Slovenija, šta videti, kuda ići, koja mesta posetiti, pitate se? Na pravom ste mestu. Slovenija je mala, ali prelepa zemlja sa mnogo mesta vredih posete i prirodom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Evo nekoliko predloga kako provesti pet dana u Sloveniji. Ako kliknete na sam naziv mesta odveśće vas direktno na tekst koji je detaljan vodič za to mesto.

SLOVENIJA – ŠTA VIDETI ZA 5 DANA

1. SLOVENIJA – Ljubljana

Glavni grad Slovenije je veoma šarmantan, stoga ga nipošto ne smete zaobići. Na reci ima nekoliko mostova, a sa obe strane su prelepi prizori. Svaki kutak je sladak i fotogeničan. Ima tu dosta istorije i po koja legenda. Uživanje uz reku Ljubljanicu u nekom od kafića je takođe nešto što ne smete propustiti. Hrana je savršena od izbora za doručak pa sve do večere, i uvek ćete imati nešto novo da probate.  Iz Ljubljane se lako stiže do mesta kao što su Bled, Bohinj, Kranj, Škofja Loka, Kranjska Gora, Triglav, Lipica, Postojna, Predjama, kao i Jadranska obala. Osim toga Trst je takođe jako blizu.

2. Maribor

Maribor je drugi najveći grad Slovenije. Smešten je na reci Dravi, okružen prirodom, a ima i svoju ski stazu. Svaki kutak ovog grada je prelep. Mir koji se u ovom gradu oseća me malo podseća na Novi Sad. Ljubitelji prirode će ovde uživati, a u blizini su i još neka lepa mesta koja bi trebalo posetiti. Iz Maribora se lako stiže do mesta Ptuj i Laško, a takođe Grac je jako blizu.

3. Obala Slovenije

Slovenija ima nekoliko primorskih gradova vrednih posete: Koper, Izola, Strunjan, Piran, Portorož. Koper je lučki grad, Izola je kao i Piran malo slatko mesto savršeno za šetnju, uživanje i fotkanje. Portorož je više grad za noćni život. Strunjan i Izola imaju divne plaže pa se tamo valja i okupati. Obala jeduga svega 47km, a gradovi su mali, pa možete sve obići za jedan dan ukoliko se dobro organizujete i putujete kolima. Sa Slovenačke obale se možete lako zaputiti ka Hrvatskoj obali ili ka Trstu i Veneciji.

 

4. Kranjska gora

Kranjska gora nalazi se na sat vremena od Ljubljane, u podnožju Alpa. Nedaleko odatle je prekrasno Jezero Jasna, i takođe vrlo blizu Rezervat prirode Zelenci. Ukoliko ste ljubitelj skijanja, pešačenja ili jednostavno prelepe prirode, sigurno ćete uživati ovde. Kranjska gora je na granici sa Italijom i Austrijom, pa se brzo stiže i do Alpa sa suprotne strane granice. Blizu su i Vršič, Triglav, Dolina Soče i Logarska dolina.

 

5. Bled i Bohinj

Biserna jezera Slovenije, Bled i Bohinj, su jezera koja zaista ne smete propustiti da posetite. Smeštena su na pola sata i sat vožnje od Ljubljane. Bled je malo više komercijalizovan od Bohinja, ali oba jezera su prekrasna kao i priroda oko njih.

SLOVENIJA – SAVETI

  • Poštujte ograničenje na auto putevima jer su kazne jako visoke
  • Svetla naravno moraju biti upaljena
  • Svi putnici moraju biti vezani
  • Vinjete se kupuju na prvoj benzinskoj pumpi posle granice, ili kome je lakše online
  • Ako prolazite kroz Hrvatsku cestarina se može plaćati i u evrima i u kunama, isti slučaj je i sa pumpama

SLOVENIJA – UTISCI

Slovenija je mala, ali prelepa zemlja koja zaista pruža jako puno prirodnih lepota kako u gradovima tako u obližnjim mestima gde ima rezervata, jezera, tako i vodopada, kotlina, dolina, pećina. Ovo su bili predlozi šta videti za pet dana u Sloveniji, a za dodatne informacije pojedinačno o svakom mestu pogledajte pojedinačne vodiče koji se nalaze ovde.