Budimpešta je poznata lepotica Dunava, koja vam nudi dugu istoriju, fenomenalnu arhitekturu, sjajnu hranu, fantastičnu prirodu, raznorazna mesta za fotkanje i uživanje. Prigodan je kako za jeftina, tako i za luksuzna putovanja, pa ima za svakog po nešto, a za nekoga sve. On je u isto vreme i star i romatičan, i moderan i brz. U ovom gradu vam nikada neće biti dosadno. Po mom mišljenju ovaj grad bi trebalo posetiti u svakom godišnjem dobu, a gde, šta i kako pročitajte u daljem tekstu.

 

Pogled sa Citadele, Gellert brdo, Budimpešta
Pogled sa Citadele, Gellert brdo, Budimpešta

 

O BUDIMPEŠTI

BUDIMPEŠTA – ISTORIJA

Prva naselja na području današnje Budimpešte osnovali su Kelti u 1. veku nove ere. Ubrzo zatim naselja su okupirana od strane Romana. Oni su izgradili grad pod imenom Aquincum koji postaje glavni grad Donje Panonije (Obuda). Nakon Romana ovim predelima haraju Huni, Longobardi, Goti, Avari… Mađari stižu na ovo područje tek u 9. veku. Oni dolaze iz podnožja planine Ural, i smatraju se precima Ugara. 896.godine pod vođom Arpadom preuzimaju vlast. Kraljevstvo Ugara nastaje 1000. godine pod kraljem Stefanom, kada su Buda i Pešta bile samo sela. Kralj je vladao iz svoje palate u mestu Székesfehérvár, iz kraljičine rezidencije u Veszprém-u i iz tadašnje prestonice Esztergom.

 

Budim
Budim

 

U 12. veku kraljevstvo je napadnuto od strane Mongola i gradovi Buda i Pešta su tom prilikom razoreni. Nakon toga u 13. veku se renovira grad Buda i postaje prestonica kraljevstva pod kraljem Belom. Ugari u 16. veku bivaju napadnuti od strane Otomanskog carstva, a Turci se tu zadržavaju narednih 150 godina. Buda postaje mesto odakle vlada Veliki Vizir. u 17. veku na red dolazi Habsburška monarhija koja prisvaja ovo područje za sebe. Marija Terezija, a potom Franc Jozef i njegova supruga Elizabeta donose mnogo novina pa se period njihove vladavine naziva Zlatno doba. 1896. godine kada Ugari slave svoju milenijumsku godišnjicu izgradilo se najviše znamenitosti grada. 

Nakon toga dolaze teška vremena kao Prvi i Drugi svetski rat, komunizam i revolucija, a Budimpešta biva razorena ponovo.

 

 

BUDIMPEŠTA DANAS

Budimpešta je glavni i najveći grad Mađarske u kojem živi nešto manje od 2 miliona ljudi. To je oko 20% populacija, što je zapravo jedna petina celog stanovništva države. Prestonica je nastala 1873. godine spajanjem tri grada – Budim, Obuda i Pešta (Buda, Obuda, Pest). Najveći problem bio je u imenu, kako napraviti jedan naziv od 3 imena? Bilo je tu nekoliko varijacija u opticaju kao Bájkert, Dunagyöngye, Etelvár, Hunvár i Honderű, ali na kraju Budapest je ipak prevagnulo. Budimpešta je danas jak ekonomski, finansijski, kulturni centar države. Takođe je grad sa mnoštvom UNESCO zaštićenih kulturnih nasleđa. Budim je romantični stari deo grada, dok je Pešta moderan i dinamičan centar grada.

 

 

BUDIMPEŠTA: KAKO STIĆI I GDE ODSESTI

Iz Beograda, koji je udaljen 418km od Budimpešte, se može najlakše stići kolima ili kombijem. Cena povratne karte kombi prevozom iznosi 50 eura. Najbolje je da kontaktirate Gea prevoznike, Pexton team ili Terra travel. U Budimpeštu se takođe može doći iz nešto bližih gradova kao što su Maribor – 340km, Grac – 347k, Beč – 243km, Bratislava – 200km, Zagreb – 347km, Osijek – 268km, Subotica – 258km, Segedin – 175km,  Temišvar – 290km… Naravno vozovi, avioni i autobusi, kao i organizovane ture agencija su takođe u opticaju. 

