Cirih je grad, koji će vas po mom mišljenu zaista oduševiti, bez obzira na ukuse. Čak i izbirljivi turisti naći će ovde nešto što im odgovara. Grad koji možda nije prvi na listi popularnih destinacija koje sami birate, ali je svakako jedan od onih koji vas ne ostavljaju ravnodušnim. On je spoj starog i novog, tradicije i modernog doba, kulture i istorije, fantastične arhitekture i prekrasne prirode.

 

Ciriško jezero
Ciriško jezero

 

O CIRIHU

Cirih je najveći grad Švajcarske i glavni grad istoimenog kantona. Smešten je u severnom delu države na prelepom jezeru po kojem je ovaj grad dobio ime. Cirih je takođe ekonomsko i kulturno središte države, a veruje se da je jedan od gradova čiji su stanovnici zaista srećni životom. Činjenica da su neki svetski poznati ljudi kao Karl Gustav Jung, Vladimir Lenjin, Džejms Džojs i Tomas Man, živeli u Cirihu, samo dodatno opravdava sve ove tvrdnje. Cirih poseduje dosta muzeja i stari grad koji je izuzetno dobro očuvan od kraja 19. veka, potom prekrasnu prirodu u sred centra, a možete ga lako obići i peške. 

 

Cirih, Švajcarska
Cirih, Švajcarska

 

VODIČ KROZ CIRIH – VAŽNE INFORMACIJE

Cirih bio naseljen još u doba praistorije, a u vreme Rimskog carstva se zvao Turikum. Godine 1351. on se pridružuje Švajcarskoj konfederaciji. On nije glavni grad Švajcarske, ali jeste najveći. Grad sa okolnim mestima naseljava oko 1.83 miliona stanovnika. Pun je radnika iz inostranstva, ali i studenata obzirom da je Cirih takođe i poznati studentski grad. Osim toga on je i najjači finansijski grad Švajcarske.

 • Glavna valuta je švajcarski franak. 
 • Zvanični jezik je nemački, a slede ga italijanski, južnoslovenski i španski, obzirom da su ove manjine posle Švajcaraca najviše zastupljene.
 • Radno vreme većih radnji je uglavnom od 9 do 20č, međutim manje radnje rade i do 6,7 popodne, dok su neke otvorene i do 23č. Subotom uglavnom sve radi do 5,6 popodne. Banke su otvorene od 8:30 do 16:30 radnim danima
 • Cirih je jedan od skupljih gradova u Evropi, pa je 20e sasvim normalna cena za jelo u restoranu. Marketi su dosta jeftiniji, ali i dalje skuplji od drugih gradova u Evropi
 • Prevoz je dobro organizovan kako u Cirihu, tako i iz Ciriha sa ostalim okolnim mestima. Uglavnom se svuda krećete vozovima i tramvajima. Više informacija o prevozu pogledajte ovde.
 • Aerodrom je od centra udaljen i do njega direktno postoje vozovi i autobusi. Ukoliko ste u Cirihu samo zbog presedanja, na ovom sajtu možete naći više informacija o samom aerodromu i letovima, a nedaleko od aerodroma nalazi se i hotel Mövenpick

 

Pogled sa Lindenhof brda, Cirih
Pogled sa Lindenhof brda, Cirih

 

KAKO STIĆI U CIRIH

Veoma blizu Ciriha nalaze se Bazel, Lucern, Bern, Miluz, Frajburg, Lihtenštajn,… Kolima možete lako stići iz Italije, Austrije, Nemačke, Francuske. Isto važi i za jednodnevne izlete, ili autobuse, vozove, kombi prevoze iz prethodno pomenutih destinacija. Cirih poseduje odličan aerodrom, a Air Serbia ima direktne letove iz Beograda svaki radni dan ujutru oko 6h, a povratak uveče oko 9h.

Takođe kompanija Swiss isto ima letove koji su daleko bolji i jeftiniji pa vam savetujem da ukoliko možete zaobiđete letove sa Air Serbiom. Okolna mesta kao Budimpešta i Temišvar, takođe imaju letove do Ciriha. Može se leteti sa low cost kompanijama i za Bazel pa onda drugim prevoznim sredstvima nastaviti do Ciriha. Od Bazela je udaljen 85km, od Ženeve 280, a od glavnog grada Švajcarske, Berna, udaljen je 125 kilometara.

