Kranjska gora je bajkovito planinsko selo u Sloveniji koje liči na neko mesto iz Diznijevog crtaća, a okolni predeli na reklamu za Milka čokoladu. Sigurno ste već čuli za Kranjsku goru koja je poznata po kobasici i ski skokovima, ali zbog čega još ovaj deo Slovenije ne smete zaobići, saznajte u sledećim redovima.

O KRANJSKOJ GORI

Kranjska gora je mesto u istoimenoj opštini u Sloveniji. Smeštena je na 810m nadmorske visine na samoj granici nacionalnog parka Triglav, a okružuju je i venci Julijanskih Alpa i Karavanki. Zanimljivo je da je locirana skoro na tromeđi između Slovenije, Austrije i Italije. To je pre svega sportski centar veoma popularan za ljubitelje skijanja i biciklizma, ali i hajkinga.  Naravno i samo svež vazduh i prelepa priroda privlače i ostale turiste, a specijalno fotografe.

 

KAKO STIĆI

Iz Ljubljane se do Kranjske gore lako stiže autoputem (84km). Ukoliko ne posedujete kola i ne rentirate, možete ići i autobusom. Za polaske se raspitajte na autobuskoj stanici u Ljubljani. Do Kranjske gore se može stići za 30ak minuta i sa Bleda, a takođe iz Austrije, Italije. Granice su udaljene na svega 10ak kilometara od ovog mesta.

ŠTA VIDETI

Kranjska Gora

Kranjska gora je pre svega poznati turistički i ski centar. U blizini se nalaze mnoge ski staze, a na 8km se nalazi Planica Nordijski centar pre svega poznat po ski skokovima. Osim staza i skakaonica koje se prostiru na 20km, možete posetiti i muzej. Na samo 15ak minuta hoda nalazi se predivno jezero Jasna, a na 30ak minuta hoda nalazi se i prelepi izvor Save dolinke. Zapravo glavni izvor je potok Nadiža smešten na 1222m nadmorske visine, međutim on ponire i opet izvire posle 5km u rezervatu prirode Zelenci. Takođe, Kranjska gora je i polazna tačka za pešačku turu ka prelazu Vršič.

Jezero Jasna

Na putu ka prelazu Vršič, na 2km od Kranjske gore smešteno je jezero Jasna. Ime Jasna predstavlja bistru vodu ovog jezera u šta ćete se uveriti uživo. To su zapravo dva povezana jezera napravljena u svrhe turizma na ušću reka Mala i Velika Pišnica. Osim toga, ovde se nalazi i mali kanjon kao i hidroelektrana Kranjska gora. Oduševiće vas prelepi odrazi vrhova Julijanskih alpa u kristalno bistrom jezeru Jasna.

Predlažem šetnju oko jezera kako bi mu se zaista divili iz svih uglova. Osim toga moguće je pecanje, a leti kada voda dosegne 17 i 25 stepeni, moguće je i osvežiti se u ovom toplijem jezeru. Na donjem jezeru videćete statuu Zlatoroga koji je poznato mitsko biće ovih krajeva – alpski kozorog sa zlatnim rogovima. Legenda kaze da su njegovi rogovi ključ koji vodi do zlata koje krije planina. 

Do jezera se lako dolazi pešaka. Svuda uz put je trotoar, a usputni pejzaži i prizori su zaista prelepi. Osim toga možete se odlučiti i za šetnju duž reke Pišnice. Svima toplo preporučujem šetnju na svežem vazduhu do jezera jer putanja nije teška, a uživanje usput je zagarantovano. Ko se zaputio na pešačku turu ka prelazu Vršič, ovo je savršeno mesto za predah.

Rezervat prirode Zelenci

Zelenci se nalaze na 6km od Kranjske gore i na 8km od jezera Jasna. Rezervatom je proglašen 1992. godine jer krije neke od zaštićenih vrsta biljaka i ptica. Rezervatu pripada močvara na sredini koje se nalazi smaragdno zeleno jezero. Zbog boje jezera u močvari rezervat je dobio ime Zelenci. Močvara je 1200m dugačka, 150-200m široka. Jezero je duboko 2m, a zimi ne mrzne već održava konstantu temperaturu od 6 stepeni. 

Šta još možete posetiti u blizini:

 • Vršič prelaz
 • Peričnik vodopad
 • Vrata dolina
 • Martuljek vodopad
 • Tamar dolina
 • Triglav nacionalni park

KRANJSKA GORA – SAVETI

 • Na ručak svratite u restoran hotela Kotnik i probajte Kranjsku kobasicu (Kranjska klobasa)
 • Idite pešaka od Kranjske gore do jezera Jasna uz dolinu reke Pišnice
 • I kod jezera i na Kranjskoj gori parking se plaća oko 1.5e sat vremena
 • Nemojte brati cveće obzirom da je to zabranjeno u nacionalnom parku Triglav, a kazne su strašno visoke
 • Za rezervat Zelenci ulaz je besplatan i možete ga posetiti u bilo koje doba dana i godine. Parking je takođe besplatan i nalazi se ispred istoimene gostionice

KRANJSKA GORA – UTISCI

Slovenija je generalno veoma lepo uređena zemlja koja čuva svoje prirodne lepote. Specijalno ovaj deo podseća me na Švajcarsku. Čak i dok putujete ka ovom mestu uživaćete gledajući pejzaže kroz prozor. A kad kročite napolje preplaviće vas svež planinski vazduh i vaše oči odmaraće na nepreglednom zelenilu oko vas. Naprosto bićete zaista u reklami ili u bajci, zavisno od toga koji vam se scenario više dopada.