Ovčarsko-kablarska klisura poznatija i kao Sveta Gora Srbije, a u svom središtu krije jednu banju, dve planine i mnogobrojne manastire. A da li ste znali da se u njenoj blizini nalaze i rivalski gradovi, jezero, potok, pećina, etno selo…? Šta obići u ovom kraju saznaćete ako nastavite da čitate.

Čačak

Na putu do klisure sigurno ćete prvo proći kroz Čačak koji se nalazi na 145km južno od Beograda. Grad se kao i Ovčarsko-Kablarska klisura nalazi u središnjem delu centralne Srbije. Administrativno oba mesta pripadaju Moravičkom okrugu. Planine Ovčar (985m), Kablar (885m), Jelica (929m) i Vujan (857m) okružuju Čačansku kotlinu u čijem je središtu Zapadna Morava (318km). 

 

Šta videti u Čačku? Prošetajte kejom pored Morave i vidite gradsku plažu, idite do trga Ustanka i Doma Kulture, prošetajte korzoom koje se zove Gradsko šetališe i prođite pored čuvenog hotela Beograd. Posetite Konak Jovana Obrenovića u kojem se nalazi i narodni muzej, galeriju Nadežde Petrović, potom Spomenik 4 vere i Rimske terme. Na putu ka predgrađu Ljubić na kružnom toku naići ćete na spomenik Tanasku Rajiću, a sa brda Ljubić imate najlepši pogled na Čačak. Obavezno obiđite i spomen park u Čačku i još jedno čuveno delo arhitekte Bogdana Bogdanovića.

 

U blizini se nalaze i:

  • Planina Jelica
  • Planina i Manastir Vujan 
  • Atomska banja – Trepča

 

Ljubić brdo, spomenik 4 vere i rimske terme
Ljubić brdo, spomenik 4 vere i rimske terme

 

Ovčarsko-Kablarska klisura

Klisura se nalazi na 18km od Čačka, na istoj udaljenosti od Požege i na 40km od Užica. Meandri Zapadne Morave uklješteni između planina Ovčar i Kablar prostiru se na 20 km dužine. Morava nastaje spajanjem reke Đetinje i Moravice, a njenim pregrađivanjem nastale su i hidrocentrale u Ovčar banji i na jezeru Međuvršje. Klisura je pod zaštitom države, svrstana u predele izuzetnih odlika. Sa obe strane klisure smešteni su manastiri zbog kojih ova klisura nosi naziv sprska Sveta Gora.

 

 

 

Ovčarsko-kablarska klisura: Jezero Međuvršje

Jezero je napravljeno za potrebe građenja istoimene hidroelektrane uzvodno od starog železničkog mosta, na trasi nekadašnje pruge Čačak-Užice. Nadmorska visina jezera je 273m, a najveća dubina 20m. Na jezeru se možete voziti čamcima i katamaranima, a sve više je dostupno iznajmljivanje kućica za odmor na vodi. Na desnoj obali videćete i stazu dugu 800m napravljenu prvenstveno za sportski ribolov.

 

 

Planine Ovčar i Kablar

Ovčar – nalazi se na 10km od Čačka, a sa planinom Kablar koje seče Zapadna Morava, gradi Ovčarsko-Kablarsku klisuru. Obe planine su pogodne za planinarenje. Na planini se u prošlosti nalazio Vulkan koji više nije aktivan.

 

 

Kablar – Nalazi se na 13km od Čačka, a skretanje za planinu nalazi se odmah posle Međuvršja i Ovčar banje. Do vrha Kablara je 10km, put je asfaltiran pa se može proći i kolima, samo poslednjih 700,800 metara definitivno morate ići peške. Pogled sa Kablara na klisuru je fenomenalan, pa nemojte propustiti ovaj uspon.

 

Meandri Klisure, pogled sa vrha Kablara
Meandri Klisure, pogled sa vrha Kablara

 

Ovčarsko-kablarska klisura: Ovčar banja

Ovčar banja nalazi se na 17km od Čačka. Iako ima dugu istoriju i tradiciju, a njeni izvori su korišćeni i tokom davnina, tek 2011.godine dobila je status banje. Njene izvore najviše su koristili manastiri, pa je ona bila najznačajnija manastirska banja Srbije. Obzirom da se u tome posebno isticao manastir Blagoveštenje, ona je imala i naziv Blagoveštenska banja.

 

Manastir Blagoveštenje
Manastir Blagoveštenje

Banjski kvartiri, odnosno bazeni ili kupatila izgrađena su tokom 19.veka. Za razliku od drugih banja njen razvoj je bio u zastoju posle 2 svetska rata, pa su hotel i planinarska kuća Kablar izgrađeni tek u drugoj polovini 20.veka.

