Bohinj i Bled su dva biserna jezera Slovenije, i nije greška reći da spadaju među najlepša jezera Julijnskih Alpa. Bled je jedno od najpoznatijih turističkih mesta u Sloveniji, ali Bohinj ne zaostaje sa lepotom i prirodom. Kako stići do ovih jezera i kako tamo provesti vreme saznaćete u ovom vodiču.

BOHINJ

Jezero Bohinj je najlepši dragulj Bohinjske kotline odnosno doline. Dva naziva nastala su zbog nejasnog razganičenja da li je ona više dolina ili kotlina. Ova celina je 20km dugačka i 5km široka, a čine je 4 velika dela: Spodnja dolina, Zgornja dolina koje čine Bohinjsku dolinu, i 2 kotline – Jezerska (Ukanc, Ukanška) i Nomenjska. Kotlina je smeštena podno Julijanskih Alpa, a pravi je prelepa reka Sava Bohinjka presecanjem planinskog masiva. Ova reka nastaje spajanjem Jezernice koja otiče iz Bohinjskog jezera, i Mostnice koja dolazi iz Voje doline.

Ime Bohinj pre svega je došlo od sela Srednja Vas V Bohinju. Medjutim postoji i pretpostavka je da je samo ime Keltskog porekla. Jedna zanimljiva legenda o nastanku imena kaže da kada je Bog delio ljudima zemlju zaboravio je na malu skupinu ljudi koja je bila potpuno tiha i povučena, te nije insistirala ni na čemu posebno. Zbog njihove skromnosti i strpljenja, on je odlučio da im da najlepšu zemlju od svih. 

 

Jezero Bohinj 

Bohinjsko jezero smešteno je u podnožju Julijanskih Alpa u nacionalnom parku Triglav. Udaljeno je 83km od Ljubljane. Ono je najveće prirodno jezero u Sloveniji dugačko 4,2km i široko 1,2km, a maksimalna dubina iznosi 45 metara. Obala je dugačka nešto preko 11km. Jezero je nastalo sakupljanjem vode u glečerskoj dolini koja primi 100 miliona kubnih metara vode. Kako kaže jedna stara šala „u korito staje ne više of kofe vode, ako je kofa dovoljno velika“. Leti temperatura vode doseže 22 stepena, a zimi se jezero ponekad zaledi. Posle jakih kiša nivo vode poraste za 2 do 3 metra. Jezero se dopunjava 3 puta godišnje, a glavni izvori okolni vodopadi i reka Sava Bohinjka.

 

Kako provesti vreme na jezeru Bohinj?

Voda na jezeru je prečista pa se na njemu možete kupati u toku letnjih meseci. Takođe možete voziti bicikl ili ići na pešačke ture kroz šumu koja okružuje jezero. Ovo jezero je savršeno za ljubitelje prirode. U blizini se nalaze 3 vodopada koja možete posetiti: Savica – od koga vas deli samo 555 koraka, potom Govic koji krije divnu legendu i Korita Mostnice koji se nalazi u klisuri Mostnice. U blizini su i Voje dolina, Vogel vrh do koga možete ići žičarom, sa koga je prelep pogled na jezero, kao i dolina Triglavskih jezera. Žičara jedino ne radi u slučaju lošeg vremena, pa to proverite pre posete.

 

 

BLED

Bled se smatra za jedan od najlepših planinskih letovališta, a izdvaja se po svojoj blagoj klimi, lekovitom vazduhu i termalnoj vodi. Udaljen je 55km od Ljubljane. Legenda kaže da u početku nije postojalo jezera, već je u dolini bilo samo jedno brdo sa stenom gde su noću igrale planinske vile. Pastiri su tu dovodili svoja stada ovaca da pasu oko stene, pa su ih vile zamolile da dignu ogradu kako bi oko same stene gde one igraju trava ostala meka. Obzirom da pastiri nisu poslušali, jedne noći najmlađa i najlepša vila je slomila nogu igrajući. Ljute vile dozvale su oluju i kišu, te se dolina napunila vodom. Samo brdašce sa stenemo virilo je iz vode da bi one i dalje mogle da nastave noću da igraju bezbrižno na svom mestu. I tako je stvoreno magično, bajkovito jezero Bled.

 

Jezero Bled

Jezero je glečerskog i tektonskog porekla, tačnije Bohinjski glečer napravio je tektonsku rupu koja se punila vodom. Dugačko je 2,1km i 1,8km široko, a dubine je oko 30m. Obala jezera dugačka je 6km, a temperatura vode u letnjoj sezoni prelazi čak 20 stepeni. Na Bledu se možete naravno kupati, voziti čamcima zvanim pletna, ali i brodićima, vozićem, fijakerima. A možete i iznajmiti kola ili bicikl, kao i uskočiti u bus za razgledanje. Ljubitelji vodenih sportova će takođe biti zadovoljni izborom i mogućnostima.

Šta videti na Bledu?