Što se tiče smeštaja, možete izabrati šta vam više odgovara, hotel, hostel, stan ili nešto drugo, a najbolje lokacije su od starog grada pa sve do Trga Heroja. Idealno bi bio da se smestite unutar starog grada u blizini mostova jer onda ukoliko volite da šetate kao ja, možete obići i Budim i Peštu pešaka, jedino bi vam trebao prevoz do Trga Heroja jer je on najudaljeniji. Takođe sa aerodroma u Budimpešti leti jako mnogo jeftinih kompanija pa grad možete koristiti i kao tranzit.

 

Panorama Budimpešta
Panorama Budimpešta

 

BUDIMPEŠTA: VAŽNE INFORMACIJE

 • Zvaničan jezik je mađarski
 • Zvanična valuta je mađarska forinta, a više o kursu možete pronaći ovde.
 • Kada je razmena novca u pitanju kurs se razlikuje od menjačnice do menjačnice. Stoga, prvo proverite šta kažu svetske i nacionalne banke, potom uđite u nekoliko menjačnica pitajte pa donesite odluku
 • Budimpešta kao i mnogi drugi gradovi ima svoju karticu Budapest card sa kojom se možete besplatno voziti gradskim prevozom i kupiti karte u trajanju od 24 do 120 sati. Takođe možete stvariti popuste na posetu muzejima, pešačkim turama i slično
 • Klima je slična kao u Beogradu pa u istoj godini zimi možete doživeti do -25, a leti +40 stepeni. Zato je najbolje grad posetiti na proleće i jesen
 • Budimpešta ima nazive delova grada koji su označeni i brojevima. Ukupno ima 23 distrikta, a ovo su neki od glavnih:
 1. Budim: Vár, Tabán (I), Víziváros (I/II), Krisztinaváros (I/XII), Gellért-hegy (I/XI), Országút (II), Óbuda (III); in
 2. Pešta: Belváros (centar), Lipótváros (V), Terézváros (VI), Erzsébetváros (VII), Józsefváros (VIII), Ferencváros (IX). 

 

 

BUDIMPEŠTA – PREVOZ

 • Što se gradskog prevoza tiče, svi delovi grada su odlično povezani. Od prevoznih sredstava možete koristiti metro, autobuse ili tramvaje. Više informacija o prevozu naći ćete na ovom sajtu
 • Budimpešta naravno ima svoj aerodrom koji ima mnogo internacionalnih letova, a posebno low cost kao što su Wizzair, Ryanair, Easy Jet, Transavia

CENE

 • Cene smeštaja kreću se u proseku od 30 do 50e za noć po osobi u zavisnosti od lokacije i doba godine
 • Cena obroka u restoranima iznosi između 15 i 20 eura po osobi.
 • Cena brze hrane uglavnom iznosi od 3 do 5 eura po osobi.
 • Što se tiče ostavljanja bakšiša nije obavezno, ukoliko želite neko nepisano pravilo je da se ostavlja 10% od cene.

 

RADNO VREME

 • Radno vreme marketa je od ponedeljka do subote uglavnom počinje od 6,7 ujutru, a završava se između 6 i 10 uveče.
 • Pojedine Tesco prodavnice su otvorene 24/7. 
 • Banke rade od 8-9 ujutru, a zatvaraju se između 1 i 4 popodne.
 • Apoteke rade u slicnom radnom vremenu, a postoje i one koje su dežurne 24 sata

 

 

BUDIMPEŠTA: ŠTA VIDETI

Kao što je prethodno pomenuto u Budimpešti postoje 2 centra, jedan sa strane Budima, i jedan u Pešti. Svaki je lep na svoj način pa savetujem da posetite oba.

PEŠTA CENTAR

Počećemo šetnju sa strane Pešte. Pre svega idem u Inner city sam centar ovog dela grada. Oko grada kruže bulevar sačinjen od nekoliko ulica. Njega preseca nekoliko većih ulica kao Rakozi utca i Andrassy utca. Glavna šetačka ulica je Vaci Utca koja obiluje restoranima i radnjama. Ulica se proteže kroz skoro ceo stari grad. U blizini su i Deak Ferenc utca poznata i kao modna ulica. Njom se lako stiže do trga Vörosmarty.

 

Zrinyi utca, Budimpešta
Zrinyi utca, Budimpešta

Ono što je takođe važno videti pre ili posle šetnje po centru je Hosok ter odnosno Trg Heroja gde su smešteni Muzej lepih umetnosti i Muzej savremenih umetnosti. Iza trga nalazi se i čuveni Gradski park gde ćete videti jezera, termalna kupatila, Zoo vrt, cirkus, Vajdahunyad zamak, a zimi i klizalište na otvorenom. Nedaleko od trga je i muzej Terror Haza – Kuća terora koja je nekada bila GESTAPO sedište. Prekoputa se nalazi muzej kompozitora Franca Lista. Savetujem da do Hosok trga idete metroom iz centra, a kasnije u tekstu ćete saznati i zbog čega. 

