Ljubljana je najlepša mala prestonica koju sam do sada posetila. Mali grad sa velikim srcem. Njen šarm odiše kako starim, tako i novim, modernim duhom grada, i kada ništa ne očekujete od nje, ona vam se uvuče pod kožu. Iskreno, nikada mi nije bila prvi izbor za posetu, a sada mi je jedan od omiljenih gradova u koji bih se uvek vratila. 

 

Pogled na Prešerenov trg
Pogled na Prešerenov trg

 

O LJUBLJANI

Ljubljana je glavni i najveći grad Slovenije sa oko 300 000 stanovnika. Nastala je u 1. veku pre nove ere kao rimsko utvrđenje poznato pod nazivom Emona. U 5. veku uništena je od strane Huna, a Slovenska plemena je naseljavaju i obnavljaju od 12. veka kada se grad prvi put pominje pod imenom Ljubljana.

Obzirom da se nalazi na trgovačkom putu između Dunava i Jadranskog mora, nekada je bio i prestonica Karniole, regije koje su Sloveni naseljavali za vreme Hapsburške monarhije koja je vladala sve do kraja Prvog svetskog rata. Nakon Drugog svetskog rata ona postaje prestonica Slovenije i deo Jugoslavije sve do 1991. godine kada se država odvaja i postaje nezavisna. Od 1991. godine on je i glavni ekonomski, politički, obrazovni i administrativni centar države.

 

Pogled na Ljubljansku katedralu i Tržnice
Pogled na Ljubljansku katedralu i Tržnice

 

LJUBLJANA – VAŽNE INFORMACIJE

 • Zvanična valuta je Euro.
 • Jezik je slovenački, ali naravno čućete i srpsko-hrvatski
 • Za prevoz po Ljubljani informišite se o kartici koja se zove Urbana. Više informacija o prevozu pronaći ćete ovde
 • Ovde svi voze bicikle, obzirom da je mali grad možda je to najbrži i najbolji način prevoza
 • Ukoliko želite da prođete jeftinije što se samih ulaznica tiče koristite karticu Ljubljana card.
 • Radno vreme prodavnica i restorana je celodnevno od 7,8 ujutru do 7,8 uveče.  Nedeljom prodavnice ne rade
 • Cene obroka su oko 10ak eura, večera za dvoje je 40e, domaće pivo 3e. Stan možete iznajmiti za 30ak eura noć na oko 2,3km od centra grada. 
 • Više značajnih informacija možete pronaći na ovom sajtu

 

Put od Mestnog trga ka Katedrali
Put od Mestnog trga ka Katedrali

 

LJUBLJANA – KAKO STIĆI

Do Ljubljane vas mogu odvesti sva prevozna sredstva: voz, bus, kombi, avion, auto. Ja sam iz Beograda išla kombi prevozom, a cena povratne karte je oko 70-80 eura. Naravno, najbolja opcija, kao i za sve gradove i države koji su u blizini Srbije je da se ide kolima.

Cela Slovenija se može obići kolima za 10ak dana, pa je moj savet da Ljubljanu obiđete zajedno sa ostatkom Slovenije. Od Maribora je udaljena 127km, a slovenačke istre i njenih primorskih gradova ima 100 do 120km u zavisnosti od destinacije.

Do hrvatskog primorja ima 130km do najbližeg mesta u Istri i 200km do najdaljeg. Do Italije, to jest Trsta ima oko 93km, a do najbližeg mesta u Austriji, Kalgenfurt 84km. Takođe nisu previše udaljeni ni Venecija (240km), Grac (195km), Zagreb (138km)… Iz Beograda postoje i organizovane vikend ture za Ljubljanu.

