Avala je uz Kosmaj jedna od dve najpoznatije beogradske planine i dva najbliža izletišta za Beograđane. Za razliku od Kosmaja nešto je bliža Beogradu pa je i posećenija, a smatra se najlepšim vidikovcem Beograda. Kako stići, šta videti i kako provesti vreme na Avali, saznaćete u sledećim pasusima. 

 

O AVALI

Avala je najniža planina u Srbiji, smeštena u Šumadiji, a visoka svega 511m. Zanimljiva činjenica je da poslednja merenja govore da se planina smanjila i sada njena visina iznosi svega 506 metara. Tih 11, odnosno 6 metara doprineli su da ona prevaziđe brdo i postane planina, sa najvišim vrhom po imenu Žrnovica. Na tom vrhu u srednjem veku nalazio se grad Žrnov (Žrnovan), kog su Turci nazvali Avala što znači pregrada li prepreka. Ne zna se kada je grad tačno sagrađen, ali naseljen je bio još u praistorijsko doba. Po nekom predanju, kao i za ostala utvrđenja u Srbiji, i za ovaj se smatra da je bio Jerinin zamak.

 

Avala
Avala

Žrnov

Žrnov se sastojao iz Gornjeg i Donjeg grada sa Malim gradom. Prvenstveno su ga podigli Rimljani, u srednjem veku Srbi izgradili, a kasnije Turci ojačali utvrđenje. Rimljanima je služio je kao zaštita za okolne rudnike žive, cinabarita i srebra. Turcima je služio za potrebe napada na Beograd. Nakon Prvog svetskog rata 1922. godine stanovništvo je ovde pronašlo grobove sprskih vojnika poginulih u ratu, pa jednom nepoznatom vojniku tu podižu spomenik. Nakon toga 1934. godine Žrnov je srušen dinamitom i na njegovom mestu se podiže čuveni spomenik Neznanom junaku, delo svima poznatog Ivana Meštrovića.

 

Spomenik neznanom junaku
Spomenik neznanom junaku

 

Na Avali raste čak 600 različitih biljnih vrsta, mnogobrojne vrste ptica od kojih je 21 zaštićena, i čak 16 vrsta sisara od kojih je 6 vrsta pod zaštitom. Šumom je prekriveno više od 370 hektara, delom samoizniklog drveća, a delom posađenom borovom šumom. Zbog svega navedenog kada je naš čuveni botaničar Josif Pančić rekao davne 1856. godine da će biljni i životinjski svet sa Avale nestati, Knez Miloš Obrenović 1859. godine stavlja Avalu pod zaštitu i donosi naredbu da se ona zagradi i spase od uništenja. Potom tek skoro ceo vek kasnije, 1936. godine ona biva proglašena za nacionalni park, a 1946. proglašavaju je i za nacionalno dobro, te je ona napokon zvanično stavljena pod zaštitu države.

 

 

AVALA- KAKO STIĆI?

Postoje dva puta do Avale iz Beograda. Jedan put vodi preko Banjice i Jajinaca, a drugi autoputem i preko Kaluđerice. Koji god da izaberete nećete pogrešiti. Avala je udaljena od Beograda oko 16,17km, a svuda su naravno postavljeni putokazi. Autobuska linija 400 vas takođe vodi do vrha planine. Od Aranđelovca je udaljena 68km, Mladenovca 48km, Lazarevca 62km, Smedereva 50km.

 

Spomenik neznanom junaku
Spomenik neznanom junaku

 

 

AVALA – ŠTA VIDETI

 

  • Spomenik Neznanom junaku se nalazi nalazi na najvišem vrhu Žrnovica. Kao što sam prethodno pomenula izgrađen je na mestu utvrđenog grada Žrnova, po želji kralja Aleksandra Karađorđevića. Na Vidovdan 1934. godine položena je povelja, posle čega je spomenik osveštan. Mauzolej je igrađen od granitnog crnog mermera, a do njega se stiže kaskadnim stepenicama. Na ulazu u mauzolej videćete karijatide visoke 4m. Spomenik ne predstavlja hram kako neki misle već monumentalni sarkofag, odnosno grobnicu na petostepenom postamentu.

 

Avala
Avala

 

  • Toranj na Avali smešten je na drugom vrhu planine, koji je nešto niži od Žrnovice. Prethodni toranj izgrađen je 1964. godine, a pušten u rad 1965. godine. Jedan od najlepših TV predajnika u Evropi, a jedini na svetu koji je u osnovi imao jednostranični trougao, srušen je u NATO bombardovanju Beograda 29. aprila 1999. godine. Do rušenja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku 2001. godine, Avalski toranj bio je najveći srušeni objekat na svetu. Novi toranj počeo je da se gradi 2005. godine, a otvoren je 21. aprila 2010. godine. Sa njega se po lepom danu pruža najlepši pogled na Beograd i Šumadiju, i zato je Avala najlepši beogradski vidikovac. Toranj je visok 204m, dok je turistima na raspolaganju vidikovac na 122m, i kafe bar na 111m visine. Povlašćena karta je 150 dinara, osnovna karta 300 dinara, a posebna 1 dinar. Cene i druge infomacije možete videti ovde.
  • Ostalo u blizini: Spomenik ratnim veteranimacrkva brvnara Sv. Despot Stefan Lazarević

 

Avalski Toranj
Avalski Toranj

 

SAVETI

-Ukoliko želite da napravite predah posetite planinarsku kuću Mitrovićev dom ili planinarski dom Čarapićev breg

-Ukoliko želite da prespavate na ovom mestu tu je i hotel Avala

 

Hotel Avala
Hotel Avala

 

AVALA – ŠTA POSETITI U OKOLINI

  • JEZERO TREŠNJA – ukoliko idete starim Avalskim putem ovo jezero vam je usput. Nije veliko, ali je sjajno izletište za roštiljanje pored vode. Uz autan doduše, zbog mnogobrojnih komaraca, ali predivan kutak za mali predah. Nekada je to bilo najpoznatije izletište Beograda

 

Jezero Trešnja
Jezero Trešnja

 

  • EkoPark Beograd je restoran i zelena oaza koja se nalazi u podnožju Avale. Okružena šumom, i ima prelep pogled na avalski toranj. Osim restorana i bara, nudi i puno aktivnosti za decu kao pecanje, sadnja drveća, mini zoo vrt i drugo. 

PREDLOZI:

Jednodnevni izleti:

  • Avala i Kosmaj

Vikend tura ili produženi vikend:

  1. dan Avala 
  2. dan Kosmaj – predlog puta možete videti ovde
  3. dan Aranđelovac i okolina – predlog puta možete videti ovde

 

 

AVALA – UTISCI

Osim što je prelepa planina, i mesto za posetiti i uživati, toliko je blizu Beograda da kad god vam se negde ide, a ne znate gde, Avala je uvek dobar izbor za izlet. Brzo se stiže kojim god putem da krenete, a možete ostti od 2 sata do celog dana, kako vam volja. Ja sam pravila jednodnevni izlet do Avale i Kosmaja zajedno što je vrlo zanimljivo. Vi to možete odvojiti, a posebno ljudi koji vole planinarenje mogu se popeti pešaka do vrha. Osim piknika, takođe planina je savšena za biciklizam, ali i druge razne sportske aktivnosti u prirodi. 

 

Nadam se da će vam ovaj tekst poslužiti za organizaciju izleta do Avale, a ukoliko vam je potreban vodič kroz Beograd ili druge informacije o gradu, njih možete pronaći na ovom linku.