Španija uvek kažem njeno veličanstvo, jer je ona za mene zaista kraljica Evrope. Na šta prvo pomislite kada čujete reč Španija? Svaki put, bez greške, ja zamislim sebe na nekoj od plaža, sa knjigom u ruci, kako uživam u zvuku talasa, mirisu mora, vetru u kosi, pesku pod nogama, okružena dragim ljudima i namesejanim licima… Bolja vizija sreće i radosti za mene ne postoji.

Upravo to i jeste razlog zbog kog uvek za početak govorim o zanosnoj Španiji kada je reč o putovanjima. Pa čak i sada, zaslužila je to počasno mesto u prvoj objavi. Zbog toga i jeste “njeno veličanstvo“, jer za mene je to najlepša zemlja koju sam videla. Ipak, nemojte me shvatiti pogrešno, ona zaista ima da ponudi mnogo više od prelepih plaža.

Španija – tri godine za redom

Španiju sam prvi put posetila 2008.godine kada sam sama otišla na apsolventsku ekskurziju Italija-Francuska-Španija, kao jedini brucoš. Kako niko drugi nije mogao da putuje sa mnom zbog ispitnih rokova, odlučila sam da putujem sama, a najsigurnije mi je bilo da se, za početak, prijavim preko agencije Rapsody Travel i mog fakulteta. Niti sam znala da je to apsolventska eksurzija, niti me je zanimalo, samo sam htela da vidim Španiju, to mi je bio glavni cilj. I tako sam se upustila u avanturu.

Sada se, ponekad zapitam odakle mi smelosti, ali tako je to kad imaš žarku želju za nečim, ne čekaš da ti se dese stvari, nego se izboriš sam za ono što želiš. Ionako je to samo tvoja želja, pa je tebi i najbitnije da se ona ispuni. Niko neće ići za tobom izigravajući duha iz čarobne lampe i nuditi ispunjenje snova. Budite hrabri kada su u pitanju snovi, ma koliko veliki ili mali, mogući ili nemogući oni bili. Na kraju krajeva nikad nikome ništa nije palo sa neba. Pokrenite se. Krenite u avanturu. Živnite malo.

NJENO VELIČANSTVO – ŠPANIJA

Bilo je to lepo putovanje, prošla sam kroz tri zemlje za dvanaest dana, posetila mnogo mesta, između ostalih i Barselonu. Nakon te ekskurzije sam još dve godine za redom putovala u Španiju. Prvo 2009. godine, ponovo u Barselonu i potom prvi put u prelepu Valensiju. Ovog puta, smeštaj u Valensiji i škola španskog pronađeni su preko Filološkog fakulteta.  Prevoz do Barselone, pa zatim do Valensije i smeštaj u Barseloni rezervisani su u samostalnoj režiji. Potom 2010. napokon prvo putovanje potpuno organizovano uz pomoć interneta. Povratne karte Beograd – Madrid, autobus iz Madrida do Malage, avion iz Malage do Valensije. Dalje, smeštaj u Madridu i Malagi, dok smo u Valensiji odseli kod prijatelja. Osim Barselone, Valensije, Madrida i Malage, obišla sam i gradiće Ljoret de Mar, Tosa de Mar i Figeras, mesto rođenja Salvadora Dalija.

Ako me pitate za mišljenje najviše mi se dopadaju Madrid i Valensija, jer su za mene pravi predstavnici španske kulture, arhitekture, ljudi, i uopšte života u Španiji. To su oni gradovi u kojima se osećam kao da bih mogla da živim u njima. Takođe, uvek bih se vratila u Španiju, nebitno da li u neki od gradova koji sam već videla, ili u neki koji tek imam u planu da posetim. Španija je uvek dobar izbor. Nakon mnogo godina, ponovo sam 2023.godine posetila Barselonu i Madrid, a Valensija i Andalzija ostaju za kasnije.

 

Zato ostanite uz male ekrane vaših laptopova, tableta i telefona, jer u narednim tekstovima stižu vodiči, utisci iz ovih divnih gradova prelepe tople Španije, iz mog ugla.