BEČ je, po mom mišljenju, jedan od onih gradova koji vam se odmah dopadne na prvi pogled, pa steknete utisak kako biste mogli da živite u njemu. Kao i Budimpešta, on ima predivnu arhitekturu, dugu istoriju, mnogo atrakcija i odlične uslove za život. Šta vas čeka kada posetite ovaj predivan grad, videćete u daljem tekstu.

 

O BEČU

Beč je najveći, a ujedno i glavni grad Austrije, kao i jedna od pokrajina u Austriji. Grad je smešten na Dunavu blizu granice sa Slovačkom, Češkom i Mađarskom. U njemu živi oko 1.9 miliona stanovnika, a brojka se sa okolnim predgrađima povećava na oko 2.6 miliona. Grad je na početku bio romansko i keltsko naselje koji se kasnije pretvorio u srednjevekovni barokni grad.

Ime grada

Za ime se ne zna tačno kako je nastalo, obzirom da Beč kao i Beograd ima više različitih verzija imena, ali pojedini naučnici tvrde da je nastalo od reči Vedunia koja predstavlja šumski tok, što je u starom nemačkom jeziku bilo Uuenia, i u modernom Wien i nekom dijalektu Wean. Drugi pak tvrde da je nastalo od keltske reči Vindobona što znači belo naselje, koje se u nekom obliku sačuvalo u češkom, slovačkom i poljskom jeziku Vídeň, ViedeňWiedeń. Drugi nazivi su Vienna (Engleski), Vienne (Italijanski, Francuski), Beč (srpsko-hrvatski), Bécs (Mađarski), Beç (Turski). 

U prošlosti Beč je oduvek bio centar dešavanja ili glavni grad pojedinih zemalja: pre svega bio je centar Babenberg dinastije, potom Habsburške monarhije, zatim svetog Rimskog carstva. Nakon stvaranja Austrijske imperije, a potom i Austrougarskog carstva on postaje politički i kulturološki centar Evrope gde su mnoge poznate ličnosti živele i radile, ali o tome ćete pročitati više dalje u tekstu.

 

VODIČ KROZ BEČ: VAŽNE INFORMACIJE

 • Beč se sastoji iz 23 distrikta, odnosno kako to oni nazivaju – prstena. Prvi prsten je naravno stari grad, to jest, centar Beča u kome su smeštene sve bitne znamenitosti grada.
 • Zvaničan jezik je nemački
 • Zvanična valuta je euro
 • Kada je reč o religiji, skoro 50% se izjašnjava da pripada katoličanstvu, dok su ostatak razne religije.
 • Radno vreme prodavnica je uglavnom celodnevno, barem radnim danima
 • Cene obroka su oko 12e. Večera za dvoje je oko 50e. Domaće pivo je oko 4e
 • Prevoz je jako dobro organizovan obzirom da grad ima metro, autobuse i trolejbuse. Za više informacija kiknite ovde
 • Cene jedne karte je 2.50e, a karte za više vožnji u toku 24 časa – 8e, 48č je 14e i 72 sata karta je 17e. 
 • Ukoliko se smestite u centru prevoz vam neće biti potreban osim možda do dvoraca i zoo parka. Cene jeftinijih stanova su okvirno 50e za noć
 • Postoji i kartica koja se zove Vienna city card sa kojom možete besplatno da se vozite po čitavom gradu, a takođe vam omogućava popuste u muzejima, koncertnim halama, pozorištima itd… Više o kartici pročitajte ovde
 • Takođe Beč je izuzetno poznat po rasprodajama i kupovini, pa ukoliko ste ljubitelj ne propustite da odete u dva ogromna tržna centra u blizini: SCS i Pandorf. Iz centra grada do SCS-a možete ići vozom, a do Pandorfa postoje organizovane ture.

 

Sve informacije koje su vam potrebne za snalaženje u Beču možete pronaći ovde.

BEČ – KAKO STIĆI

Beč je od Bratislave udaljen svega 60 km, što ih čini najbližim glavnim gradovima u Evropi. Takođe Salcburg je udaljen 300 km, Grac 200 km, Budimpešta 243 km, Brno 132 km, Prag 300 km, a svi su povezani busevima ili vozovima… Iz Beograda, kao i iz drugih gradova, postoje organizovane ture do Beča, pa čak i samo do Pandorfa.

