Fotografija je jedan predivan sport, svet, hobi, profesija, pasija, kako za koga. Oduvek sam volela fotografiju, obzirom da smo imali analogni fotoaparat sa objektivima. Igrom slučaja najviše sam oduvek fotografisala na putovanjima nekim običnim putnim aparatima.

Moje iskustvo

Na prvom velikom putovanju u London sam ispucala 10 filmova. Kada sam dobila prvi digitalni aparat vraćala sam se kući sa po 1000 slika za 10 dana.

Sa profesionalnim fotoaparatom, hard diskom i velikom memorijom kartice sada se vraćam kući i sa 1000 slika za 2 dana. Ukoliko zaista volite fotografiju, nemojte da vas obeshrabri ukoliko nemate dobar aparat. Ja lično do nedavno nisam imala profesionalni aparat, ali me to nije sprečilo da pravim dobre fotografije.

Vremenom, iskustvom i vežbom su one samo postajale bolje. Uostalom, fotografija nije stvar aparata, nego oka, ili kako bih ja to rekla: za dobro oko ne postoji loša kamera. Zato vam predstavljam male trikove i savete za početnike koji će vam, nadam se, pomoći u daljem razvoju na polju fotografije.

 

OSNOVE FOTOGRAFIJE

 

  • FOTOGRAFIJA: OSVETLJENJE

Jedna od najbitnijnih stvaki kod dobre fotografije je zapravo osvetljenje. Da bi fotografija bila dobra potrebno je da kadar ili makar fokusna tačka bude pravilno i dovoljno osvetljena. Dakle i količina i kvalitet svetla su nam važni tokom fotografisanja. Iz tog razloga se za profesionalnu fotografiju u ove svrhe koriste pomoćni rekviziti kao reflektori, kišobrani, eksterni blicevi, i slično. Kod amaterske fotografije ste primorani da koristite prirodno osvetljenje, ali ono je zapravo i najbolje. U tom slučaju bi trebalo da birate doba dana, vremenske uslove, jačinu sunca, prisustvo i odsustvo oblaka, i slično. 

Najbolje vreme za fotografisanje?

Najbolje doba dana za fotografisanje napolju su jutro, kada su zraci sunca blagi, i predveče, u 2 specijalna doba poznatija kao zlatni sat – dok sunce ne zadje, i plavi sat – koji počinje tek pošto sunce zađe. Takođe, možda neverovatno zvuči, ali vedar i sunčan dan bez oblačka nije najsavršenije osvetljenje, jer se jaka svetlost odbija od sve i svašta kao na primer prozore, i blješti na sve strane. Najbolje vreme za fotografisanje napolju u toku dana je kad ima oblaka i svetlost nije toliko jaka. Takođe to čini fotografiju dubljom, odnosno daje joj 3d efekat.

Kada smo već kod toga, nikako ne bi valjalo da vam sunce bije direktno u aparat, jer su takve slike mračne i objekat je ceo u senci. Međutim, ako već ste se odlučili za to, savetujem da koristite neke filtere kod profesionalnog aparata, a kod ovih običnih, što bi rekli u narodu udri Miško, otporni su na sve živo kao stara Nokia, dokazano. Ukoliko ste na direktnom izvoru svetlosti pokušajte da stanete u senku ili nekako napravite senku objektivu. Za profesionalne aparate takođe postoje dodaci koji rešavaju taj problem.

Prostor i osvetljenje

Bez obzira gde fotografišete, unutra ili spolja, idealno je da vam izvor svetlosti dolazi iza leđa, odnosno iza glave. Svetlost koja dolazi odozgo pravi senke i samim tim lusteri kao i sunce u zenitu nisu najbolje opcije ukoliko fotografišete ljude ili objekte, obzirom da prave određene senke koje im menjaju izgled na fotografiji. Tako da, ukoliko koristite samo prirodnu svetlost prilikom fotografisanja u prostorijama, najbolje je da se smestite pored izvora svetlosti, u ovom slučaju najverovatnije prozora.

Savet: Naučite kada treba, a kada ne treba da koristite blic.

Nemojte da koristite blic kada fotografišete u solidno osvetljenim prostorijama obzirom da on baca trenutnu jaku svetlost i samim tim može da objakat učini svetlijim nego što jeste. Tako ljudi ispadnu neprirodno beli na fotografijama, a stvari potpuno drugačijih boja nego uživo. Takođe neverovatna, ali istinita činjenica je da zapravo blic bolje rezultate daje napolju po veoma svetlom i sunčanom danu, nego unutra, u prostorijama.

