Zagreb je čak tri godine zaredom proglašen za najlepši advent Evrope. Svi koji smo nekada posetili zagrebački advent znamo da bi zasigurno odneo još mnogo pobeda. Zašto treba posetiti Zagreb za vreme praznika, ali i van njih, saznaćete ako nastavite da čitate dalje.

O ZAGREBU

Zagreb je glavni i najveći grad Republike Hrvatske. Nastao je spajanjem dva srednjevekovna naselja na susednim brdima – građanski Gradec i biskupski Kaptol. Smešten je u podnožju planine Medvednice, na desnoj obali reke Save. 

ZAGREB – VAŽNE INFORMACIJE

 • Zvaničan jezik je Hrvatski.
 • Zvanična valuta je kuna. 1 kuna iznosi oko 15 dinara
 • Javni prevoz je dobro organizovan sa oko 160 dnevnih i 8 noćnih linija
 • Više informacija pronaći ćete na TZGZ

KAKO STIĆI U ZAGREB

Do Zagreba možete doći automobilom, autobusom, vozom, avionom… Iz većih gradova okolnih država postoje organizovane ture preko agencija. U samostalnoj režiji možete čak i online kupiti karte za Flixbus. Od Beograda je udaljen 393km, od Novog Sada 374km, od Ljubljane 143km, od Sarajeva 400km. Kao i obično znate da je moj savet uvek putovati automobilom, makar kada su u pitanju zemlje Balkana. Ukoliko posećujete grad za vreme adventa, a posebno ako je vikend, spremite se na dugačke redove na granici, mi smo čekali čak više da se vratimo u Srbiju nego da uđemo u Hrvatsku. 

ZAGREB – ŠTA VIDETI

Centar Zagreba podeljen je na dva dela: Gornji i Donji grad. Gornji grad je spoj dva stara grada Kaptol i Gradec. Donji grad se nalazi u njihovom podnožju. U narednim redovima saznaćete šta je važno i zanimljivo posetiti u oba dela, kao i šta ih spaja.

Trg Bana Jelačića

Trg Bana Jelačića je glavni gradski trg i nalazi se na Donjem gradu. Ime je dobio po čuvenom generalu i banu, važnoj istorijskoj ličnosti kraljevine Hrvatske i Slavonije, Josipu Jelačiću Bužimskom. Ban Jelačić zaslužan je za ukidanje kmetstva u Zagrebu, a učestvovao je i oslobađanju od Mađara u Mađarskoj revoluciji. Ovaj trg bio je u prošlosti pogodan za trgovinu pa su ga neko vreme zvali Harmica koja potiče od mađarske reči carina. U narodu trg je poznat po okupljanju i sastancima.

Osim spomenika Banu Jelačiću, na trgu se nalazi i čuvena fontana Manduševac. Fontana je prema legendi dobila ime po devojci po imenu Manda, koja je vojnicima davala vode sa izvora. Izvor je zakopan prilikom rekonstrukcije trga tokom 19. veka, da bi ga ponovo otkopali u 20. veku u toku sledeće rekonstrukcije i na njegovo mesto postavili fontanu. Veruje se da će se ispuniti želja onome ko ubaci novčić u fontanu.

Pijaca Dolac

Iza trga Bana Jelačića, između Kaptola i Gornjeg grada nalazi se čuvena gradska pijaca Dolac. Igrađena je davne 1930. godine, a sastoji se iz otvorenog i zatvorenog dela.

Cvjetni trg

Trg Petra Preradovića poznatiji kao Cvjetni trg nalazi se u blizini Ilice i Trga Bana Jelačića. Jedna je od najpoznatijih pešačkih zona. Poznat je po kioscima sa cvećem kao i mnoštvom kafića i barova.