Drugo čime se možete služiti su kola, vozovi, autobusi. Beč ima i svoj aerodrom pa do njega možete doći i avionom, ili može poslužiti kao tranzit za dalje. Moj predog su kola ukoliko krećete sa Balkana, obzirom da je za autobuse uvek gužva na granici (Beograd – 600km, Sarajevo – Zagreb – 372km, Ljubljana – 384km, Maribor – 260km)

 

BEČ – ŠTA VIDETI

Stari grad

Innere Stadt je stari grad i prvi prsten u Beču.

 • Oko starog grada je smeštena jedna od glavnih ulica Ringstrasse. Ulica Ring dugačka je 5.3km i kruži oko centralnog prstena. Duž ove ulice su smeštene najlepše građevine i znamenitosti grada. Ulicu možete obići pešaka ili tramvajem. Tri ulice kroz koje ćete se još kretati su Kärtner, Graben i Singer.
 • Kärtner straße je prelepa šetačka i trgovačka ulica koja počinje od Trga Svetog Stefana, prolazi pored zgrade Opere, a završava se na Karlovom trgu. U ovoj ulici su čuvene poslastičarnice Manner, a na uglu su i hotel Sacher i kafe Mozart.
 • Singer straße je ulica koja takođe počinje od Trga Svetog Stefana, a vodi do Gadskog parka.
 • Graben straße je šetačka ulica koja se nalazi između crkve Svetog Petra i katedrale Svetog Stefana. Preko trga Hohlmarkt vodi do palate Hofburg. Ime je dobila jer je na njenom mestu bio logor, a njeno ime znači rov. Ovo je jedna od prvih ulica u kojoj se živelo u gradu. Na sredini ulice je spomenik „Stub kuge“, podignut u slavu završetka ove opake bolesti.

Gradski park

Stadtpark je najstariji park u gradu izgrađen davne 1862. godine po uzoru na engleske parkove. Nastao je u isto vreme kada i Ring ulica. Kroz park protiče reka Wienfluss koja deli grad na dva dela, a povezani su mostom Karolinenbrucke. U parku su smeštene dve statue posvećene Johanu Štrausu, ali i drugim umetnicima. Osim spomenika tu je i zgrada Kursalona koji je danas luksuzna kafeterija koja služi poznatu bečku kafu melanž.

Karlova crkva i Karlov trg

Karlskirche smeštena je na trgu Karlsplatz koji je jedan od najprometnijih trgova u gradu. Ona je najznačajnija gotička crkva u gradu, a sagrađena je u znak zahvalnosti Bogu za zaštitu grada od kuge 1713. godine. Kupola crkve je visoka čak 72 metra i vidljiva je iz svakog dela grada.

 

Muzejski kvart

U delu koji se zove Muzejski kvart odnosno Museums quartier smešteno je nekoliko muzeja vezanih za savremenu umetnost, kao što su Leopold, potom Muzej savremene umetnosti i Kunsthale (Muzej moderne umetnosti), kao i dečiji muzej Zoom i muzej moderne umetnosti MUMOK. Odmah pored prolazi ulica Mariahilfer straße, poznata gradska šoping zona. Šetajući ćete naići na Mariahilf crkvu, i Haus des Meeres – akvarijum i zoo vrt.

Trg Marije Terezije

Veoma blizu smešten je Maria-Theresien-Platz, prelep, veliki trg okružen identičnim zgradama koje su danas Prirodnjački muzej i Muzej istorije umetnosti. Između njih nalazi se spomenik Marije Terezije. Carica je postavljena na presto visok 20 metara, a ispod nje se nalaze vojskovođe, za koje se smatralo da su bili njeni ljubavnici.

Palata pravde i zgrada Parlamenta

Odmah do Trga Marije Terezije je i trg Justizeplatz, gde možete videti zgradu gradske sudnice koja važi za jednu od zgrada sa najlepšim enterijerom. Nedaleko je i impresivna zgrada parlamenta koja poseduje preko 100 prostorija u kojoj se održavaju važne gradske i državne ceremonije. Ispred zgrade je kip boginje Atine visok 5 i po metara, i fontana koja četiri austrijske reke predstavlja ljudskim likom.

Gradsko veće

Dalje na ovaj trg se nadovezuje još jedan poznati trg – Rathausplatz. To je trg koji se nalazi tačno ispred neogotske zgrade opštine (Rathaus) gde se smešten i istoimeni park Rathauspark. U zgradi opštine zasedaju gradski senat, pokrajinska vlada, gradska i pokrajinska skupština. Na vrhu tornja, koji je visok 98 metara, smešten je gvozdeni vojnik sa zastavom, visok 6 metara.