 

Ljubljana
Ljubljana

 

ŠTA VIDETI U LJUBLJANI

LJUBLJANA – CENTAR

Najpoznatije mesto na fotografijama Ljubljane je Prešerenov trg. On je srce Ljubljane, strogi centar grada, i predstavlja glavni trg novog dela Ljubljane, pa se naziva i Ljubljanski trg. Na samom trgu možete videti spomenik pesniku Prešerenu, Franjevačku crkvu i poznati most po imenu Tromostovje.Ovaj most predstavlja glavnu sponu između starog i novog dela grada.

 

Prešeren trg, Ljubljana
Prešeren trg, Ljubljana

 

Odmah nakon mosta sa leve strane počinje i glavna pijaca – poznatija kao Tržnice. Pijaca je jedno je od lepših mesta pored reke za razgledanje, kupovinu i uživanje. Tu možete probati domaći sir, sladoled, kupiti neki suvenir, poznate slovenačke papuče i drugo…. Ukoliko se nađete petkom na pijaci, nemojte propustiti događaj koji se zove Otvorena kuhinja. Ovaj deo grada gde su postavljene tezge je poznat i kao Vodnikov trg.

 

Vodnikov trg, Ljubljana
Vodnikov trg, Ljubljana

 

Pijaca doseže čak do Zmajskog mosta koji je kao i Prešerenov trg jedan od glavnih simbola grada, koji možete da vidite na razglednicama i fotografijama. Most je izgrađen 1901. godine sa fantastičnim statuama zmajeva, a posvećen je austrijskom caru Francu Jozefu I.

 

Zmajski most, Ljubljana
Zmajski most, Ljubljana

 

Između ova dva mosta mosta ćete videti još jedan izuzetno zanimljiv pešački most na kome se nalazi gomila katanaca koje ljubavnici zaključavaju kao simbol večne ljubavi. Poznat je kao Mesarev most i on povezuje glavnu pijacu sa drugom stranom reke poznatom po imenu Petkovškovo nabrežje gde se nalazi veliki broj kafića i barova. Takođe na mostu ćete videti skulpture posvećene grčkoj i jevrejskoj mitologiji, rađene od strane poznatog umetnika Jakova Brdara čije umetnine možete videti svuda po gradu. Jedna skulptura je posvećena Adamu i Evi, druga Satiru, a treća Prometeju. Ovaj most je i polazna tačka za vožnje brodićima po Ljubljanici.

 

Mesarev most, Ljubljana
Mesarev most, Ljubljana

 

LJUBLJANA – STARI GRAD

Mestni trg se se smatra glavnim trgom starog dela grada, obzirom da je zapravo i bio centar grada u srednjem veku, a posvećen je svetom Nikolaju zaštitniku moreplovaca. Do njega dolazite kada sa Prešerenovog trga pređete preko Tromostovja. Tu je smeštena prelepa fontana Tri reke Karniole – Sava, Ljubljanica i Krka, poznatija i kao Robba fontana obzirom da je dizajnirao venecijanski arhitekta Frančesko Robba. Ova fontana je replika originala koji je prebačen u Narodnu galeriju. Odmah iza nje je zgrada gradske skupštine, a nedaleko i Ljubljanska katedrala.

 

Mestni trg, Ljubljana
Mestni trg, Ljubljana

 

Ovde se nalazi i knjižara Trubarjeva antikvarnica posvećena Jugo-nostalgiji gde možete videti i kupiti rekvizite iz perioda stare Jugoslavije. Od ovog trga možete nastaviti u suprotnom pravcu o Zmajskog mosta i dolazite do Starog trga gde ćete naići na Herkulovu fontanu. Dalje vas put vodi do Gornjeg trga na kome ćete videti crkve sv. Jakoba i sv. Florijana, a potom ako nastavite dalje stižete i do starog Ljubljanskog zamka. 