Tkalčićeva ulica

Tkalčićeva, jedna od najpopularnijih ulica u gradu, nalazi se nedaleko od glavnog trga. Ime je dobila po svešteniku i istoričaru Ivanu Krstitelju Tkalčiću. Ova ulica je tokom 19. veka bila ulica crvenih fenjera sa najviše bordela u gradu. Danas je poznata po brojnim ugostiteljskim objektima, ali i kao jedna od najživljih ulica Zagreba.

Ilica

Ilica je glavna, najduža i najstarija gradska ulica. Zanimljivo je da je ulica toliko dugačka da ima preko 500 kućnih brojeva. Ko voli vožnju tramvajima može u njoj uživati vozeći se baš kroz ovu ulicu. Na broju 1a, na poslednjem spratu zgrade postoji vidikovac koji nudi prelep pogled na ceo grad. Nažalost posle zemljotresa 2020. godine vidikovac je zatvoren, ali ukoliko bude ponovo otvoren u toku vaše posete nemojte propustiti da vidite ceo Zagreb sa vrha solitera.

Zelena Potkova

Zelena ili Lenucijeva potkova je kompleks trgova i parkova sagrađenih u obliku potkovice. Nalazi se na Donjem gradu, a ime je dobila po Milanu Lenuciju, tvorcu ovog projekta. Potkovu čine:

 • Trg Nikole Šubića Zrinskog poznatiji kao Zrinjevac u čijem centru se nalazi muzički paviljon
 • Trg Josipa Jurja Štrosmajera odnosno Štrosmajerov trg na kome je smeštena Hrvatska biblioteka
 • Trg Kralja Tomislava čuveni Tomislavac, kome je smeštena zgrada umetničkog paviljona u kome se nalaze Meštrovićeva dela. Tu se nalazi i spomenik kralju Tomislavu i fontana, a prekoputa je i železnička stanica
 • Trg Ante Starčevića najmanji od svih trgova u potkovici
 • Park Kralja Petra Svačića se nalazi unutar same potkovice
 • Botanički vrt Zagreba
 • Mauralićev trg na kome se nalazi Hrvatski državni arhiv
 • Mažuranićev trg iliti Mažuranac, gde ćete videtu zgradu Dramskih umetnosti
 • Trg Republike Hrvatske na kome je smešteno Hrvatsko narodno kazalište

Štrosmajerovo šetalište

Štrosmajerovo šetalište je najstarije šetalište Zagreba, a ujedno i najduži vidikovac grada. Počinje u Donjem, a završava se u Gornjem gradu. Nedaleko od šetališta smešteni su i park Grič, kao i park Bele IV.

Tunel Grič

Tunel Grič smešten je u glsvnoj ulici na broju 8. Projektovan je za vreme Drugog svetskog rata, nakon čega se koristio kao sklonište. Tunel ke 2016. godine obnovljen i otvoren za javnost. Dug je 350 metara, a povezuje Donji i Gornji grad. Ukupno ima 4 ulaza odnosno izlaza: ovaj u Ilici, potom kod uspinjače u Tomićevoj ulici (Donji grad), a zatim i na Štrosmajerovom šetalištu i Radićevoj ulici (Gornji grad).

Osim tunela, jedna od najkraćih na svetu uspinjača duga svega 66 metara, takođe povezuje ova dva dela grada. Korišnjenje uspinjače počelo je krajem 19.veka, a kasnije je parni pogon naravno zamenjen električnim. Vožnje se organizuju na svakih 10minuta, pa za 5 kuna možete uživati u jednoj od najkraćih vožnji na svetu koja traje 6 minuta.

Lotrščak kula

Smeštena na južnoj kapiji gradskih zidina na Gornjem gradu, Lotrščak kula potiče iz 13. veka. Kula je dobila ime po zvonu Campana Latrunculorum što znači Zvono Lopova. Njegova zvonjava je u 19. veku označavala zatvaranje gradskih kapija, svako ko je ostao van grada morao je tu i prenoćiti. Kuli je dodat je još jedan, četvrti sprat, a na njega je postavljen Grički top. Još od davne 1877.godine on svakoga dana puca tačno u podne. Kula je ujedno i još jedan prelep vidikovac sa koga se vidi ceo grad, pa ne propustite da se popnete na nju. Oko kule nalazi se čuveno Štrosmajerovo šetalište, a u neposrednoj blizini i stanica uspinjače na Gornjem gradu.