 

Cirih, Švajcarska
Cirih, Švajcarska

 

ŠTA VIDETI U CIRIHU

Nedaleko od stanice metroa Zurich HB u centru grada, nalazi se Švajcarski nacionalni muzej Landemuseum. Ulica koja se nalazi ispred se zove muzejska i preko reke Limat ide most koji se zove Walche. Nedaleko se nalazi glavna Banhof ulica, trg i most. Ulica je duga svega kilometar i po i prostire se od železničke stanice do ciriškog jezera. Koga zanima u ovoj ulici se nalazi i muzej satova Bajer.

Na trgu Staderhoferplatz videćete zgradu opere Kunsthaus. Tu je i Quaibrucke iza koga počinje ciriško jezero. U blizini je i Grossmunster katedrala zajedno sa Wasser crkvom, kao i most Munsterbrucke, Musternhof ulica, Fraumunster crkva i Munsterhof fontana. Videćete još i Centralhof spomenik i gradsku kuću Stadthaus Zurich.

Nedaleko odatle nalaze crkva St. Peter Kirche, jedna od najpoznatijih ulica Augustinergasse gde se naazi i istoimena crkva Augustiner kirche

Blizu zgrade skupštine Rathaus je i most Rathausbrucke, a nedaleko je i Niederdorf, koga lokalci zovu i Dorfli, a iza njega i Neuemarkt

Tu su još mostovi: Rudolf-Brun, Muhlesteg, … Takođe posetite Langstrasse ulicu koja je puna barova, i prošetajte promenadom pored jezera.

 

Grossmunster katedrala, Cirih
Grossmunster katedrala, Cirih

 

CIRIH – SAVETI:

 • Najlepši pogledi su sa opservatorije i iz kafića Žil Vern, ali i sa brda Lindenhof.
 • Najbolji barovi su u ulici Niederdorfstrasse, iako zapravo i restorane i barove možete naći svuda u centru sa obe strane reke, a što dublje zađete među ulice biće više mesta i manje buke. 
 • Obzirom da je Švajcarska nacionalna kuhinja oblikovana Francuskom, Nemačkom i Italijanskom, preporučujem vam da probate od svega po nešto. 
 • Što se pića tiče, slično je kao u Austriji, najviše se piju pivo i vino.
 • Ono što obavezno morate probati su Lindt čokoladni proizvodi. Ne propustite da probate i njihov kremasti namaz koji je po mom mišljenju bolji čak i od Nutele.
 • Ono što prvo ugledate kada slećete u Cirih je naravno švajcarski nož na poljima, koji je takođe odličan suvenir sa ovog putovanja, ali da znate da ga ne možete poneti kući u ručnom prtljagu ukoliko je dužina oštrice 6 ili više centimetara

 

Cirih sa jednog od brojnih mostova
Cirih sa jednog od brojnih mostova

 

CIRIH: ZANIMLJIVOSTI

 • U Cirihu možete probati najpoznatiju švajcarsku čokoladu sa listićima zlata. 
 • U srednjem veku žene su ovde imale najveću političku moć
 • Grad se matra se kulturooškom Mekom, između ostalog jer je ovde nastao pravac Dadaizam.
 • Cirih poseduje 1200 javnih česmi sa pijaćom vodom
 • Poseduje 40 javnih kupatila od kojih su 18 na otvorenom
 • Najveći sat u Evropi nalazi se baš na crkvi svetog Petra
 • Svakog avgusta ovde se održava najveća tehno žurka na otvorenom u Evropi i zove se Ulična parada

 

Pogled na Fraumunster i St. Peter crkve, Cirih
Pogled na Fraumunster i St. Peter crkve, Cirih

UTISCI

Cirih sam posetila i leti i zimi, i mogu vam reći svako godišnje doba ima svoje čari u ovom gradu, ali moja preporuka je da se ipak poseti leti ili na proleće, obzirom da je tada i sam grad mnogo življi, dani su duži pa imate vremena da obiđete sve što želite za 2 dana. Delovi grada sa obe strane jezera i reke su prekrasni, arhitektura kao nacrtana, i svuda se osećate kao kod svoje kuće. 

 

           Nadam se da će vam vodič kroz Cirih pomoći pri planiranju putovanja, a ukoliko želite da pogledate još mesta u Švajcarskoj kliknite ovde.