Na Bledu takođe preporučujem šetnju do vidikovaca Mala i Velika Osojnica, Ojstrica i Straža, koji se nalaze na okolnim brdima oko jezera. Obavezno posetite Bledsko ostrvo i zamak Bledski grad. Nedaleko od jezera je i Pokljuška soteska klisura, zatim Vintgar klisura, gde se nalazi i istoimeni vodopad, a u blizini su i vodopadi Šum i Iglica. Predlažem da se prošetate pokraj jezera, provozate pletnom do Blejskog ostrva, popnete na neki od vidikovaca i do Blejskog grada, odmorite uz kremšnitu pa nastavite šetnju do Vintgara. On je ponekad zatvoren zbog odrona pa proverite da li je moguće ići u posetu.

 

BOHINJ I BLED: KAKO STIĆI

Do Bohinja se stiže autoputem za sat vremena od Ljubljane. Leti u sezoni su velike gužve, posebno na skretanjima za Bled i Bohinj pa krenite ranije ujutru ukoliko želite da ih izbegnete. Autobui imaju različite rasporede vožnje u letnjem i zimskom periodu pa je bolje ići kolima ili kombijem. Vožnju kombijem kao i autobusom morate rezervisati unapred ili kupiti karte, naglašavam posebno u sezoni gužve su velike. Lako se stiže i od jednog do drugog jezera. Na Bohinju možete sići na 2 stanice: Ukanc i Ribičev lad. Slično je i na Bledu koji takođe ima stanice sa obe strane jezera. Definitivno je najbolje ići kolima takođe jer autobusi staju na svakoj stanici i u svim okolnim mestima pa vožnja može trajati i do 2-3 sata umesto sat koliko bi bila kolima. Na pola sata od Bleda je i Kranjska gora koja krije fantastičnu prirodu pa je ne treba propustiti.

 

BOHINJ I BLED: SAVETI

Ova dva jezera možete posetiti čak u istom danu, dovoljno je da provedete pola dana na jednom i pola dana na drugom jezeru. Međutim ukoliko planirate okolne posete vodopadima, klisurama, pećinama, vidikovcima, odvojte po jedan dan za oba jezera. Na Bohinju nema kafića i restorana pa ponesite piće i hranu. Na Bledu je potpuno drugačija atmosfera pošto je mesto mnogo komercijalizovanije od Bohinja. Na Bledu ima i više smeštaja, restorana, kafića i aktivnosti generalno. Obavezno probajte poslasticu ovog kraja, a to je kremšnita koja se pravi od davne 1953. godine i ima oznaku nacionalnog jela.

 

BOHINJ I BLED: ZANIMLJIVOSTI

Bohinj

  • Agata Kristi je redovno posećivala Bohinjsko jezero, međutim nijedna radnja njene knjige se ne odvija ovde. Razlog tome je kako je rekla „činjenica da je Bohinj isuviše lep za ubistvo“.
  • Crkva Jovana Krstitelja u Bohinju velika je misterija do dan danas jer se ne zna ni kad je izgrađena, niti ko ju je podigao i  oslikao. Ispred oltara nalazi najčudnija freska koja prikazuje belog đavola na Kainovom ramenu i andjela sa vampirskim očnjacicam.  Ispred crkve se nalazi nalazi i statua Zlatoroga koji je mitsko biće ovih prostora i smatra se da štiti grebene jezera.
  • Krajem poslednjeg glečerskog perioda jezero je bilo čak 18 metara dublje nego danas i prostiralo se čak do sela Stara Fužina
  • Legenda kaže da u pećini Govic spava zmaj i kada se probudi voda potekne u vodopad Govic koji puni jezero Bohinj velikom brzinom

Bled

  • Ostrvo Bled je jedino ostrvo u celoj Sloveniji i njegova površina je otprilike oko 1ar
  • Legenda kaže da je udovica koja je živela u Bledskom gradu, a čijeg s muža ubili lopovi, sakupljala novac kako bi kupila malo zvono. Htela je da ga postavi u kapeli na Bledskom ostrvu gde se stalno molila za svog muža. Nažalost, u toku transporta zvona udarila je oluja i ono je završilo na dnu jezera. Rzočarana udovica se odrekla svog bogatstva, izgradila crkvu na ostrvu, preselila se u Rim i tamo se zamonašila. Nakon njene smrti, drugo zvono je instalirano u crkvi u njenu čast. Od tada se veruje da zvono ispunjava želje onome ko njime zvoni.
  • Do crkve na ostrvu ima 99 stepenika, a meštani veruju da mladoženja treba da nosi svoju mladu do vrata crkve na sam dan venčanja

 

BOHINJ I BLED – UTISCI

Oba jezera su fenomenalna za odmor i izlet, tako da ja savetujem da ih jednom obiđete možda na dan ili dva, ali da kad imate prilike tamo odete na pravi odmor, obzirom da su klima i pejzaži savršeni za to. Meni je želja da se opet vratim na ova jezera i to na nekoliko dana kako bih imala prilike da uživam u prirodi obzirom da su lepote Slovenije nešto zaistta najlepše što sam do sada videla. Ukoliko planirate posetu Ljubljani ili drugim delovima Slovenije, tekstove možete pronaći ovde.