 

 

Vajdahunyad zamak, Gradski park
Vajdahunyad zamak, Gradski park

 

PARLAMENT I OKOLINA

Na trgu Kossuth Lajos nalazi se i prelepi mađarski parlament. Okolo na trgu možete videti prelepe zgrade kao Etnografski muzej, Ministarstvo poljoprivrede, muzej čokolade Szamos, ali i spomenike posevećene istorijski važnim ljudima kao Istvan Tisza, Kossuth Lajos, Rakoczi Ferenc, Imre Nagy. Savetujem da obiđete krug oko parlamenta, da ga vidite sa svih strana jer je fantastičan. Takođe ispred parlamenta nalazi se spomenik Holokausta nad Jevrejima – Cipele na Dunavu. Jevreji su na ovom delu pored reke naterani da se izuju, nakon čega su streljani i bačeni u Dunav.

 

 

Most i ostrvo Margaret

Nedaleko od parlamenta nalazi se i Margaret most. Odatle možete sići na fantastično Margaret ostrvo, najlepše izletište Budimpešte. Osim uživanja na ostrvu se možete kupati, šetati, posetiti Japanski vrt, Vodeni toranj, Zoo vrt, i drugo. U blizini je, samo na drugu stranu od mosta je i Trg Slobode koji se nalazi u velikom parku. Tu ćete videti spomenik Ronald Reganu, memorijalni spomenik Sovjetskom ratu, Szechenyi statuu i Exchange palatu. Leti se u ovom parku održava festival piva

 

Margaret most
Margaret most

 

TRGOVI KOJI SE ZA VREME ADVENTA PRETVARAJU U BOŽIĆNE MARKETE

Bazilika Svetog Ištvana

Dalje idući dolazimo do trga Szent Istvan i istoimene bazilike u kojoj se čuva mumificirana ruka prvog kralja. Sa vrha bazilike se može videti fantastičan pogled na na ceo grad.

Ako se odavde spustite do reke Zrinyi ulicom dolazite do Szechenyi lančanog mosta, ispred koga je i Szechenyi Istvan trg i statua, još jedan Szechenyi spomenik. Ovde se nalazi i najstarije drvo u gradu, potom spomenik Deak Ferenc, a prekoputa je i impozantna Grešam palata.

 

 

Ako nastavite da šetate dalje pored reke Beogradskom ulicom stižete do Vigado koncertne hale na Vigado trgu gde se nalaze poznate statue male princeze i devojčice sa psom

Točak Budimpešte

Nakon toga nailazite na spomenik Šekspiru i Dunavski korzo. U blizini su i Vorosmarty trg. Veoma blizu je i Elizabetin trg gde ćete videti poznatu vožnju Budapest eye po ugledu na London eye. Tu je takođe i memorijal posvećen Majklu Džeksonu. Prekoputa je i trg Joszef Nador. Sa druge strane videćete Deak Ferenc trg gde se nalazi i Muzej podzemne železnice i Varoshaza park

Jevrejska četvrt 

Ako nastavite dalje ulicom Karoly sa vaše desne strane biće i Jevrejska četvrt koja je prepuna ulične umetsnosti i barova. Ovde se nalazi najveća jevrejska zajednica centralne evrope. Tu je smeštena i čuvena Dohany Sinagoga u okviru koje je i Jevrejski muzej. U blizini možete videti i jevrejsko groblje, potom park „Drvo života“ i najzad Hram heroja. Sva ova mesta su izgrađena u sećanje na holokaust.

Glavna pijaca 

Dalje idite kroz ulicu Muzeum krt i dolazite do Mađarskog nacionalnog muzeja. Prekoputa je i Petofi muzej literature ispred koga je i Karoly bašta odnosno park. Potom prođite trg Kalvin ter i dalje ako nastavite kroz Vamhaz krt. ulicu stižete do velike glavne pijace koja se nalazi preko puta Fovam trga.