Zavetna crkva

U blizini parlamenta su i Votivkirche koju okružuje Votivpark, a ispred nje se nalazi park Sigmund Freud. Nedaleko odavde je i njegov muzej u ulici Burgstraße. Muzej je nekada bio njegov stan, a ujedno i njegova ordinacija.

Dvorski vrt

Prekoputa celog ovog dela od Muzejskog kvarta do Parlamenta videćete dvorski vrt – Burggarten. Park je izgrađen 1819.godine, a čak narednih 100 godina bio je isključivo dvorski park. Tu su smešteni spomenici Mocartu, Franc Jozefu i Geteu. Na kraju parka se nalazi carska staklena bašta Palmenhaus.  Danas je ona delom kuća za leptire, a delom restoran.

Albertina

Helmut-ZilkPlatz je trg gde se nalazi muzej Albertina, najveća bivša stambena palata, a danas jedna od najznačajnijih svetskih galerija sa najvećom zbirkom grafika na svetu. Ime je dobila po vojvodi Albertu od Saksonije, a bila je rezidencija ćerke Marije Terezije. Odmah iza je i dvorski vrt, a u blizini je i nacionalna Opera. Opera je izgrađena 1869.godine i svečano otvorena izvođenjem Mocartove numere „Don Đovani“.

 

Albertina Beč
Albertina Beč

Trg Heroja

Pored dvorskog vrta je još jedan poznati trg Heldenplatz. Na ovom trgu možete videti Novi zamak i statuu princa Eugena, a iza se nalazi čuvena palata Hofburg.

Narodni park

Pored trga Heroja je Volksgarten. To je čuveni vrt ruža gde svaka ruža ima svoje ime koje dobija po imenama žena čiji su muževi za njih zasadili ove ruže. U sredini se nalazi Tezejev hram, replika Hefestusa koji se nalazi u Atini. Veoma blizu ovog vrta se nalazi i Nacionalno pozorište.

Carsko pozorište

Burgtheater je otvoren 1741.godine, nakon što je izgorela stara kuća za balove u kojoj su se održavale predstave. Danas je to nacionalno pozorište Austrije.

Trg Freyung

Na ovom trgu se nalaze palate: Palais Kinski, Palais Hardegg, Palais Harrach, Palais Ferstel i istoimeni prolaz. Tu je i fontana Austriabrunnen.

Trg Am Hof

Na Trgu Am Hof smeštena je i crkva Am Hof iz14.veka, kao i stub Mariensäule – statua device Marije.

Nacionlna biblioteka

Josefplatz je trg koji je smešten tik iza Hofburga. Tamo ćete naići na Nacionalnu austrijsku biblioteku koja je deo Hofburg palate. Osim toga uživaćete u predivnoj arhitekturi palata koje okružuju ovaj trg, a u sredini je spomenik Kaiser Jozefu.

Carska palata

Michalelerplatz, trg Svetog Mihaila, smešten odmah iza Trga Heroja je mesto gde se nalazi dvorac Hofburg. On je izgrađen u 13. veku i to je palata odakle su austrijske monarhije vladale dugi niz godina. Svako od njih je nešto svoje dodao ili proširivao palatu. Ona sa svojih 18 krila, 19 dvorišta i 2600 soba zapravo predstavlja mali grad unutar grada. Palata je danas jednim delom rezidencija predsednika republike, a drugi deo je pretvoren u muzej.

Glavne atrakcije su Muzej posvećen Sisi, carski apartmani, carska biblioteka, carska kapela i odaja sa blagom odnosno riznica koja čuva poznate relikvije iz istorije kao na primer kruna Svetog rimskog carstva i zub Jovana Krstitelja. Nedeljom na misi u kapeli može se čuti hor Bečkih dečaka. Ovde se takođe nalazi i muzej Globusa napravljenij do 1850. godine. U ovkiru palate smeštena je i Španska škola jahanja koja je najstarija škola za klasičnu dresuru Lipicanera i poseduje najlepšu jahačku salu na svetu.

Crkva svetog Petra

Crkva Petreskirche je smeštena na trgu Petersplatz u ulici Graben. Ovo je najstarija crkva u Beču i posvećena je Svetom Petru. Unutrašnjost crkve je izuzetno i raskošno ukrašena, a tu se održava i koncert orgulja. Poseta crkvi i koncertu je besplatna.

