se vešto uspeo uza zid, skinuo arapsku zastavu i bacio konopac svojim saborcima da se popnu i oni. Zbog svog veštog penjanja dobio je nadimak mačka koji je zadržao kao prezime. Smatra se da su pravi madriđani – mačke samo oni koji su makar za poslednje 3 generacije rođeni i živeli u gradu
 • Madrid je dom najstarijeg restorana na svetu. Davne 1725.godine izgrađen je restoran Botin, odnosno danas Sobrino de Botin, koji i dalje radi. Goja je u mladosti radio u ovom restoranu kao perač sudova, a Hemingvej pisao o njegovoj fantastičnoj hrani

Zanimljive činjenice

 • Servantesovi posmrtni ostaci bili su izgubljeni u Madridu čitavih 400 godina. Kada je preminuo 1616.godine sahranjen je u manastiru i delu grada koji se zove Barrio de las Letras (koji je takođe jako lep deo grada i morate ga obići!). Kada je manastir 1673. godine renoviran ostaci su misteriozno nestali, da bi ih ponovo pronašli tek 2015.godine.
 • Jedini je grad na svetu koji ima statuu djavola. U parku Retiro možete videti Fontanu Palog Anđela koja predstavlja Luciferov pad iz raja u pakao
 • Madrid je jedan od najsunčanijih gradova u Evropi sa oko 300 dana sunca godišnje
 • Kaže se da svi putevi vode u Rim, a u Španiji definitivno svi putevi vode u Madrid. Na trgu Puerta del Sol videćete da je Madrid nulta tačka i odatle se račva 6 glavnih puteva kroz celu zemlju
 • Sa čak 300 000 stabala Madrid je jedan od najzelenijih gradova na svetu
 • Za Novu godinu je tradicija da se na trgu Puerta del Sol čeka ponoć kada se jede 12 zrna grožđa po jedno uz svaki otkucaj sata, a za sreću i napredak u narednih 12 meseci koji dolaze. Tradicija datira iz 1895.godine, a opšte prihvaćena među narodom je of 1909.godine
 • Verovatno ste svi gledali seriju La Casa de Papel i znate da je Fontana Cibeles izgrađena da poplavi glavnu Banku Španije ukoliko neko pokuša da ukrade zlato. Isto možete videti i u filmu The Vault gde se radnja odvija u 2010.godini kada je Španija osvojila svetsko prvenstvo u fudbalu. O tom iskustvu možete pročitati u mom putopisu o Madridu obzirom da sam bila tamo za finale i doček

MADRID – UTISCI

Madrid mi je definitivno na listi top 10 gradova koje sam obišla. Tamo sam se osetila kao kuće. Takođe bih kao i u Valensiji ovde mogla živeti, mada mi je Valensija primamljivija zbog mora. Sve u svemu grad je zaista fantastičan, a posebno mi se dopada što, makar u periodu kada sam ja bila, nije bilo turista koliko ih konstantno ima recimo u Barseloni.

Koliko ostati u ovom gradu? Koliko god da ostajete nećete stići da vidite sve njegove prelepe ulice, spomenike, parkove. Predlažem da se najviše držite centra i možda skoknete dvs puta do parka Retiro jednom za obilazak, a drugi put za čisto uživanje. Žao mi je što je to bilo samo jednom, i definitivno je drugi put bio u planu još 2020. godine, ali zbog korona virusa sam morala da pomerim put, tako da mu se nadam opet u budućnosti.