 

BUDA CENTAR

Citadella i Gellert brdo

Ako nastavite dalje preko Szabadsag mosta, odnosno mosta Slobode, izbijate pravo na splet pećina i crkvu u kamenu. Nalaze se tačno u podnožju Gellert brda zajedno sa statuom svetog Stefana. Ovde se takođe nalaze poznata termalna kupatila. Ukoliko se popnete na brdo doći ćete do Citadele i statue Slobode. Takođe usput videćete prelepe vidikovce na grad, Dunav i parlament. A pri silasku doći ćete i do spomenika svetom Gellertu.

 

 

Buda zamak

Kada siđete do reke dolazite do Erzsebet (Elizabet) mosta, spomenika mađarskoj kraljici Elizabeti na Dobrente trgu. Ukoliko nastavite pored reke dolazite do Muzeja bajki, Varkert bazara, a gde se nalazi i uspinjača za Buda zamak u sklopu kojeg su Istorijski muzej i Nacionalna galerija. Do zamka takođe možete doći i pešaka. Šta je sve važno videti oko Buda zamka: Delli Rondella bastion, Buzugani toranj, Čuvareva palata, Hunyadi dvoracMatijasova fontana, statua princa Eugena, kao i ostale znamenitosti, spomenike i muzeje u sklopu kompleksa. Odavde se takođe fenomenalni vidikovci na grad i parlament.

 

Matijasova crkva i Ribarski bastion

Prošetajte preslatkim mirnim ulicama s ove strane grada i usput vidite Hudinijevu kuću. I napokon stižete do čuvene Matyasove crkve i Ribarevog bastiona (Halaszbastya) na trgu Szentharomstag. Sa ovog platoa proteže se jedan od najlepših pogleda na Peštu. Matijasova crkva, prepoznatljiva po svom šarenom krovu je za vreme Turaka bila pretvorena u džamiju, što se vidi i dan danas u njenoj unutrašnjosti koja je oslikana slikama iz Kurana. Videćete i čuveni triptih Bitka kod Beograda (Kalemegdana).

Ribarski bastion, iako je napravljen kao ukras grada, imao je i defanzivnu namenu. Ime je dobio po ribljoj pijaci koja je ovde bila smeštena. Bastion se sastoni od 7 kula posvećenih 7 vođa mađarskih plemena. Kule imaju oblik jurki odnosno šatora u kojima su oni boravili. Ispred njih na platou su i statua Svetog Izstvana, Faustov vinski podrum, restoran u sklopu bastiona, Dominikanski dvorac, Vojni muzej i drugo.

 

 

BUDIMPEŠTA: SAVETI

 • Budimpešta je grad sa najviše izvora termalne vode u svetu zbog čega ima i nadimak Grad kupatila. Nemojte propustiti da makar vidite, ako ne i da se umočite u najpoznatijim Szechenyi, Gellert ili Kiraly kupatilima. Sastav vode se razlikuje od mesta do mesta, pa predlažem da posetite koja god možete. 
 • Ispod grada se nalazi Budvari lavirint koji čini splet od preko 200 tunela dugačak čak 6 milja, a proteže se baš ispod Buda zamka. On je kroz istoriju sužio u razne svrhe: bio je sklonište praistorijskim ljudima, tamnica u srednjem veku, bolnica za vreme Drugog svetskog rata i Komanda stanica tokom hladnog rata. Danas je lavirint delom pretvoren u muzej koji pokazuje bogatu istoriju Budimpešte. 
 • U podzemlju budimpešte se pored gore pomenutog lavirinta nalazi i čitav sistem geotermalnih pećina. Ukoliko vas ovo interesuje postoje ture za njihovu posetu u Pavlogi, Matiyas ili Szemlőhegypećinama, a svi se nalaze na samo nekoliko minuta od centra.
 • U Obudi možete videti ostatke Rimskog carstva – otvoreni Aquincum muzej i Herkulesova vila dočaraće vam davna vremena
 • Svima je poznato da je Mađarska dom mnogim muzičkim festivalima, a Sziget je jedan od najpoznatijih u svetu. Održava se u Budimpešti svake godine u avgustu na ostrvu Margaret
 • Ako imate priliku idite na krstarenje Dunavom, koje je fantastično, a specijalno noću kad grad prelepo sija
 • Ukrajinski vajar Mikhaylo Kolodko postavio je svoje umetnine po čitavom gradu. Tu su neke velike i poznate kao, ali tu su i manje kao Rubikova kocka, Albert Ajnštajn, tenk i druge. Ja sam pronašla crvića tačno preko puta parlamenta, a šta ste i gde vi pronašli

 

Jedna od statua postavljenih po gradu
Jedna od statua postavljenih po gradu

 

