Kosmaj, kao i Avala, je savršeno mesto za beg iz Beograda vikendom. Međutim, ako vas pitam da li ste bili na Kosmaju, gotovo sam sigurna da će barem polovina odgovoriti sa „ne još“. Zašto? Lakše je ako imaš kola, nije bilo prilike, išli ste negde dalje… Nemojte uvek gledati da što dalje odete od svog grada vikendom, nekad su savršena mesta baš ispred nosa. Sa svojom prelepom vegetacijom i svežim vazduhom, ova planina vas mami da joj se posle prve posete često i vrlo brzo vraćate.

O KOSMAJU

Kosmaj je planina nadomak Beograda, smeštena između Sopota i Mladenovca. Sa svojih 626m nadmorske visine spada među najniže planine u Srbiji. Zapravo posle Avale ona jeste druga najniža planina Srbije. Na Kosmaju se ističu tri vrha: Mali, Goli i Rutavi. Na Kosmaju postoji i 95 izvora zdrave plitke vode. Osim toga postoji i 551 vrsta biljaka i čak 300 vrsta gljiva. Kosmaj i okolina zaista odišu čistim i svežim, zdravim vazduhom, jer se nad Babama formira “ruža vetrova” gde se spajaju vazdušne struje sa Karpata i Mediterana. 

 

Kosmaj
Kosmaj

 

KOSMAJ: ISTORIJA

 • Naziv je nastao od keltske reči cos što znači šuma i preindoevropske reči maj što znači planina. Ovaj naziv baš doslovno opisuje planinu koja je prekrivena bukovim i hrastovim šumama.
 • Nekada davno Kosmaj i Avala činili su poluostrvo u Panonskom moru. Još mnogo pre Rimljana ovde se vadila ruda, a Rimljani su ovom mestu dali sveti značaj povezavši ga sa boginjom Maje.
 • Zbog svoje savršene lokacije ovaj kraj često je bilo mesto ratova i sukoba, a Kosmajci su u narodu poznati kao jako hrabri i vešti ratnici koji su učestvovali u značajnim bitkama.
 • Prva ustanička puška 1804. začula se u Drlupi. Prema legendi poznati srpski junak Boja na Kosovu, Ivan Kosančić, rodio se baš na ovom području. Kosmajci su učestvovali i u srpsko-turskom ratu 1876-1878. godine, kao i u balkanskim ratovima.
 • U Prvom svetskom ratu imali su značajnog udela u bitkama na Ceru i Kolubari. U Drugom svetskom ratu na ovom području vodio je bitku čuveni Kosmajsko-posavski partizanski odred. 

 

Kosmaj
Kosmaj

 

KAKO STIĆI DO KOSMAJA

Kosmaj je udaljen na oko 55km od Beograda, od Sopota 10.5km, od Mladenovca 13.5km, Aranđelovca 27,5km, Lazarevca 40km. Postoje dva puta koja vas vode iz Beograda do planine, jedan je stari put preko Jajinaca prema Avali. Drugi je pravac Beograd – Niš, autoputem pratite skretanja. Moj savet je da idete preko Avale, iako sporiji put kao stvoren je za razgledanje prelepih pejzaža.Takođe do tamo vas vode i autobusi. 

KOSMAJ: ŠTA VIDETI NA SAMOJ PLANINI

Pored prelepih pejzaža koje sam već spomenula, na Kosmaju su i dva poznata spomenika. Kao što ste već pročitali obzirom da je u Drugom svetskom ratu na ovom području delovao Kosmajsko-posavski partizanski odred, palim borcima iz tog odreda je na vrhu planine podignut spomenik. Ovaj spomenik je simbol Kosmaja od 1971.godine, jer vas na putu do tamo izdaleka uvek prati i njegovi kraci vas kroz krošnje usmeravaju na pravac. Kraci predstavljaju varnice, a mermerni krug večni plamen. 

Na planini postoji još jedan spomenik gde je i savršen vidikovac. Iako mnogo skromnijih dimenzija od prethodnog, i ovaj spomenik je vrlo važan. Smešten je na vrhu Beli kamen kao spomen kosturnica podignuta u čast ratnicima Timočke divizije, stradalima u Prvom svetskom ratu, a na kome se mogu pročitati stihovi čuvenog srpskog pesnika Đure Jakšića. 