Kamenita vrata

Kamenita vrata su jedina preostala od 4 kapije na zidinama grada Zagreba. To je najstariji spomenik iz doba srednjevekovnog grada i nalazi se takođe na Gornjem gradu. Sagrađena su u 13. a obnovljena u 18. veku. Unutar vrata se nalazi i kapela. Vrata su devastirana nekoliko puta u požarima, a jedino što je ostalo neoštećeno je slika Bogorodice te je ona proglašena za zaštitnicu grada. U njenu čast 31. maja se obeležava Dan grada Zagreba.

Crkva svetog Marka

Crkva Svetog Marka je zajedno sa Kamenitim vratima i kulom Lotrščak jedna od najstarijih građevina, a ujedno i simbol grada. Smeštena je Trgu svetog Marka koji se smatra centrom Gornjeg grada. Potiče iz 13. veka, a prepoznatljiva je po svom šarenom krovu koji je dobila. Na krovu se nalaze grb Kraljevine Hrvatske, Slavonije, Dalmacije i grb grada Zagreba.

Pored su i Banski dvori koji su danas zgrada Parlamenta gde je danas smeštena vlada Hrvatske. U ovoj zgradi je u 19.veku živeo Ban Jelačić. Crkva svete Katerine nalazi se u neposrednoj blizini crkve svetog Marka i Lotrščak kule. Ova jezuitska crkva sagrađena je u 17. veku, a poznata je po svom prelepom enterijeru. Pored crkve se nalazi i samostan.

Jezuitski trg

Na Jezuitskom trgu nalazi se galerija Klovićevi dvori, ali i jedna prelepa fontana. Fontana „Ribnjak“ delo je srpskog vajara Roksandića. Nakon izložbe u Londonu je stigla vest da je u prevozu potonula i zajedno sa brodom ostala na dnu mora. Umetnik je napravio još jednu takvu fontanu kada se ispostavilo da je vest bila netačna i sada ih ima dve. Jednu je otkupio Beograd i smeštena je na Košutnjaku, a drugu je otkupio Zagreb i smestio je na Jezuitski trg na Gornjem gradu.

Zagrebačka katedrala

Još jedan poznati simbol grada je Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svjetih Stepana i Ladislava, a poznatija je kao gradska odnosno Zagrebačka katedrala. Ona je među najstarijim građevinama Zagreba jer njega gradnja počinje čaj u 11.veku. Prvenstveno je bila izgrađenja u romansko-gotskom stilu, pa je nakon devastiranja obnovljena u gotskom stilu. U 16.veku katedrala dobija renesansni toranj, a svojevremeno je bila okružena i raznim zidinama.

Katedrala je široka 46, a dugačka 77 metara. Zvonici imaju 8 zvona, a najveće od njih je Zvono Presvetog Trojstva koje teži preko 6 tona. Dva najveća potresa koja su oštetila katedralu desila su se 1880. i 2020. godine nakon čega se ona i dalje renovira. Istorijsko naselje oko katedrale zove se Kaptol i ono je središte crkvenih institucija. Za ljubitelje arhitekture ovaj deo će biti jako zanimljiv za posetu.

I JOŠ…

 • Park Maksimir je urađen u stilu engleskih bašti. U njemu su smeštene prelepe staze za šetnju, veštačka jezera i Zoo vrt. Nedaleko od njega se nalazi i istoimeni stadion fudbalskog kluba Dinamo.
 • Sportsko-rekreativni centar Jarun čine ga malo i veliko jezero, kao i 6 ostrva. Ljubitelji vanjske rekreacije će uživati ovde u šetnji ili vožnji bicikla, ali i u samoj prirodi.
 • Bundek je smešten između mosta Slobode i mosta mladosti smešten je park Bundek sa istoimenim jezerom. Kao i Jarun, Bundek je savršen za reakreaciju, ali i uživanje u lepom vremenu u prirodi.
 • Groblje Mirogoj je slično kao ono u Milanu pa je napravljeno ujedno kao park i galerija na otvorenom. Osim toga arhitektura zgrada je prelepa sa svojih 20 kupola.