Bečka katedrala

Katedrala Svetog Stefana nalazi se u centru grada, na trgu Stephansplatz i središte je bečke nadbiskupije. Ova gotička crkva je izgrađena 1147. godine i poznata je po svojih 200 000 crepova na šarenom krovu i 20 tona teškom zvonu Pumerin. Obavezno uđite u katedralu jer je unutrašnjost zaista fascinantna. Osim toga možete se popeti na toranj visok 134 metra.

Mocartov muzej

Iza katedrale nalazi se i Mocartov muzej, u kući u kojoj je on svojevremeno živeo sa porodicom. Muzej se prostire na 3 sprata, a u prizemlju je bistro Figaro i prodavnica sa suvenirima.

Šenbrun

Schönbrunn ili „Lep bunar“ je bivša letnja rezidencija Hapsburške dinastije, čiji je enterijer u Rokoko stilu i poseduje 1400 soba, od kojih 45 možete videti. Palata poseduje takođe i park, vrtove, fontane, statue, lavirint, Zoološki vrt, Muzej Kočija i drugo… Osim ulaza u palatu (oko 30e za odrasle), sve ostalo je tokom cele godine besplatno za posetioce. Iznad dvorca je restoran Glorijet odakle je divan pogled na ceo kompleks.

Belvedere

Belvedere je palata koja se zapravo sastoji iz gornje i donje palate. Kompleks je urađen u baroknom stilu koja kao i Šenbrun poseduje prelep vrt pun fontana, skulptura i vodenih kaskada. Nekada je ovo bila letnja rezidencija Eugena Savojskog. Sa gornje palate se pruža prelep pogled na kompleks, ali i grad. Odatle ime Belveder što znači lep pogled

I još vredno posete:

 • Zimska palata princa Eugena Savojskog koji je letovao u palati Belvedere
 • Palata Kinski je barokna palata koju je kupila porodica Kinski poreklom iz Češke
 • Palata Niederösterreich koja danas služi za prijeme i velike događaje
 • Dunavski Toranj (Donauturm) je najviša građevina u Beču visoka 252 metra. 
 • Dunavsko ostrvo (Donauinsel) dugačko je 21km, a omiljeno je izletište Bečlija koje poseduje i plažu
 • Hundertwasser kućazanimljiva stambena zgrada blizu koje se nalazi i muzička kuća Kunst Haus Museum Hundertwasser
 • Park Prater je svima dobro poznat prelep zabavni park koji obavezno treba posetiti
 • Putovanje kroz vreme je šou koji traje 60 minuta a predstavlja 2000 godina austrijske istorije
 • Muzej voštanih figura Madam Tiso
 • Muzej satova

 

ŠTA PROBATI U BEČU

Beč poseduje mnogo jela i pića u svojoj kuhinji koja su svetski poznata i koje ne smete propustiti da probate:

Simboli Beča

Bečka šnicla (Wiener Schnitzel)

Najpoznatije bečko jelo pravljeno u osnovnom receptu od teletine, ali takođe se prave svinjske i pileće šnicle. Najpoznatiji restoran u Beču, gde se čeka i preko sat vremena na mesto da se proba bečka šnicla, je Figlmüller koji postoji još od 1905. godine. Ja sam posetila restoran Ronacher koji je nešto jeftiniji, a ukus je ako mene pitate odličan, kao i cena. Druga poznato jelo je Teleći špik (Tafelspitz) sa pire krompirom (Geröstete Erdäpfel).

Saher torta (Sachertorte)

Torta pravljena sa džemom od kajsija nastala je upravo u Beču u hotelu Sacher, gde se takođe čeka red da bi se probala ova svetski poznata poslastica

Ostalo:

Kobasice – najbolje kobasice su uglavnom kod uličnih prodavaca među kojima je najpoznatiji lanac Würstelstand, pa možete probati neke od najpoznatijih Wiener, Burenwurst, Käsekrainer (svinjska sa sirom)Bratwurst (bela svinjska). 

Palačinke (Palatschinken), Knedle (Knödel) i Štrudle (Strudel) – ako ste se pitali odakle nama ova jela i nazivi, evo sada znate. Razlika je samo što se

kod nas prave najčešće knedle sa šljivama, dok su njihove najpoznatije pravljene sa kajsijama – Marillenknödel. Najpoznatije štrudle su uglavnom sa jabukama (Apfelstrudel) ili mlečnim kremom (Milchrahmstrudel).