 

Spomenik partizanima
Spomenik partizanima

 

U OKOLINI

 • MANASTIR TRESIJE – u samom podnožju Kosmaja, na putu Sopot-Mladenovac nalazi se manastir Tresije. Ime je dobio po potoku koji se nalazi u blizini. Podignut je 1309.godine za vreme vladavine kralja Dragautina. Posvećen je Arhangelima Mihailu i Gavrilu. Manastir je rušen i obnavljan više puta. 1709. godine bio je i rušen i renoviran.  Bratstvo manastira Rakovica obnovilo ga je 1971. godine. 1991. godine je započeta izgradnja novog konaka kada je kamen temeljac donet sa Svete Gore položila Jelisaveta Karađorđević. 2009. godine manastir je obeležio sedam vekova postojanja, a pod njegovim pokroviteljstvom se održavaju i manifestacije Pod lipama manastira Tresije i Dani Milana Vidakovića.
 • MANASTIR PAVLOVAC  – još jedan manastir koji je ime dobio po obližnjem potoku. Za razliku od Tresija ovaj manastir skriven je dublje u šumi. Podignut je po naredbi despota Stefana Lazarevića. U ovom manastiru patrijarh Arsenije Čarnojević održao je jednu od svojih poslednih liturgija pred odlazak sa narodom u Ugarsku 1690. godine. Nažalost bratstvo manastira je ostalo, a Turci su ih ubili i spalili manastir. Njihove mošti nalaze se u temelju crkve. Manastir je obnovljen tek 1967.godine, a do pre samo 2 decenije bio je zatrpan ispod kamenja i šljunka neposredno pred pronalazak.
 • MARKOVAČKO JEZERO – nalazi se u selu Markovac, nedaleko od Mladenovca, a do njega stižete starim putem za Kragujevac. Oaza je za strastvene ribolovce, nije za kupače, ali svakako je lepo uživati u ovakvoj prirodi. U Crkvinama ćete videti i spomenik despotu Stefanu Lazareviću.
 • SELO BABE–  Smešteno je odmah pored Sopota, a ime je dobilo po rimskom prokuratoru Baebenisu koji je u III veku živeo na ovim prostorima, a na mestu gde je iskopavao rudu olova danas stoji hotel.

 

 

SAVETI

 • Kada dođete do raskrsnice gde se dva puta račvaju ka spomeniku, možete izabrati jedan i parkirati se kod stepenica koje vode do spomenika. Takođe možete se parkirati i u blizini raskrsnice i popeti se peške.
 • Popnite se na vrh Kosmaja gde vas čeka vidikovac odakle možete jasno videti Avalu. Ne brinite za uspon i težinu puta, celom dužinom do vrha postavljene su klupice, ljuljaške, stolovi, pa možete napraviti odmor gde god želite.

Za predah i pauze svratite u:

 • Country Club BABE – smešten baš na obroncima Kosmaja u prethodno pomenutom istoimenom selu. U okviru kompleksa je prenoćište, bazeni, jezerce za ribolov, sportski tereni, staze za šetnju, ergela konja…
 • Banja Selters –  čuveni institut za rehabilitaciju, lociran je u podnožju Kosmaja kod Mladenovca. Banja odlikuje visoko mineralizovanom termalnom vodom, a prvi bunar iskopan je davne 1893. godine.
 • Ukoliko idete petkom ili vikendom po letom vremenu, obavezno svratite na najlepšu livadu koju poseduje Pivara Kabinet. Uživate u domaćim kraft pivima i sjajnoj hrani. Kada siđete do Tresija na raskrsnici treba da skrenete levo umesto da nastavite pravo ka Avali.

 

Pivara Kabinet
Pivara Kabinet

 

PREDLOZI:

Daću vam sada par predloga kako može da izgleda ruta za izlet ili vikend ukoliko krećete iz Beograda

 

Jednodnevni izleti:

 • Kosmaj, poseta spomenicima, poseta manastirima Tresije i Pavlovac, Babe, Sopot
 • Kosmaj, poseta spomenicima, poseta manastirima Tresije i Pavlovac, Mladenovac, Selters banja, Jezero Markovac

 

Vikend tura ili produženi vikend:

 1. dan Avala i okolina – predlog puta možete videti ovde

      2. dan Aranđelovac i okolina – predlog puta možete videti ovde

      3. dan Kosmaj, Tresije, Sopot, Babe, Mladenovac, Markovačko jezero

 

 

KOSMAJ: UTISCI

Savršeno mesto za izlet ili vikend, u paru, grupi, porodično. Idealna planina za rekreaciju i šetnju. Ukoliko ste ljubitelja lova na divljač, ovo je takođe savršeno mesto za vas. Nema mnogo zabavnog sadržaja, ali mislim da je to draž ove, još uvek, nekomercijalizovane planine. Uživajte u pikniku, šetnji i obilasku okolnih mesta prvi put, a svaki sledeći ćete poželeti da još malo samo sedite u toj savršenoj prirodi i uživate pogledu. Na kraju možda poželite i vikendicu tamo, toliko su očaravajući pejzaž i vazduh.

Nadam se da će vas ovaj tekst naterati da razmislite o izletu na Kosmaj, ili pomoći za organizaciju već isplaniranog. Bilo da ste ljubitelj izleta ili vikend za više ideja pogledajte vodiče kroz mesta u Srbiji ćete naći na ovom linku