BUDIMPEŠTA – PROVOD

 • Ruin Pubs je poznati naziv za pabove i barove koji su nastali od ostataka komunističkih kuća i štabova. Oni su renovirani i pretvoreni u vesela mesta gde se ljudi danas najrađe okupljaju. Uglavnom se nalaze u Jevrejskoj četvrti, to je distrikt 8. Možete ih naći u ulicama Kazinczy utca i Dohany utca, a Gozsdu Udvar je zapravo prolaz koji je prepun barova
 • Barovi za posetiti su Szimpla Kert koji je izglasan za 3. najbolji bar u celom svetu. Potom Instant, Fogas Haz, Grandio, Doboz, Durer Kert, Ankert romkocsma, Csendes vintage, Szatyor i drugi
Jevrejska četvrt, Budimpešta
Jevrejska četvrt, Budimpešta

HRANA I PIĆE

Što se tiče nacionalne kuhinje obavezno probajte

 • Gulyás – odnosno gulaš koje je zapravo mađarsko nacionalno jelo, meso paprika i drugo povrće
 • Pileći paprikaš – kao što naziv kaže čorba sa piletinom i paprikama, ali i knedlama od jaja
 • Palinka – mađarsko nacionalno alkoholno piće, kao rakija, najpoznatija je od kruške i šljive, ali ima i drugih ukusa
 • Unicum – je mađarski biljni liker napravljen od različitih travki pa se koristio i za ublažavanje stomačnih tegoba
 • Lecsó – čorba od paradajza sa povrćem
 • Lángos – prženo testo kao tortilja preko koga možete izabrati šta ćete staviti npr pavlaka, sir, itd. Slično kao pizza
 • Halászlé – riblja čorba
 • Fröccs – koktel, odnosno vino sa sodom, nešto kao naš Špricer
 • Somlói galuska – dezert, nešto kao torta od patišpanja, sa kremom i orasima
 • Sólet – čorba sa pasuljem, lukom, paprikom
 • Tokaj – najpoznatija vrsta vina iz istoimene regije 

 

Božićni vašari

Svake godine nekoliko trgova i ulica se pretvara u Božićne vašare

 • Na trgu ispred Bazilike Svetog Ištvana
 • Na trgu Eržebet
 • Na trgu Vörosmarty
 • U modnoj ulici, Deak Ferenc utca
 • U glavnoj šetačkoj zoni – Vaci utca
 • Na Deak Ferenc trgu
 • Na Fovam trgu ispred pijace

BUDIMPEŠTA – ZANIMLJIVOSTI

ČINJENICE

 • Budimpešta poseduje drugi najstariji metro u Evropi i svetu, odmah posle metroa u Londonu. Nazvan je Milenijumski metro jer je nastao 1896. godine kada su slavili svoju 1000. godišnjicu od postojanja. Linija M1 je i dalje u funkciji, a povezuje Hosok sa Vörösmarty trgom. 

 

Metro na M1 liniji, Budimpešta
Metro na M1 liniji, Budimpešta

 

 • Bazilika i Parlament su identične visine i iznose tačno 96 metara što ih čini najvišim zgradama u Budimpešti. Ovaj broj je simboličan jer predstavlja poslednje dve cifre u godini kada je osnovana Mađarska 896.godine. takođe je i simbol jednakosti između crkve i države. Stoga nijedna zgrada ne sme biti viša
 • Bazilika je najfotografisanije mesto u gradu. Nalazi se na 5 puta više slika nego Parlament
 • Parlament Mađarske je treći najveći parlament u svetu. Građen je po ugledu na engleski parlament, a potrebno je 150 vojnika da radi na njemu dan i noć kako bi ga očuvao u dobroj formi. Parlament ima 691 sobu, i 365 kula simbolično po jednu za svaki dan u godini.

 

 • Ovde se nalazi i najveća sinagoga u Evropi i druga najveća u svetu (posle sinagoge u Njujorku). Zove se Velika sinagoga, a prima čak 3000 ljudi
 • Gradski park je prvi park na svetu koji je otvoren za javnost. Kao i mnoge znamenitosti grada nastao je Milenijumskom izgradnjom
 • Ispod Trga Heroja se nalazi bunar sa lekovitom vodom temperature 74 stepena, dubok 800 metara, otkriven 1877. godine. Nakon toga iznad njega je igrađena prelepa fontana koja je nažalost uništena u toku izgradnje trga

 

Trg Heroja, Budimpešta
Trg Heroja, Budimpešta

 

 • Neka od poznatih kupatila nastala su za vreme vladavine Otomanskog carstva (Rudas i Kiraly)
 • Na pojedinim fasadama videćete rupe od metaka, koje su ostaci od nacionalne antikomunističke revolucije iz 1956. 
 • Svetski poznate ličnosti iz Budimpešte: Rubik, izumitelj Rubikove kocke; Kálmán Kandó, otac moderne železnice, János Irinyi izumitelj šibica, kompozitori Béla Bartók and Zoltán Kodály, i nobelovac, pisac Imre Kertész.