Dalje, opšte poznata činjenica je da su eksterni blicevi uvek bolja opcija od već ugrađenih. I najvažnije – bolje da vam fotografija bude manje osvetljena nego previše osvetljena, jer kasnije prilikom obrade prvu možete da posvetlite, a drugu, zvanu spržena slika, ćete teško potamneti obzirom da se neki važni obrisi i linije gube prilikom prevelikog posvetjivanja i potamnjivanja slike.

 

  • FOTOGRAFIJA: KADAR I KOMPOZICIJA

Postoje četiri pravila kada je kompozicija u pitanju. Jedno od njih je pravilo trećina, poznatije i kao pravilo palca, koje se osim u fotografiji koristi recimo i u slikarstvu, a veoma je važno kada je kompozicija u pitanju. Ukoliko imate opciju da uključite mrežu linija (nazivi na engleskom su ruler ili grid) na fotoaparatu, to će vam za početak pomoći da steknete osećaj za prostor, daljinu i blizinu, kao i gde treba da se smeste fokalne tačke tokom fotografisanja. Ako nemate tu opciju, probajte da zamislite dve horizontalne i dve vertikalne, paralelne linije koje presecaju vaš kadar. Njima pravite 9 jednakih kvadrata/pravougaonika. 

 

Fotografija za pocetnike
Fotografija za pocetnike

 

Zašto je ovo bitno?

Prvo, ovo pomaže da vam svi objekti budu u ravni, recimo da more nije nakrivo ili kako se kaže da ne curi sa slike, ili da se zgrada ne naginje kao toranj u Pizi, i slično. Druga poenta je u tome da samo 3 objekta ili osobe budu na fotografiji, i to ravnomerno raspoređene u prostoru. Fokus je naravno samo na jednoj od te tri tačke, međutim veoma je važna i pozicija ostalih stvari ili ljudi, zavisi šta fotografišete. Te tri fokalne tačke bi zapravo trebalo da budu smeštene na tačkama presecanja linija.

 

 

Često su fotografije najbolje ukoliko im je fokus u centru, međutim ovo pravilo trećina nam zapravo pokazuje da fokus treba da bude na jednoj od tačaka gde se linije seku. Dakle glavni objekat koji je u fokusu bi trebalo da naginje više ka jednom ili drugom kraju slike, odnosno da se smesti na jednoj trećini cele fotografije, samo je pitanje sa koje strane.

I još nešto…

Još jedna bitna stvar za kompoziciju i kadriranje je simetrija, kao i pravilo neparnih brojeva. Dakle fotografije na kojima se nalazi neparan broj tačaka u fokusu i vlada simetrija među njima, to su odlične fotografije. 

 

Fotografija za pocetnike simetrija i neparni brojevi
Fotografija za pocetnike simetrija i neparni brojevi

 

3 dodatna trika kojima se možete koristiti su:

vodeće linije: tehnika koja koristi linije i oblike koji daju pravac oku, odnosno smernicu kuda osoba treba da gleda da bi došla do glavnog objekta ili fokusne tačke. Za to se koriste putevi, reke, mostovi, obale, putanje, dine, drveće, talasi, dugački hodnici i drugo.

 

Fotografija za pocetnike: vodeće linije
Fotografija za pocetnike: vodeće linije

 

slika u ramu: tehnika kojom se određenim objektom pravi ram oko fokusne tačke i samim tim je dodatno ističe. U svrhu ovoga koristimo najviše vrata ili prozore, lišće, drveće, cveće, … Ovi naši takozvani ramovi mogu biti iza ili ispred fokusne tačne.

 

Forografija za pocetnike: Slika u ramu
Forografija za pocetnike: Slika u ramu

 

šabloni: ponavljanje objekata dovodi do savršene simetrije. Primer vertikalne simetrije su dugački hodnici i putevi, horizontalne arhitektura i refleksija, radijalne cveće i krugovi.

 

Forografija za pocetnike: Simetrija i Refleksija
Forografija za pocetnike: Simetrija i Refleksija

 

Poenta ove priče je da ispunite ceo kadar na određen način, a sva ova pravila bi trebalo za početak da vam pomognu da sve to postignete.

Savet: Naučite kada treba da koristite stativ.

Za dugu ekspoziciju koristite stativ, a dugu ekspoziciju koristite ukoliko želite da napravite efekat zamućenosti, kao recimo voda koja teče, trag svetlosti od kola koja prolaze na ulici i slično. Takođe biste ga koristili kada je u pitanju statičan objekat, potom predeli i priroda, arhitektura, čak i ulična fotografija ponekad kako bi vam fokusne tačke bile jasnije… Portreti i događaji ne iziskuju stativ jer bi vas samo usporavao.

