PUTNA APOTEKA je jedna od najbitnijih stvari isto koliko i zdravstveno putno osiguranje. Šta treba da sadrži jedna putna apoteka za odrasle i decu? To ponekad može zavisiti od destinacije kao i doba godine u kom putujete. U sledećim redovima ponudiću nekoliko opcija šta bi od lekova trebalo poneti, a vi odlučujete šta vama lično najviše odgovara.

1. Lekovi protiv temperature

Lekovi za skidanje temperature su veoma važni, i to su uglavnom Brufen i Paracetamol. Nešto što se primenjuje predostrožnosti radi su Tylol hot i Fervex, ako shvatite da vas hvata prehlada pa pokušavate da je sprečite.

Za skidanje temperature deci, postoje sirupi Eferalgan, Paracetamol i Brufen.

2. Lekovi protiv bolova

Za bolove glave, zuba, stomaka možete koristiti Kafetin, Aspirin, Andol, Nimulid ili Brufen. Pročitajte uputstva, pa odlučite šta vam je bolje za koju vrstu bola.

3. Lekovi protiv stomačnog virusa

Jedan od lekova protiv dijareje je Loperamid, a protiv povraćanja Klometol. Vrlo je bitno da se toksini izbace iz organizma, a potom da se popije lek. Dakle ne koriste se kao prevencija za stomačni virus.

4. Probiotici

Probiotici se koriste kao prevencija za stomačni virus, ali i regulisanje crevne flore. Ima ih nekoliko Bulardi, Enterobiotik, Ivančić i Sinovi, itd. 

5. Lekovi protiv alergije

Klaritin, Pressing i Aerius su neki od lekova koji ublažavaju simptome alergija na polen, sunce i slično. Za decu postoje u obliku sirupa. Osim toga naravno važno je da podižete imuni sistem, unosite vitamine, minerale i ako je moguće da se klonite alergena koji vam donose neprijatnost. Dobro je imati i masti protiv alergije od ujeda insekata kao npr. Sinopen.

6. Rehidratacija

Rehidratacija je jako važna u slučaju sunčanice, toplotnog udara, stomačnog virusa, ali i visokih temperatura. Zato uvek sa sobom imajte nešto kao Orosal ili Rehidral. Za decu je to Humana Elektrolit. Ukoliko niste poneli sa sobom sredstvo za rehidrataciju, u vodu razmutite šećer i so, što će pomoći podizanju organizma. 

7. SPF

Zaštita od štetnih UV zraka potrebna vam je i zimi i leti, pa je dobro uvek je imati u torbi. Brendova koji proizvode kreme sa faktorom je mnogo, tako da to, kao i faktor ostavljam vama da izaberete sami. Meni lično se dopadaju LaRoche i Top Tan. Za decu Sebamed i Ladival.

8. Kapi ili sprej za nos

Kapi ili sprej za nos potrebno je imati kako u slučaju prehlade, tako i respiratornih alergija. Olynth bez kozervansa su dobre kapi za nos za teža sinusna zakrčenja. Marisol ili bilo koji drugi slani rastvor još bolji u slučajevima blaže zapušenosti disajnih puteva. Za decu je vrlo praktičan Physiomer baby, ali i recimo Marisol ampule. 

9. Sprej ili pastile za grlo

U slučaju crvenog i bolnog grla valjalo bi imati neki sprej ili pastile za grlo. Odličan sprej iz mog iskustva je Tantum verde, a pastile Neoangin. Sa pastilama kao i sa kapima za nos potrebno je paziti obzirom da mogu zbog prekomernog korišćenja oštetiti sluzokožu grla i nosa ukoliko je već osetljiva.

10. Fiziološki rastvor

Fiziološki rastvor je odličan za ispiranje nosa i očiju, kako kod odraslih tako i kod dece. 

Sve što sam nabrojala uzima se bez recepta i nije antibiotik, koji, ukoliko vam je potreban, svakako treba doktor da vam prepiše. Takođe sve nabrojano pišem iz ličnog iskustva, a vi ćete se naravno savetovati sa vašim lekarom ili farmaceutom. Naravno važno je i da čitate uputstva i držite se preporuka. Ukoliko vam je potrebno još saveta vezanih za putovanja pronaći ćete ih ovde