Bratislava je, pored Beča i Budimpešte, treća poznata evropska prestonica koja leži na Dunavu. To je grad sa dugom istorijom, raznim stilovima arhitekture i nacija. Sve što vas zanima o gradu nalazi se u tekstu ispod, pa pođimo put centra.

Bratislavski grad
Bratislavski grad

 

O Bratislavi

Bratislava je najveći i glavni grad republike Slovačke. U njoj živi oko 430 000 stanovnika, što je čini jednim od manjih glavnih gradova u Evropi. Istoriju ovog grada krojilo je nekoliko važnih evropskih nacija kao Austrijanci, Mađari, Česi, Bugari, Hrvati, Srbi, Nemci… Ime je Bratislava nadenuto je po češkom kralju Bratislavu. Pre toga se grad zvao Pressporok na slovačkom, Pozsony na mađarskom i Pressburg na nemačkom jeziku. Zanimljiva činjenica je da je grad bio pod opsadom Austrougarske, pa su tu krunisani mnogi vladari. 

 

Bratislava vodič kroz grad
Bratislava vodič kroz grad

Važne informacije za Bratislavu

  • Zvanična valuta je euro. 
  • Zvaničan jezik je slovački. Obzirom da su Češka i Slovačka republike koje su bile u konfederaciji pa se i dalje može čuti češki jezik
  • Bratislava card je kartica koja vam omogućava korišćenje prevoza po gradu uz popuste za ulaznice u znamenita mesta.

Za više informacija posetite ovaj sajt

Bratislava, lepotica Dunava
Bratislava, lepotica Dunava

 

Kako stići do Bratislave

Bratislava je udaljena od Beča svega 60km. Takođe nisu daleko ni Budimpešta (220km) i Brno (131km). Zgodno je ići i kolima do nje, kao i organizovanim turama, ali i vozom, busom, avionom, kombijem. Što se Srbije tiče postoje ponude Beč, Bratislava, Budimpešta ili tura bez Budimpešte. Moja je preporuka da idete ili avionom ili kolima zbog gužvi na granicama sa Mađarskom i Austrijom. Organizovane ture preko agencije su između 100 i 150e. Avion iz Niša do Bratislave može da se nađe i za 20e povratna karta preko low cost kompanija. Međutim ukoliko idete iz Beograda najbolje je ići kolima ili kombijem. 

Šta videti u Bratislavi

Stari grad iliti Stare Mesto ima i svoj Novi grad odnosno Nove Mesto (kao Beograd i Novi Beograd identično su odvojeni rekom). Tu ne propustite ulice: Michalska, Farska, Kapitulska, Venturska, Panska, Laurinska … Takođe nemojte propustiti sledeće:

Hviezdoslav namestie, je jedan od prvih trgova ne koji ćete naići posle reke. Na istom se nalazi Slovačko narodno pozorište, Morovy stub (spomenik svetog trojstva), spomenik Hans Kristijan Andersenu i fantastičnu zgradu koja se zove Lekáreň u Salvátora, Ganymedovu fontanu, Slovačko narodno pozorište, filharmoniju…

Hlavné Námestie odnosno glavni trg gde ćete videti i Maksimilijanovu fontanu, gradski muzej i skupštinu, kao i palate Kutscherfeldov, Palugyayov, Jesenákov, Mariaski stub, itd.

Nedaleko je i Primaciálne námestie koji je zapravo naziva Prvi trg, a na kome se nalaze i kapela svetog Ladislava, Primacialny palata, i bunar koji je danas istorijski spomenik, kao i rezidencija premijera. Jedno od predivnih mesta je Mihalova kapija, gde možete posetiti i muzej oružja.

Potom takođe nemojte propustiti sledeća mesta: najveća u Slovačkoj, Katedrala svetog Martina, potom na Dunavu UFO most koji poseduje i restoran sa odličnim pogledom. A kada smo kod pogleda morate videti Žigmundovu kapijuBratislavski grad (zamak) koji takođe ima savršen pogled na Dunav i grad. Takođe ne propustite ni Plavu crkvu koja izuzetno popularna za venčanja i zanimljive je arhitekture, a posvećena je Sv. Elizabeti. Ukoliko imate više vremena, obzirom da su malo dalje od centra posetite Grasalkovičov predsedničku palatuSlavin ratni spomenikDevin zamak.

 

Bratislava
Bratislava

Bratislava – zanimljive činjenice

  • Bratislava je jedini glavni grad u Evropi koji izlazi na 2 granice: sa Austrijom i Mađarskom
  • Bratislava i Beč su dva najbliža glavna grada u Evropi
  • Petržalka, ranije predgrađe, a danas deo Bratislave je najgušće naseljen predeo u Evropi.
  • Od Austrije do Bratislave postoji biciklistički most koji je posvećen Čak Norisu i zove se most Slobode. 
Bratislava vodič kroz grad
Bratislava vodič kroz grad

Bratislava – saveti

  • Kafa je u Bratislavi kao i u Beču izuzetno bitna, pa da predahnete od šetnje i fotografisanja, sedite u neki kafić, poručite kafu i opustite se.
  • Zanimljivo bi bilo ići brodom od Bratislave do Beča ili obrnuto ili se samo provozati ili sesti pored reke na piće, posebno ako je vreme lepo.
  • Obratite pažnju na poznate bratislavske skulpture koje se nalaze svuda po starom gradu
  • Obavezno probajte neka nacionalna jela kao Bryndzové halušky (knedle punjene sirom), Bryndzové pirohy (pirogi), Kapustnica (kupus čorba), Gulášová polievka (gulaš), Zemiakové placky (palačinke od krompira), Slovenske palacinky
Bratislava, Statua radnika
Bratislava, Statua radnika

Bratislava – utisci

Bratislava je mali, ali lep gradić koji možete obići čak i za nekoliko sati pešaka jer je sve jako blizu. Iako mali izuzetno je sadržajan, kao što ste primetili u tekstu iznad, pa ukoliko želite da ga vidite usput do njega se lako stiže iz Budimpešte, Beča i Brno, kao i Praga i Graca. Ukoliko želite da ga dobro proučite savetujem bar dva dana boravka u njemu.

žZa sve one koji samo žele da ga usput posete dovoljno je nekoliko sati ili jedan dan da vidite sve gore navedeno. Pogledajte i tekstove o Budimpešti i Beču, i nemojte propustiti da spojite ove gradove ukoliko imate vremena. Tekst o planiranju posete više gradova možete pronaći ovde