Izlet u etno selo Stanišići desio se jednog sunčanog novembra. Dugo sam želela da posetim ovo bajkovito mesto, pa me drugarica iznenadila i odvela. Pitanje je koliko zapravo volite da putujete? Da li vam je bitan komfor ili pak obilazak i otkrivanje novih mesta? Ja toliko volim da putujem da mi je trajanje puta generalno nebitno, kao i komfor. Ukoliko sam u mogućnosti, organizujem sebi čak i jednodnevne izlete do određenih lokacija. Ako ne sama onda u paru ili grupi ljudi, što je još zabavnije.

 

SAKI KUTAK JE FOTOGENIČAN
SAKI KUTAK JE FOTOGENIČAN

Kratka istorija

Osnovano je 2003. godine, zahvaljujući Borisu Stanišiću. On je obilazeći srpska sela u Bosni, skuplajući stare predmete i ideje, dobio inspiraciju da napravi ovo magično mesto koje će zauvek sačuvati i predstavljati način življenja na ovim prostorima u periodima 19. i 20. veka.

 

ETNO SELO STANIŠIĆI
ETNO SELO STANIŠIĆI

 

Kako isplanirati izlet u etno selo Stanišići?

Etno selo Stanišići nalazi se u Bosni, na izlazu iz Bijeljine. Do sela postoje organizovane ture preko agencija, a cene jednodnevnog izleta se kreću od 1000 do 3000 dinara. Možete ga i potražiti na sajtovima za prodaju kupona. Najjednostavnije je da idete kolima, a gorivo u Bosni je čak i jeftinije nego u Srbiji. Od Beograda je udaljeno između 115 i 130 kilomtara, u zavisnosti od toga kojim putem krenete. Vremenski ne bi trebalo da putujete više od 2 sata. Put može da se oduži jedino zbog radova na putevima i čekanja na granici.

 

STANICA PODLUGOVI I NOJEVA BARKA - ETNO SELO STANIŠIĆI
STANICA PODLUGOVI I NOJEVA BARKA – ETNO SELO STANIŠIĆI

 

Sadržaj

Selo je podeljeno u dve celine gde prva čini svetovni život. Nju predstavljaju je drvene kuće koje pripadaju dinarskom tipu, a u centru se nalaze dva jezera. Druga celina predstavlja duhovni život i tu građevine rađene od kamena po ugledu na srednjevekovnu arhitekturu. Mesto poseduje vodenice, mlekarnik, ambar, kovačnicu,kameni bunar, autentične drvene kuće, 3 mosta… Možete videti i stanicu Podlugovi, Nojevu barku i dva jezera, na jednom se čak možete provozati čamcem, crkvu i drugo…

 

U okviru sela takođe postoje rođendaonica, igraonica, svečane i kongresne sale Moskva, Volga i Sankt Peterburg. Takođe, u sklopu su velnes i spa centar Leonida, ali i sportski centar za rekreaciju Savo Milošević. Selo možete posetit na dan, ali i na vikend. Možete odsesti u nekom od postojećih hotela Ras i Pirg, ili jednoj od 20 autentičnih drvenih kućica za odmor. Kako bi se okrepili posetite Konobu Stanišić, restoran Ellas i krčmu Vasojevići.

 

IZLET U ETNO SELO STANIŠIĆI JE SAVRŠEN U SVAKO DOBA GODINE
IZLET U ETNO SELO STANIŠIĆI JE SAVRŠEN U SVAKO DOBA GODINE

 

Izlet u etno selo Stanišići: Utisci

Mesto je apsolutno savršeno za jednodnevni izlet ili produženi vikend. Između ostalog, sjajno je za raznorazne prolave i fotografisanja, obzirom da je sve u selu jako fotogenično i vrlo bajkovito. Ne znam šta je lepše počev od instalacija, preko jezera sa čamcima i labudovima, pruge i vozića, do kućica koje su apsolutno savršene. Osećaj je kao da ste zaista u nekom drugom veku. Zbog svega navedednog svima preporučujem makar da odu na par sati, ako ne i na duže. Obzirom da je pravo mesto za uživanje, odmor i beg od svakodnevnog stresa i gužve, preporučujem posete u svim godišnim dobima.

 

JESEN U ETNO SELU STANIŠIĆI
JESEN U ETNO SELU STANIŠIĆI

Sada kada imate sve informacije na raspolaganju možete bez problema organizovati svoju posetu ovom divnom mestu.

Za planiranje puTovanja posetite stranicu Saveti.

Srećan put dragi avanturisti!