 

  • FOTOGRAFIJA: POZADINA I ODEĆA

Dobra pozadina je pola posla. I odelo čini čoveka, je l’ da? Pozadina je uvek jako važna, a ukoliko ste ljubitelj modne fotografije ili generalno fotografije sa modelima, pozadina i odeća su sve. Dobra kombinacija boja pozadine i odeće daće vašoj fotografiji onaj WOW efekat baš kao i dobra kompozicija. Pozadina bi trebalo biti jednobojna i upečatljiva da istakne neki detalj ili mutna za portrete. Odeću birajte u odnosu na pozadinu koju ste izabrali za slikanje, i valjalo bi da međusobno prave dobar kontrast.

 

Fotografija za početnike: pozadina i odeća
Fotografija za pocetnike: pozadina i odeća

 

Savet:

Ukoliko slikate ljude, morate, zapamtite morate ih pitati za njihovo usmeno ili pismeno odobrenje ukoliko želite da te fotografije kasnije objavite bilo gde u javnosti. Ukoliko fotografišete maloletna lica morate imati potpis roditelja ili staratelja, a ukoliko se bavite uličnom fotografijom onda možete da napravite tako da pre objavljivanja zamutite malo lica ili cele figure, ukoliko su jasno vidljivi. 

 

  • BROJ FOTOGRAFIJA I VREME

Jedan od trikova da napravite dobru fotografiju je i da pravite veći broj fotografija svih kadrova. Zumirajte, promenite ugao, promenite fokus, promenite podešavanja, napravite horizontalnu i vertikalnu verziju fotografije. Nigde ne žurite kada nešto želite dobro da uslikate. Dobra fotografija nije samo jedan klik.

To je više uglova, više različitih fokusnih tačaka, više poza koje ćete promeniti. Za dobru fotografiju potrebno je vreme. Za dobar kadar potrebno je uhvatiti dobar momenat. Budite strpljivi kao lovac, jer vi i jeste lovac na dobre momente i kadrove, zato sačekajte svojih 5 minuta.

 

Savet: Nemojte odmah nakon klika da gledate svoj minuli rad

Vrlo prosto objašnjenje postoji za ovaj savet, a to je da dok vi gledate da li je dobra fotografija ili mora da se ponovi, upravo ste propustili najbolji momenat u životu koji se odigrao u deliću sekunde. Napravite koliko god želite fotografija, ali razvrstavajte ih kasnije. Isto bi vam bilo da i dalje koristimo analogne kamere, fotografiju biste videli tek nakon izrade. Uostalom, verujte mi na reč, ja ne volim neizvesnost, ali efekat iznenađenja koliko su neke fotografije dobre je zaista prijatan.

 

  • FOTOGRAFIJA: SVETO TROJSTVO EKSPOZICIJE

Hajde, sada malo da pričamo jezikom koji se koristi u fotografiji. Ono što je jako važno za svakog fotografa, bilo da je amater ili profesionalac, je takozvano sveto trojstvo ekspozicije koje čine ISO, otvor blende i brzina zatvarača. Od njih zavisi ekspozicija odnosno osvetljenje, ali i oštrina i dubina vaše fotografije.

ISO

ISO označava osetljivost senzora koji prepoznaje određenu količinu svetlosti, a od čega zavisi da li će fotografija biti čista. Manji ISO broj znači manju senzitivnost senzora, samim tim i manje svetlosti, pa će slika biti manje čista, odnosno kvalitet će biti lošiji. Obrnuto je za veće brojeve – veća senzitivnost, više svetlosti, jasnija fotografija.

OTVOR BLENDE

APERTURE/F BROJ- veličina otvora blende, koja određuje količinu svetlosti koja ulazi, a od čega dalje zavisi dubina slike i šta je u fokusu. Veći f broj označava manji otvor blende, kao i propuštanje manje količine svetlosti i obrnuto. Ukoliko želite da postignete efekat pozadinske zamućenosti i samo jedan objekat u fokusu koristićete veći otvor blende. Ukoliko želite više objekata u fokusu otvor blende će biti manji i pozadina neće biti zamućena.

