Vrnjačka banja je jedna od najlepših i najposećenijih banja u Srbiji. Još je nazivaju i kraljica banjskog turizma. Zbog čega je to tako saznaćete u daljem tekstu.

O BANJI

Vrnjačka banja je smeštena između planine Goč i Zapadne morave. Ona je najveća banja u Srbiji, a poseduje čak 7 izvora mineralnih voda. To su: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Vrnjačko vrelo i Beli izvor. Četiri se koriste za terapije lečenja šećernih i želudačnih bolesti (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina), a preostale tri se flaširaju. 

Banja ima dugu tradiciju lečilišta još iz doba Rimljana koji su ovde negde između 2. i 4. veka osnovali oporavilište pod imenom Aquae Orcinae i izvor tople vode Fons Romanus. O tome svedoče ostaci rimskog kupatila, bunara, izvora, pa čak i kovanog novca sa likovima rimskih imperatora. 

Turizam u banji započinje 1868. godine kada je osnovano Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima. Iste godine izvršena je kaptaža 2 izvora i započeto je sa izgradnjom banjskih kupatila. Osamdesetih godina 19.veka banja prelazi u vlašništvo države i razvija se u moderno lečilište. 1885.godine otvara se i prva gostionica Koste Petrovića-Rakice, koja se smatra za kamen temeljac razvoja banjskog turizma.

Broj posetilaca iz godine u godinu sve više je rastao, a sa njima i broj ugostiteljskih objekata. Stagnacija je naravno bila uoči dva svetska rata, i posle njih naravno usledio je ponovo uspon. Banja broji najveću posetu 80ih godina 20.veka kada je okvirno primila 200 000 posetilaca, a sa njima ostavarila i 2 miliona noćenja.

VRNJAČKA BANJA – KAKO STIĆI

Od Beograda je udaljena 200km, 60km od Čačka, 11km od Kraljeva, 10km od Trstenika. Predlažem kao i uvek odlazak autom, ukoliko niste u prilici raspitajte se o autobusima koji voze do banje. Ili do Čačka i Kraljeva pa odatle neki prevoz.

VRNJAČKA BANJA – ŠTA VIDETI

Rimski bunar

Fons Romanus slučajno je pronađen 1924.godine prilikom kaptaže jednog izvora. Osim stene sa izvorom tu su pronađeni i ostaci starog kupališta. Novčići koji su pronađeni ovde svedoče o vremenu iz kojeg datira bunar i činjenici da su se lekovite vode ove banje koristile od davnina, još u vreme Rimljana. Staklena piramida iznad bunara izgrađena je 1989.godine. 

Zamak Belimarkovića

Još dokaza o starini ovog mesta pokazuje i oruđe koje je nađeno na ovim prostorima, a nalaze se u Zavičajnom muzeju poznatijem kao zamak Belimirovića, obzirom da je otkupljen od porodice 1968.godine. „Etnografsko nasleđe Vrnjačke Banje“, „Spomen soba đenerala Belimarkovića“ i „Ladarište – Praistorija Vrnjaca“ su stalne postavke Zavičajnog muzeja. 

Šetalište i Park

Duž Vrnjačke reke prostire se Banjski park i pored njega šetalište na kojem ćete naići na neke od rekvizita za slikanje. Tu je i mnoštvo tezgi sa suvenirima, kao i kafići, restorani i gostionice. Šetalište je dugačko 2km, a prostire se od Mosta Ljubavi do Japanskog vrta.

Most Ljubavi

Čuvani most nalazi se u Banjskom parku na šetalištu. Legenda kaže da su se na ovom mostu sastajali učiteljica Neda i oficir, Relja, koji ju je posle rata ostavio zbog jedne Grkinje, a Neda je umrla od tuge. Na ovom mostu je običaj da se na njega kače potpisani katanci, a ključ baca u reku. Ljubav i legenda mosta opisana je u pesmi Desanke Maksimović – Molitva za ljubav.

Crkve i Manastiri

Najstarija građevina Vrnjačke banje je Hram rođenja presvete Bogorodice. U okolini se nalaze i manastiri Žiča, Studenica, Ljubostinja i Stubal.

Spomen park Popina

Spomen park Popina smešten je na uzvišenju pored Popinske reke u mestu Štulac, na samo 7km od Vrnjačke banje. Spomenik, u narodu poznat i kao Snajper, projektovao je arhitekta Bogdan Bogdanović, a podignut je 1980.godine u sećanje na Popinsku bitku koja se vodila oktobra 1941. godine. Bitku su vodili Trstenički partizanski odred i Dragosinjačka četa Kraljevačkog odreda protiv delova 171. nemačke divizije koja je bila daleko nadmoćnija. 

SAVETI

  • Kada je u pitanju smeštaj moja preporuka je apartman Aleksić
  • Što se hrane tiče predlažem da posetite restorane Kruna i Tri golubice. Takođe na šetalištu ćete naći dosta poslastičarnica, kafića, picerija itd. 
  • Planina Goč i jezero Selište su na 15km od Vrnjačke banje pa možete napraviti izlet 
  • Muzički festival Love fest se održava svakog avgusta
  • Dve lepe tradicionalne manifestacije ovde su Vrnjački karneval i Festival filmskog scenarija

VRNJAČKA BANJA – UTISCI

Ovo je pravo mesto za porodice i roditelje s bebama, osim kada se održava Love fest onda kao i Novi Sad tokom Exita. Apsolutno preporučujem parovima i porodicama vikend ili produženi vikend na ovom mestu, jer je savršeno za odmor, šetnju i uživanje. Dva dana je sasvim dovoljno za obilazak, a četiri po mom mišljenju za potpuno opuštanje.