OBALA SLOVENIJE prostire se 47km duž Jadrana i njoj pripadaju mesta kao Portorož, Piran, Strunjan, Kopar, Izola, Lucija… Svi ovi gradovi smešteni su na poluostrvu Istra koje je podeljeno na italijanski, hrvatski i slovenački deo. Kako organizovati obilazak obale, čime doći i šta sve obići, objasniću vam u sledećim pasusima.

OBALA SLOVENIJE – KAKO STIĆI 

Jadranska obala Slovenije udaljena je od Ljubljane na oko sat do sat i po vremena, u zavisnosti od mesta koji posećujete. Koper je na 103km od Ljubljane, Izola 111, Portorož 118, Piran 121, Strunjan 115, Lucija 119. Takođe od Trsta je udaljena 20km, od Venecije 186, od Poreča 67, Rovinja 86, Pule 102km.

KOJE GRADOVE POSETITI

PIRAN

Piran je mali grad smešten na Jadranskoj obali u Piranskom zalivu na rtu Modena. Smatra se za najlepši gradić cele slovenačke obale. Ulice su uske kao u italijanskim primorskim gradovima zato što je cela ova obala nekada i pripadala Mletačkoj republici. Što se tiče imana postoje dve teorije, jedna je keltska reč biordun – naselje na brdu, a druga je grčka reč pir što znači vatra. 

Ono što treba posetiti su: Tartinijev trg na kome je i njegov spomenik, obzirom da je ovo rodno mesto kompozitora Đuzepe Tartinija. Tu ćete videti i Venecijansku palatu i zvonik crkve sv. Jurija. Potom prođite kroz slatke ulice Pirana, kao Levstikova ulica, gde ćete videti preslatke venecijanske fasade. Posetite i trg 1.maja koji je do 13.veka bio glavni gradski trg. Slikajte se u luci, i popnite se na zidine sa kojih je najlepši pogled na grad i zalazak sunca. Obavezno se prošetajte i duž obale Pirana sve do svetionika i uživajte u svakom kutku ovog magičnog grada.

PORTOROŽ

Portorož se nalazi u šetnom dometu od Pirana, ali je grad koji je više za noćni život, i eventualno kupanje. Za razliku od Pirana gde je obala kamenita, Portorož poseduje plažu. Osim toga on poseduje i aerodrom.

STRUNJAN

Strunjan je zapravo poluostrvo smešteno između Izole i Pirana, u dolini reke Roja. On je klimatsko lečilište i talasoterapeutski centar. Park prirode Strunjan čine Laguna Stjuža i Strunjanske solane. Solane datiraju iz 17.veka kada su ljudi pregrađivanjem plitke vode napravili bazenčiće u solanske jame.

Rezervat Stjuža čini laguna koja je jedina u ovom delu Istre. Nekada je ona bila otvorena morska uvala, a pre više od 200 godina odvojena je od mora nasipom. Danas je laguna kanalom spojena sa morem. Ime dolazi od italijanske reci Chiusa što znači zatvorena. Još jedno zanimljivo mesto su litice Strunjana sa kojih je najlepši pogled na Mesečev zaliv. To je ujedno i jako lepa plaža za kupanje, doduše uska pa nema mnogo mesta, ali voda je divna.

IZOLA

Izola je mali primorski ribarski grad sa tradicijom pravljenja maslinovog ulja i vina. Ime potiče od reči insula što znači ostrvo. U istoriji je poznat kao grad pobunjenika. Prošetajte kroz uske ulice starog grada, spustite se do luke i plaže i uživajte u sunčanju, kupanju, ili jednostavno šetnji pored mora. Takođe predlažem i ručak u marini. Takođe možete posetiti i Bele skale, najlepša plaža u blizini grada. 

KOPER

Koper je najveći obalski grad i najveća luka u Sloveniji. Postojao je još za vreme antičke Grčke pod nazivom Aegida, dok se za vreme Rimskog carstva zvao Sargea. Takođe je nosio ime Capris i Inslula Capraria što znači ostrvo koza. Za vreme Vizantijskog carstva zvao se Iustinopolis.

Za vreme Akvilejskog patrijarhata nosio je naziv Caput Histriae što znači centar Istre. Od 10.do 18.veka bio je u sastavu Mletačke republike pod imenom Capodistria što je ekvivalent za današnje ime Koper. Nakon toga on pripada Habsburškoj monarhiji sve do sredina 20.veka. Nakon Prvog svetskog rata on pripada Italiji, a od 1954.Jugoslaviji i Republici Sloveniji u okviru nje.

Obavezno posetite stari grad i Titov trg. Na trgu videćete Pretorijsku palatu, Lođu gde se nalazi najstarija kafana u gradu, potom Katedrala Uspenja, Zvonik… Čevljarska ulica vodi do Prešerenovog trga gse je i fontana de ponte i stari grad sa kapijom Muda. Kidričeva ulica vodi do marine, stare solane Taverna i Carpaccio trga.

OBALA SLOVENIJE – SAVETI

  • Od Kopra do Izole uz obalu postoji stari put kojim možete šetati, gradovi su udaljeni svega 8km
  • Od Portoroža do Pirana takođe postoji put uz obalu kojim možete prošetati, gradovi su udaljeni svega 3 i po kilometra
  • U blizini se nalaze i Lipica – mesto odakle potiće vrsta konja Lipicaner, kao i Škjocan pećine

OBALA SLOVENIJE – UTISCI

Koper je lučki grad, Izola je mesto za kupanje, Portorož za noćni život, a Piran i Strunjan za istraživanje i fotografisanje. To su moji utisci ovih gradova. Preporučujem da jedan dan organizujete samo za Piran obzirom da je zaista prelep, a još jedan dan dovoljan vam je da obiđete i sve ostale gradove. Zapravo ako se dobro organizujete možete i sve obići za jedan dan, međutim Piran je toliko lep da je šteta samo projuriti tuda. 

Ukoliko planirate da posetite  obalu Slovenije i druga mesta u Sloveniji, vodiče možete pronaći ovde.