BRZINA ZATVARAČA

SHUTTER SPEED je brzina zatvaranja blende iliti koliko dugo blenda ostaje otvorena, samim tim i koliko svetlosti propušta, od čega zavisi jasnoća fotografije. Ukoliko fotografišete objekat u pokretu brzina zatvarača će biti veća. Ukoliko želite efekat zamućenosti biće manja, odnosno sporije će se zatvarati blenda.

ZAKLJUČAK:

Iz mojih objašnjenja sami vidite koliko su povezani i zavise jedan od drugog. Poenta je da što je otvor blende veći to više svetlosti prolazi, takođe i što je brzina zatvarača sporija, i obrnuto. Što je otvor blende manji i brzina zatvarača veća, manje svetlosti će proći do senzora. I takođe određeni objekti će biti jasniji ili zamućeniji. 

Zamislite blendu kao zenicu oka. Kada uđete u osvetljenu prostoriju vaša zenica se suzi kako bi propustila dovoljno svetlosti da možete da gledate, u suprotnom trepćete jer vam smeta velika količina svetlosti. Kada ulazite u tamnu prostoriju zenice se šire jer pokušavaju da prime svu moguću količinu svetlosti koja je dostupna.

Cela poenta ovog trougla ekspozicije je, kao što rekoh, kako i koliko je senzor izložen svetlosti, odnosno kako i koliko će slika biti osvetljena i koja tačka će biti u fokusu, koristeći ova 3 parametra.

DODATNO: WHITE BALANCE

Sve boje imaju svoju temperaturu koja se meri u Kelvinima. Samim tim ova karakteristika označava toplinu odnosno hladnoću boja na fotografiji. Doba dana i vremenski uslovi koji određuju količinu i vrstu osvetljenja takođe stvaraju određene temperature boja na fotografiji. Što je sunčanije napolju boje će biti svetlije, što je tamnije boje će biti hladnije. Da bi fotografija bila pravilno osvetljena beline, odnosno osvetljenja, moraju biti u balansu.

 

FOTOGRAFIJA: VEŽBA

Kao i u svemu ostalom, ali posebno u fotografiji, vežba i iskustvo su najbolji učitelj. Teorija je tu samo da bi vas usmerila na neka određena pravila. Vežba je ono što vas dovodi do višeg nivoa na lestvici. Svakim novim kadrom i klikom vi stičete više iskustva i bolji osećaj za fotografiju. Isto važi i za njihovu obradu.

Da li mislite da su profesionalni fotografi jednom kliknuli i zalazak je ispao fenomenalan? Ne. Oni su saznali kada počinje zalazak, došli ranije sa punom opremom, zauzeli dobru lokaciju i poziciju za fotografisanje, potom u okviru toga menjali svoju poziciju, i nakon uhvaćenih 500 kadrova, eto njima, nadajmo se, 50 dobrih slika.

Želite da uhvatite pticu u letu? Morate da sedite i da čekate. Želite da uslikate trg bez gužve? Moraćete da ustanete ranije. Želite da ufotkate prvi sneg u sred noći? Moraćete da ostanete budni do kasno. Želite fotografiju ogromnog talasa? Moraćete da se skvasite. Dopadaju vam se krupni kadrovi i prvi plan? Moraćete da priđete bliže. Ptičija perspektiva? Popnite se na stepenice, stolicu, merdevine…

Put ka profesionalnoj fotografiji?

Fotografi ne bi napravili šta su napravili da nisu hrabri – da kažu nekome kako da se namesti, da pitaju nekoga na ulici da ga fotografišu, da legnu u baru na sred ulice da bi uhvatili najlepši ugao. Onaj ko voli fotografiju i želi da se njom bavi profesionalno moraće da ide uvek ekstra milju u ovom poslu. Ali svejedno, koji god nivo znanja fotografije želite da imate morate da poslušate sledeći savet:

Vežbajte svaki dan.

Ili makar svaki slobodan momenat. Ponesite fotoaparat sa sobom gde god možete. Dok šetate psa, idete do prodavnice, do posla, do prijatelja i slično. Nikad se ne zna šta sve dobro može da se ulovi usput. S druge strane naterajte sebe da izađete i šetate sami sa aparatom. Ili zajedno sa nekim prijateljima koji dele isto interesovanje. Kritikujte jedni druge, ali budite nežni obzirom da je fotografija, kao i njena obrada, isključivo stvar ukusa, podjednako kao i stil oblačenja. 