 

Stari trg, Ljubljana
Stari trg, Ljubljana

Ljubljanski zamak

Ljubljanski grad – stari zamak i prvo utvrđenje Ljubljane, do koga možete doći peške ili uspinjačom. Cena povratne karte uspinjačom je 4 eura, a kartu možete plaćati i karticom Urbana. Međutim mnogo bolji doživljaj je kada se ide pešaka do zamka. Što se samog zamka tiče postoji vidikovac sa zidina, ali i kada se popnete na kulu. Jedan deo zamka je besplatan za obilazak, dok se drugi plaća. Ulaznica bez vožnje uspinjačom je 13 eura, a sa vožnjom iznosi 15 eura. Takođe postoje i specijalne ture kroz zamak, a više informacija možete naći ovde.

 

Stari trg, Ljubjana
Stari trg, Ljubjana

 

Ukoliko se odlučite da ne idete ka zamku već da od Mestnog trga nastavite dalje starim gradom pored reke, osim mnogo kafića i barova naići ćete na nacionalni restoran Slovenska hiša gde možete probati tradicionalne ukuse Slovenije. Potom ćete videti još mostova kao most Ribja brv kod Ribjeg trga, sa koga je divan pogled ka Prešerenovom trgu. Nešto dalje je Šuštarski ili Čevljarski most, kao i Most Svetog Džejmsa. Takođe možete uživati u pogledima na Breg nabrežje kako se zove deo pored reke sa strane novog grada.

 

Slovenska hiša, Ljubljana
Slovenska hiša, Ljubljana

 

LJUBLJANA – NOVI GRAD

Ukoliko pređete reku možete uživati u pogledima na Cankarjevo nabrežje kako se zove deo pored reke sa strane starog grada. Takođe sa strane novog grada možete posetiti i ulicu Križevniška, Novi trg, Kongresni trg, Trg Republike, Plečnikov trg, kao i muzeje koji se nalaze u okolini. Odavde možete prošetati nazad ka Prešerenovom trgu i tako napraviti pun krug. Takođe, ukoliko volite arhitekturu, u novom delu ne propustite zgrade kao Ursulina crkva svete Trojice, Nacionalna i Univerzitetska biblioteka, Vurnikova kuća, Hauptmanova kuća, Union hotel

 

Novi trg, Ljubljana
Novi trg, Ljubljana

 

Ostalo:

AKC Metelekova – autonomni kulturni centar i deo grada koji je posvećen i poznat po kulturi i umetnosti. Nalazi se odmah pored glavne autobuske i železničke stanice. Nekada baza Jugoslovenske armije, a nakon raspada Jugoslavije 1991. godine Metelkova je postala gradski simbol kulture i umetnosti.

Tivoli park – ogroman i prelep park nadomak centra i autobuske stanice, tačno preko puta Union pivare, u kome možete vežbati, šetati, praviti piknik, posetiti Tivoli dvorac, muzej Savremene umetnosti i ostalo…

 

Pogled sa novog ka starom gradu i zamku
Pogled sa novog ka starom gradu i zamku

 

Okolina koju bi trebalo posetiti ukoliko imate viška vremena:

Do svih mesta možete doći busevima i vozovima, ali najbolje kombi prevozom koji košta kao i međugradski autobus. 

 

Tržnice, Ljubljana
Tržnice, Ljubljana

 

LJUBLJANA – SAVETI

 • Domaću autentičnu slovensku hranu možete probati u Slovenskoj kući. Postoje dve, jedna se nalazi u centru gde možete probati kuvana jela, a druga je u starom gradu gde ćete naći suhomesnate proizvode
 • Kada je brza hrana u pitanju probajte bilo šta iz lanca Ajda. Provereno i preukusno.
 • Probajte pivo i hranu iz restorana pivare Union koje potiče baš iz Ljubljane.
 • Nedaleko odatle je i kafić Lepa Žoga koji je smešten blizu parka Tivoli i baš preko puta Union pivnice.
 • Popnite se na najviši neboder u Ljubljani, koje je i prvi neboder u istoriji Jugoslavije – Nebotičnik. Na vrhu se nalazi kafić pa možete uživati u pogledu na grad.
 • Obavezno se popnite peške sa jedne i siđite sa druge strane Ljubljanskog grada do centra, jer su kako odozgo tako i usput vidikovci prekrasni. Možete krenuti od Vodnikovog trga, a vratiti se na Gornji trg.
 • Ljubljana je mali grad i savetujem smeštaj u okruženju Tivoli parka jer ste na samo stanicu ili dve autobusom udaljeni od centra, što oko 2km, pa to možete preći i peške
 • Ukoliko imate vremena organizujte izlet do jezera Bled i Bohinj, Kranjsku goru ili se spustite do jadranske obale