Ako me pitate šta od poslastica da ponesete iz Beča ja bih rekla naravno Mocart kugle i Manner napolitanke.

i još…

 • Bečlije vole i izuzetno poštuju svoju kafu pa posetite i Demel, najstariji kafe i pekara u Beču. Takođe popularan je i Fenster kafe koji posluje samo preko prozora, a kafu vam služi u kornetu.
 • Najpoznatija pijaca u Beču je Naschtsmarkt gde osim voća i povrća možete naći i začine iz celog sveta.
 • Beč je jedan od retkih gradova pored Praga i Pariza koji poseduje svoje vinograde, tako da se u restoranima dosta služi vino koje Bečlije obožavaju. Najpoznatije vinske sorte su Grüner Veltliner, Rheinriesling i Weißburgunder. Odmah na iza vina, drugo mesto zauzima naravno pivo.

 

BEČ – ZANIMLJIVOSTI

O gradu:

 • Grad muzike – Betoven, Mocart, Brams, Štraus, Šubert, samo su neki od svetski poznatih kompozitora koji su ovaj grad nazivali svojim domom
 • Grad valcera – svake godine u Beču se održi oko 450 balova od kojih grad ubira znatan novac kojim puni gradsku kasu
 • Grad snova – Beč je rodni grad oca psihoanalize, poznatog Sigmunda Frojda
 • Grad vina – možda ste mislili da su Francuska ili Italija poznate po vinima, međutim Beč je jedini grad na svetu koji ima 1700 ari vinograda unutrar samog grada i 320 vinarija
 • Najbolji grad za život – Beč je više puta proglašen najbolji gradom za život, čak 7 godina za redom. I nakon toga ostaje u vrhu, pa je 2019. godine bio 2. na listi.
 • Muzejski kvart u Beču je najveći muzejski kompleks u Evropi, a zauzima 60 hiljada kvadratnih metara i sastoji se iz 70 objekata
 • Snežna kugla – još jedna interesantna stvar nastala baš u Beču 1900.godine, gde i dan danas postoji radnja koja se zove Original Vienna Snow Globe Shop
 • Najstariji točak na svetu nalazi se upravo u Beču, u zabavnom parku Prater (Wiener Riesenard). Izgrađen je 1897. i smatra se za jedan od glavnih simbola grada
 • Najstariji zoološki vrt i jedini barokni vrt na svetu nalazi se baš u ovom gradu, u vrtovima palate Šenbrun. Izgrađen je davne 1752. godine i dom je čak 700 životinjskih vrsta. 2010. godine proglašen je najboljim Zoo vrtom u Evropi

O hrani:

 • Austrijski kroasani – kroasani su zapravo austrijskog porekla i potekli su upravo iz Beča. Napravljeni su nakon pobede nad Otomanskim carstvom 1683. godine, a Marija Antoaneta ih je donela u Francusku
 • PEZ – da, ove bombone nastale su u Beču 1927. godine, a ime je skraćenica od nemačke reči pfefferminz odnosno pepermint, jer su na početku imale samo taj jedan ukus
 • Saher kafe istoimenog hotela nije poznat samo po torti. Osim toga on nudi gostima 20 različitih vrsta kafa 

BEČ: SAVETI

Ukoliko idete u posetu Božićnim vašarima u Beču, ove lokacije morate posetiti

 • Trgu Marije Terezije
 • Ispred Hofburg palate
 • Na trgu Svetog Stefana
 • Na trgu ispred zgrade Rathaus 
 • Na trgu Karlsplatz
 • Na trgu Am Hof
 • Na trgu Freyung
 • U Prateru

 

 

BEČ: UTISCI

Moj najjači utisak je da je ovaj grad je savršen i za turizam i za život. Koliko je dovoljno u njemu boraviti da ga obiđete? Pa to je sve stvar ukusa sada, pošto koliko god da budete sumnjam da ćete stići da obiđete sve. Za znamenitosti koje sam navela dovoljno je 5 dana pod uslovom da nigde ne trčite. Ukoliko želite i šoping možda vam treba i više. Neki će vam pak reći dovoljno je 2,3 dana za sve, opet kažem kada je Beč u pitanju sve je stvar ukusa šta ljudi žele da vide ili iskuse.

Nadam se da će vam tekst o Beču biti od koristi, a ukoliko planirate da vidite i neka druga mesta u Austriji vodiče možete naći ovde.