 

LEGENDE

Prava i lažna legenda o Lančanom mostu

 • Postoji lažna legenda o Szechenyi mostu da se njegov arhitekta ubio skočivši sa istog. Priča kaže da je on napravio savršen most, i da je izjavio da ukoliko neko nađe neku nesavršenost on će se ubiti. Obzirom da su ljudi primetili da lavovi nemaju jezike, arhitekta se ubio shvativši da zaboravio da napravi jezike lavovima. Legenda je naravno netačna obzirom da lavovi imaju jezike, samo se ne vide iz ugla prolaznika.

 

Szechenyi most
Szechenyi most

 

 • Prava legenda o Szechenyi mostu je da je u srednjem veku na ovom mestu stajao običan ponton koji je spajao Budim i Peštu, i to samo od proleća do jezeni. Jedini način da se pređe u toku zime je bio kada reka zaledi. Kada je István Széchenyi na zimu 1820. godine čuo da mu se otac razboleo, nažalost bio je na suprotnoj strani od njega, a reka nije zaledila te nije mogao da ga poseti. Tek nedelju dana nakon očeve sahrane, uspeo je da ode na njegov grob. Tada se zakleo da niko više nikada neće iskusiti takvu bol što ga je navelo da planira izgradnju mosta.

 

Szechenyi most
Szechenyi most

Legenda o Maloj Princezi

 • Još jedna zanimljiva legenda je o spomeniku Maloj princezi. Na Dunavskom korzou, siromašna devojčica sa periferije prodavala je cveće. Jednoga dana tuda je prošao mladi princ, sažalio se i kupio cveće od nje. Ona mu se zahvalila i rekla „Dođite opet gospodine!“. Prošlo je mnogo godina od ovog događaja kada je princ opet prošao tuda, ali umesto devojčice koja prodaje cveće na ogradi je bila bronzana statua. Pomilovao je i rekao „Doći ću opet, Mala Princezo“.

Ostale legende

 • Postoji verovanje da se u Budimpešti ne možete razboleti jer njihovo nacionalno alkoholno piće Palinka i termalna kupatila imaju lekovite moći
 • Ko želi da postane pisac, taj bi trebalo da poseti spomenik Anonimusu koji se nalazi u gradskom parku. On je bio pisac iz 13. veka za koga se veruje da je napisao ranu istoriju Mađara. Legenda kaže da ko dodirne njegovo pero biće blagoslovljen sa izuzetnim spisateljskim sposobnostima.

 

Statua Anonimusa, Gradski park, Budimpešta
Statua Anonimusa, Gradski park, Budimpešta
 • Kada smo kod spomenika, stanovnici Budimpešte veruju da ako pomazite stomak statue policajca koja se nalazi u blizini Bazilike Szent Istvan, nikada se nećete ugojiti (Zrinyi ulica)

 

Zrinyi ulica, statua policajca
Zrinyi ulica, statua policajca

 

BUDIMPEŠTA: UTISCI

Lično obožavam Budimpeštu i uvek bih se ponovo vratila u taj grad. Vratila bih se zbog istorije, arhitekture, kulture, provoda, šetnji, uživanja, i svega ostalog. Posetila sam grad zimi pa mi je sledeća želja i plan da ga posetim i na proleće ili leto kada ima duplo više opcija za razgledanje, uživanje, provod i fotkanje. Prethodni put sam bila puna 4 dana, i rado bih opet to ponovila. Naravno možete otići i samo na vikend, a savršeno bi bilo definitvno 4 dana. To je dovoljno vremena da posetite sve znamenitosti, a ujedno i uživate u svakom fenomenalnom mestu koje Budimpešta nudi. Nedaleko od Budimpešte je i jezero Balaton pa možete napraviti i izlet do tamo. Takođe nedaleko je i mesto Szentandre poznatije kao Sent Andrea, poznato po galerijama, muzejima i umetnicima, ali i po činjenici da je nekada bila srpski centar u Mađarskoj.

 

Vidikovci sa Gellert brda
Vidikovci sa Gellert brda