Termalne vode banje izviru iz krečnjaka i temperatura iznosi između 36 i 38 stepeni. Termomineralne vode bogate su kalijumom, litijumon, rubidijumom, cezijumom, stroncijumom, barijumom, jodom, bromom, kobaltom, fosforom, fluorom i manganom.

 

Ovčar banja
Ovčar banja

 

Takođe, u blizini se nalazi i Banjski potok, do koga se stiže kroz selo Dučalovci. Put je zemljani, ali u dobrom stanju pa se do potoka može lako doći. Kad se izađe iz sela tu je parking, a potom do potoka vodi šumska staza. Svuda su postavljeni putokazi, tako da ne možete zalutati.

Ovčarsko-kablarska klisura: Manastiri

Ono zbog čega se ovčarsko-kablarska klisura naziva srpskom Svetom Gorom su manastiri kojih ima čak 10. To su: Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Svete Trojice, Sretenje, Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje i Uspenije.

 

Zlakusa

Zlakusa  se nalazi na 14km od Užica i jedno je od poznatijih sela u ovom kraju, a specijalno se izdvaja po grnčarstvu. Osim toga u ovom selu se održavaju razne zanimljive manifestacije kao Lončarijada i Fićijada. Kada ste već u obilasku Zlakuse, ne smete propustiti predivan etno park Terzića avlija. Ovaj etno park predstavlja muzej na zatvorenom i otvorenom, a ujedno i klasično domaćinstvo koje poseduje stare kuće i okućnicu kao salaš, mlekara, pekara… Osim toga tu je i ugostiteljski deo, prodavnica suvenira, letnja pozornica. Takođe etno park organizuje pešačke ture do Potpećke pećine, kao i izložbe i prezentacije izrade narodne nošnje, grnčarstva itd.

 

 

Potpećka pećina

Pećina je smeštena u selu Potpeće, na 14km od Užica. Kada krenete ka Užicu skrećete ka Zlakusi i potom pratite putokaze do sela Potpeće, koje se nalazi na samo nekoliko minuta, i ukupno 2km. Staza do pećine ima 700 stepenika, a njen ogromni ulaz u obliku potkovice visok je čak 50 metara i spada u najviše pećinske ulaze u Srbiji. Istražena unutrašnjost pećine duga je 550m. Prosečna temperatura u toku godine je 9,10 stepeni.

 

Potpećka pećina
Potpećka pećina

 

Užice

Grad Užice, odnosno Užička republika, nekadašnje Titovo Užice nalazi se u Zlatiborskom okrugu na obalama reke Đetinje. Stari grad nalazi se na stenovitom grebenu koji se spuštaju do Gradske plaže. Kao i o svim utvrđenjima u Srbiji, i o ovom se priča da je bilo vlasništvo proklete Jerine, te da je ona bacala Đecu u reku, pa je tako nastalo ime Đetinja.

Stara hidrocenrala, Užice
Stara hidrocenrala, Užice

 

Kod plaže se nalazi i stara hidrocentrala, prva te vrste u Srbiji, čiji je kamen temeljac postavio Aleksandar Obrenović 1899. godine. Simensove mašine plaćene zlatom, dopremljene iz Beča su proradile su na Ilindan 1900. godine i centrala je počela da osvetljava grad. Pored je spomenik Nikoli Tesli kao zahvalnost građana što su mogli da primene njegovu naizmeničnu struju. Danas se ovde nalazi Muzej Tehnike. Iznad centrale je i stari most koji kroz tunele vodi do Velike brane.

 

Takođe ne propustite i Jokanovića kuću, Narodni muzej, Užičku gimnaziju, a obavezno Gradski trg i Hotel Zlatibor.

U blizini su i:

  • jezero Vrutci
  • spomen park Kadinjača
  • Drvengrad i Šarganska osmica
  • Bajina bašta i Perućac

 

SAVETI

Ovčarsko-Kablarska klisura se može obići za dan ukoliko putujete iz Čačka, Požege, Užica, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Arilja, itd.  Taokođe se može obići na putu za Taru, Zlatibor, Zlatar, Uvac.

OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA : UTISCI

Ovčarsko-Kablarska klisura kao i pomenuti gradovi su prelep deo Srbije koji obavezno treba da obiđete. Klisura se lako obilazi za dan ukoliko idete kolima, ali trebaće vam više vremena ukoliko posećujete manastire, ili se penjete pešaka do vrha Kablara i Ovčara. Takođe postoje i kućice za odmor koje se izdaju u toku leta u ovim krajevima, pa se možete smestiti u samoj klisuri i obilaziti okolinu, ili pak napraviti izlet iz nekog drugog mesta u kome ste smešteni.