ŠTA JESTI U LJUBLJANI

Od hrane obavezno probaje sledeće

 • Kranjska klobasa – kobasica koja je specijalitet u Sloveniji, a datira čak iz 1896.godine
 • Potica – slatko testo raznih ukusa je tipičan slovenački dezert
 • Prekmurska gibanica – takođe još jedan tipičan dezert kao pita sa sirom, orasima i jabukom
 • Kraški pršut – svinjsko sušeno meso, za sve koji vole pršutu
 • Štruklji – još jedan slovenački dezert testasti dezert koji može biti punjen različitim filovima

 

Herkulova fontana, Ljubljana
Herkulova fontana, Ljubljana

 

ZANIMLJIVOSTI O LJUBLJANI

 • 2016. godine proglašena je za najzeleniji grad u Sloveniji i Evropi
 • Nikada u životu nisam videla više biciklista nego ovde
 • Reka Ljubljanica ima pored ovog još 6 imena: Trbuhovica, Obrh, Strežen, Rak, Pivka, Unica
 • Kao i Cirih, Ljubljana ima jednu od najčistijih voda za piće u Evropi
 • Na Ljubljanskom zamku raste vinova loza, posađena 1990. godine u znak prijateljstva između Ljubljane i Maribora
 • Ljubljana se, kao i Grac, smatra gradom studenata
 • Jože Plečnik je najpoznatiji arhitekta Ljubljane, koji je po povratku iz Beča i Praga ostavio svoj pečat i u ovom divnom gradu dizajniravši najpoznatija mesta: Prešerenov trg, glavnu pijacu Tržnice, Šuštarski most, letnje pozorište Križanke, stadion Bežigrad, groblje Žale, Univerzitetsku i Nacionalnu biblioteka, i crkvu svetog Mihaila.

Legenda

Ovaj zmajski grad ima i vrlo poznatu legendu koja kaže da je nekada davno jedan zmaj živeo u okolini reke Ljubljanice. Svi koji su želeli da pređu preko bili su lak plen do jednog momenta dok se nije na barci doplovio grčki heroj sa sa nekoliko ratnika – Argonauti.  Na putu do Tesalija, uplovivši u Dunav, Savu pa zatim i u Ljubljanicu, došao je do grada i osvojio Zlatno Runo preuzevši ga od vladara Kolhide. Međutim,  odveo je i vladarevu ćerku. Nakon što je ubio zmaja, vratio se u Grčku sa dokazom da je stasao da bude kralj. Tek nakon ovog događaja Ljubljana postaje Emona, staro rimsko utvrđenje.

Ljubljana
Ljubljana

LJUBLJANA: UTISCI

Mene lično cela Slovenija podseća na Švajcarsku. Mala zemlja prepuna zelenila, koja poseduje skijališta i predivna jezera, ljudi koji su izuzetno predani sportu i prirodi, jedina razlika je što Slovenija ima i more. Takvu zemlju ne možete da ne volite, a ni njen glavni grad koji je pravi predstavnik ove zemlje. Neki kažu dovoljno je jedan do dva dana provesti u Ljubljani, sa čime se mogu složiti. Međutim jednom kad odete poželećete ili da ostanete duže ili da se vraćate česće. Ja bih volela da vidim Ljubljanu u svako doba godine, ali leto u Ljubljani je zaista prelepo, to mogu potvrditi iz iskustva.

Ukoliko želite da posetite i neka druga mesta u Sloveniji, više informacija naći ćete ovde.