Muzeji

 • Muzej prekinutih veza
 • Muzej mamurluka
 • Muzej osamdesetih
 • Muzej Mimara
 • Muzej iluzija
 • Arheološki muzej
 • Etnografski muzej
 • Gradski muzej
 • Muzej Čokolade
 • Muzej Naivne umetnosti

ZAGEB – SAVETI

U Zagrebu u toku cele godine postoje neka super kul dešavanja koja valja posetiti

Letnja događanja:

 • Summer Buzz
 • Festival ljetne večeri
 • Pop up by the lake
 • Ljeto kod Matoša
 • Mažuranac
 • Vinski trg
 • Zagrebački modulee
 • Rougemarin park
 • Art park
 • Ljeto na Štrosu
 • Food truck festival
 • Baš naš festival
 • Zagrebački vremeplov
 • Ljeto na Zrinjevcu

Šta posetiti za vreme adventa:

 • Fuliranje na Štrosmajerovom Trgu
 • Advent na Zrinjevcu
 • Advent na Štrosu (na šetalištu)
 • Advent kod Matoša
 • Baš naš advent na platou Gradec
 • Galerija Klovićevi dvori
 • Maksimir park
 • Trg Bana Jelačića
 • Trg Kralja Tomislava – Ledeni park
 • Tunel Grič
 • Park Grič
 • Park Bele IV, dom Mesečevom vrtu
 • Prolaz Oktogon
 • Prolaz Jägerhorn
 • Europski trg

HRANA, PIĆE I PROVOD U ZAGREBU

Restorani nacionalne kuhinje

Le Bistro, Pri zvoncu, Gostionica restoran Purger, Vodnjanka Zagreb, Restoran Vinodol, Restaurant Agava. Zinfandels Restaurant, Osijek, Vagabund, Rustica.

Picerije

Pizzeria Zero Zero, Maslina, Pizzeria Stara Sava, Frankos Pizza & Bar, Pizzeria 6..

Ulična hrana

Street Food The Passage, mekPers, Fast Food Big Martin, Good Food, Fast food Papica, Pekarna Dubravica, Korica, Pekarna Dafina, Pekara Kuraž, Pekarne Dinara, Pekarna Stari Zagreb.

Kafići, pabovi, barovi

Caffe bar Finjak, Potter, Botaničar, Kavanica, Cat Caffe Zagreb, In the yard, Hendricks garden, Raspjevane Kokoši, Elis caffe

Klubovi

Opera Club, KLUB, Depo, H20, Ritz Club, Gallery Club, Museum Katran.

 

ZAGREB – UTISCI

Zagreb sam posetila za vreme adventa 2019. godine i zaista je bio prelep. Volela bih da sam i ranije imala prilike da posećujem advente tamo jer je svake godine prelepo i drugačije ukrašen ceo grad. Takođe bih volela da ga vidim i na proleće i leto obzirom da uvek ima dosta zanimljivih dešavanja. Za posetu vam je dovoljno jedan do dva dana, pa odvojite neki vikend specijalno za Zagreb. Advent kreće krajem novembra pa ukoliko želite da ga posetite najbolje je ići ranije. Što se više približava datum katoličkog Božića i Nove Godine, to je gužva u gradu veća, a samim tim i čekanje na granicama. Ja sam išla organizovanom turom, a naravno uvek preporučujem automobil. Ja sam posetila 19.decembra i da znate da su već tada jako velike gužve i čekanja na granicama. Leti zbog primorja, zimi zbog adventa. Uprkos svemu tome, apsolutno vredi posetiti ja bih to volela raditi svake godine.