Grac je kreativan, studenstski grad, koji će vas oduševiti različitim stilovima arhitekture. Iako miran i mali, u njemu možete uživati u šetnji i znamenitostima, od jednog do nekoliko dana. U daljem tekstu imaćete priliku da pročitate šta je to važno da znate pre puta u Grac.

 

Prelepi pogledi sa brda Schlossberg
Prelepi pogledi sa brda Schlossberg

 

O GRACU

Grac je glavni grad Štirije (Štajerske) i drugi, posle Beča, najveći grad Austrije. Smešten je na reci Mur i ima nešto više od 320 000 stanovnika. Smatra se pretežno studentskim gradom, obzirom da poseduje 6 univerziteta i oko 60 000 studenata godišnje dođe baš u ovaj grad. Ime grada se nekada malo drugačije pisalo Gratz, dok se u današnjem izgovoru i pisanju slovo T izgubilo. Smatra se da je ime nastalo od slovenske reči Gradec što znači mali zamak. Grac potiče još iz vremena Bronzanog doba. Kao i Beč dinastije Babenberg i Hapsburg držale su i ovaj grad pod svojim okriljem. 1999. godine stari grad je potpao pod UNESCO zaštitu svetskih istorijskih spomenika. O Gracu najbolje može reći vreme koje su samo neka od poznatih svetskih imena provela ovde kao: Ludvig Bolcman, Nikola Tesla, Ivo Andrić, i drugi.

 

Grac, Austrija
Grac, Austrija

 

VODIČ KROZ GRAC – VAŽNE INFORMACIJE

 • Zvanična valuta je euro
 • Zvaničan jezik je nemački
 • Za prevoz možete koristiti tramvaje, buseve, kola, taksije, bicikle i drugo
 • Radno vreme prodavnica je od 9 ujutru do 6 popodne, dok su nedeljom zatvorene. Banke rade od 8 ujutru do 12 popodne i od 2 do 4 popodne
 • Cena obroka je oko 10ak eura, večera za dvoje 50e, domaće pivo 4e

Sve ostale važne informacije možete pronaći ovde

 

Grac, Austrija
Grac, Austrija

 

KAKO STIĆI U GRAC

Ovaj grad se nalazi veoma blizu granice sa Slovenijom, pa ga je zgodno obići pri poseti Maribora. Oba grada se mogu obići za jedan dan, pa je svejedno u kome od njih ste odlučili da prenoćite. Ova dva grada udaljena su oko 50 kilometara jedan od drugog, dakle nešto manje od sat vremena vožnje u slučaju da nije gužva. Imajte na umu da ako idete kolima na ovom putu će sigurno biti gužva ujutru kada ljudi idu na posao, i popodne kada se vraćaju sa istog, obzirom da mnogi Slovenci iz okoline Maribora rade u Gracu ili njegovoj blizini. Što se tiče samog prevoza, ja kao i uvek savetujem kola, ali naravno možete doći i avionom, autobusom, vozom. Iz Beograda čak imaju organizovana vikend putovanja za Maribor i Grac. Od Beča je udaljen 200km, od Salcburga 277km.

 

Uhrturm i Rathaus
Uhrturm i Rathaus

 

 

ŠTA VIDETI U GRACU

Grad čini 17 distrikta i glavni, prvi je Innere Stadt, odnosno unutrašnji grad, nešto kao prvi prsten u Beču. Altstadt je stari grad, a nalazi se na brdu Schlossberg gde je i čuveni sat Uhrturm koji možete videti na mnogim slikama Graca. U ovom delu nemojte propustiti: pre svega predivne vidikovce sa kojih se može videti ceo centar grada, potom Glockenturm, koji poseduje najteže zvono u gradu. Uživaćete i u prekrasnim pogledima na grad, sa ovog brda, a osim znamenitnosti i predivnih pogleda, tu su i kafići i parkovi, pa svako može uživati na svoj način.

 

Glavni trg Hauptplatz
Glavni trg Hauptplatz

 

U starom gradu proći ćete i pored katedrale, starog univerziteta, gradske skupštine Rathaus na glavnom trgu Hauptplatz. Osim toga videćete i dvorac Grac, kuću opere, pozorište, muzej savremene umetnosti, crkvu Marije Hilfer, palatu Landhaus… Takođe prošetajte ulicama Murgasse, Schlossbergplatz, Harrengasse… Da vidite kako izgleda i drugi kraj grada pređite preko reke mostom Erzherzog Johann. U srcu starog grada možete videti oko 1000 različitih stilova arhitekture, a za ljubitelje umetnosti 34 muzeja stoje vam na raspolaganju pa izaberite koji ćete posetiti po vašem ukusu.

 

Rathaus, Grac, Austrija
Rathaus, Grac, Austrija

SAVETI ZA GRAC

 • Na glavnom trgu uvek stoje štandovi sa hranom koja je zaista preukusna. Probajte burgere ili kobasice, nećete se pokajati.
 • Kolima ne možete ući u sam centar pa se parkirajte negde dalje i prođite sve pešaka
 • Mislim da ga je najbolje posetiti tokom proleća i leta, međutim ima svoje čari i tokom praznika
 • Najbolji vidikovac je sa brda Schlossberg do koga možete doći peške, liftom (svakim danom od 8 ujutru do pola1 posle ponoći) ili uspinjačom (svakog dana od 9 ujutru do ponoći, a vikendom i do 2 ujutru)
 • Takođe i najveći tobogan u zatvorenom prostoru na svetu nalazi se unutar ovog brda pa tu vožnju nemojte propustiti
 • Murinsel je predivni kafić na reci Mur koji izgleda kao malo rečno ostrvo u obliku školjke i jednostavno ga morate posetiti

 

Murinsel
Murinsel

 

GRAC: UTISCI

Iako sam u Gracu bila samo jedan dan, grad me je potpuno oduševio. Ceo centar možete lagano obići pešaka i popeti se na čuveno brdo Schlossberg, peške ili liftom. Pogled sa brda je fantastičan, a centar je prepun divnih fasada i savršene arhitekture. Dok me Beč podseća na Beograd posebno glavna šetačka ulica, Grac me podseća na Novi Sad, ravnica, brdo, a na brdu staro utvrđenje i sat. Grad je divan u svako doba godine, tako da savetujem da ga posetite za advent ili kad sve procveta. Grac može biti početna tačka iz koje dalje obilazite okolne gradove, a takođe možete i samo napraviti izlet do njega. Ja sam u Grac stigla iz Maribora i provela jedan dan, ali bih se bilo kada ponovo vratila jer je grad zaista prelep.

 

Za više informacija o gradovima u Austriji sve tekstove pogledajte ovde.