 

  • PROBAJTE DA FOKUSIRATE VIŠE RAZLIČITIH STVARI

Jedna od dobrih vežbi je promena fokusa. Uzmite jedan objekat i fokusirajte ga. U sledećoj turi pokušajte da fokusirate nešto drugo okolo, tako da vam samo prethodni objekat ostane zamagljen. I vežbajte da imate što manje mutnih fotografija. Kako biste to izbegli držite ruke na pravilan način – ukoliko stojite laktovi bi trebalo da su vam što bliže telu zbog stabilosti. Ako ležite na stomaku laktovi su na podu, a ako sedite na stolici iskoristite naslon kao potporu. Takođe u stojećem položaju iskoristite stub, zid, klupu, ili nešto slično kao potporu ili jednostavno koristite stativ.

 

Fotografija za pocetnike: promena fokusa
Fotografija za pocetnike: promena fokusa

 

  • PROMENITE UGAO POSMATRANJA

Ukoliko mislite da ne možete da utičete mnogo na ugao, zapravo na to možete najviše da utičete. Nevažno je da li je predmet fotografisanja statičan ili dinamičan, vi svojim pomeranjem možete i te kako da utičete na izgled fotografije. Promenite poze: čučnite, sedite na pod, nemojte da se bojite čak i da legnete ispod objekta koji slikate. Zatim, popnite se na zidić, stepenice, nagnite se u stranu, pomerite se gde god je potrebno da vaša fotografija ispadne baš onako kako ste zamislili. Približite se, odaljite se, iskrenite se. Znate kako kažu: ukoliko nije dobra fotografija, nisi bio dovoljno blizu. 

Šta postižete ovime? Pa jednostavno vi tražite drugi ugao, originalan ugao, do sada neviđeni ugao, naprosto vaš ugao gledanja. Vi želite da predstavite fotografije na vaš način, to je vaš pogled na svet. Samo se opustite i videćete rezultate. 

 

Fotografija za pocetnike: Perspektiva
Fotografija za pocetnike: Perspektiva

 

  • NAUČITE RUČNO PODEŠAVANJE OPCIJA

Nakon određenog vremena i vežbanja sa ostalim postavkama, bilo bi lepo da kroz svakodnevnu vežbu naučite ono pravilo trougla ekspozicije, jer jednom kada budete koristili ručna podešavanja više se nikada nećet vratiti na automatska, koja pokušavaju da sliku učine približno realnom, ali to ne znači da je vi isto vidite. Zbog toga je najbolje da svoj pogled i stil razvijete kroz ručna podešavanja.

 

  • FOTOGRAFIŠITE U RAW FORMATU

JPEG je standardni format fotografija koji je opšte rasprostranjen i uglavnom se najviše koristi. Međutim u svetu fotografije bolji je RAW format. Evo i zbog čega. Za sve one koji se neće baviti profesionalno fotografijom ok je da ostanu i na JPEG formatu. On zauzima manje mesta na vašoj kartici i kompjuteru, možete ga otvoriti u bilo kom programu kao i lako deliti dalje, a obrada boja delimično je već urađena, vi eventualno možete nešto sami doraditi ukoliko je potrebno.

Raw format je veći, samim tim i precizniji, što znači da je fotografija dublja i ima više detalja od JPEG formata. RAW fotografije su visokog kvaliteta i dozvoljava vam da bolju manipulaciju fotografije obzirom da ima mnogo više nijansi boja od JPEG formata. Dakle ukoliko želite da se ozbiljnije bavite ovim probajte da fotkate u RAW formatu, a o obradi možete više pročitati u sledećem tekstu.

 

  • ISPROBAJTE RAZLIČITE VRSTE FOTOGRAFIJE

Kao što su dobri glumci oni koju umeju da odigraju dobre uloge u različitim žanrovima, tako su i fotografi dobri oni koji znaju da uhvate različite momente na slikama. Probajte da fotografišete hranu, ljude, ulice, zgrade, lica, delove tela, objekte, prirodu, predele, odeću, šminku, događaje,… Pročitajte savete koji se odnose posebno na landscape, macro, portrait, animal, street, architecture, flatlay, food, fashion, beauty, travel fotografiju i oprobajte se u svakoj, a posvetite pažnje onoj koja vam najviše leži i najviše vas privlači.

 

A sada kada znate teoriju, aparat u ruke, pa sve to da se primeni u praksi. I verujte mi ponavljanje je majka svih znanja. Samo vežbajte kad god možete, a ako to zaista volite, fotografija vam neće vam predstavljati ni teret ni obavezu već zadovoljstvo. 

Srećno kliktanje i lov na dobre kadrove! Ostale savete možete potražiti ovde

 

Fotografija: trikovi za početnike
Fotografija: trikovi za početnike