Efikasno pakovanje za putovanja, da li to uopšte postoji? Da li i vi obožavate putovanja, ali mrzite pakovanje? Svaki put se unervozim, i najbolje da se svi oko mene sklone dok se ta agonija ne završi. Toliko je strašno. Međutim, vremenom sam pronašla način koji mi odgovara. Koristim se njime svaki put kada se pakujem, bilo da idem na kraći ili duži put.

Kada sam u februaru išla na put od pet dana, spakovala sam se u malo veći ranac. Žene su najviše pitale, jaoj kako si to uspela? Pa nije lako, ali kada napokon shvatite da vam ne treba cela kuća za poneti, onda će vam i pakovanje pasti lakše, a ići će i znatno brže. Evo kako izgleda efikasno pakovanje za produženi vikend.

 

EFIKASNO PAKOVANJE ZA PUTOVANJA – OSNOVNI SAVETI

Što se tiče pakovanja za kraći put, za početak morate da smanjite svoje potrebe na veličinu ranca. Dakle velika torba, velike mogućnosti, mala torba, manje mogućnosti. Kako u narodu kažu prostrite se koliko ste dugački. Zašto biste nosili 3 para pantalona za 5 dana? Ili dva za vikend? Što dalje znači da i broj stvari koje nosite obično, verovatno treba da se prepolovi. Da se razumemo nije normalno ni prepakovati se, a ni poneti manje nego što je potrebno. Izbalansirajte.

Nemojte nositi stvari za svaki slučaj, posebno ne ako boravite negde manje od sedam dana. A specijalno ne ako idete samo na vikend. Samo ono što ćete nositi svaki dan plus eventualno jedna kombinacija u slučaju da baš zatreba. Verujte mi, to je i više nego dovoljno. Zbog toga sam, između ostalog, u prethodnom tekstu o pakovanju i savetovala pravljenje spiskova, jer nema potrebe da gubite živce. Pisali ili se oslanjali na pamćenje, obrni okreni morate imati plan i program kojim ćete se voditi.

PRVI NAČIN: EFIKASNO PAKOVANJE ZA PUTOVANJA

Osim što obavezno uvek imam spisak stvari koje nosim, ja se pakujem tako što izvadim sve što bih volela da nosim i poređam po nekoj svojoj logici, a onda zamislim kad i kako ću to sve nositi. Tu obično otpadne par stvari u startu zbog nemogućnosti kombinovanja sa drugima, nefunkcionalnosti itd. Obično svi savetuju obrnuto – da prvo izdvojite osnovne stvari pa da samo nadograđujete stil. Kome to odgovara, probajte, za ostale koji su naopaki kao ja, možete primeniti ovu metodu oduzimanja umesto dodavanja stvari. Takođe za ovako kratke puteve nosim isključivo stvari koje se ne gužvaju, a mogu se saviti na veličinu džepa od jakne.

DRUGI NAČIN: EFIKASNO PAKOVANJE ZA PUTOVANJA

Druga opcija je da sve što možete ne savijate nego urolate. U zavisnosti od veličine torbe i količine stvari, sami odlučite koji vam način više odgovara. Istina, teže je spakovati se za zimski nego letnji period, ali princip je isti. Sve što je manje i laganije – pakujte, veće i teže nosite na sebi. Dobro bi bilo odrediti odevne kombinacije koje ćete nositi ili još bolje poneti sve stvari koje mogu međusobno da se kombinuju. To vam je ušteda i prostora i vremena.

TEČNOSTI

Kada je reč o hemiji i kozmetici nemojte vući sa sobom boce od pola litra i litar. Uzmite malo pakovanje bočica za putovanja i prespite sve sto vam je potrebno. Prazne boce, kao i već gotove proizvode spakovane u manje ambalaže možete naći u Lilly-ju i DM-u. Mala krema, dezodorans, kupka, sve što već postoji u manjim pakovanjima predlažem da kupite. Boce sačuvajte za nešto što vama lično treba, a nema da se kupi u željenoj veličini.

MALE STVARI

Dalje, što se veša tiče pakujte ga u kese, pregrade, ili specijalne torbice za to. Moj savet je i da ne nosite previše veša jer uvek možete da ga operete obzirom da se suši znatno brže od svega ostalog. Ukoliko imate prostora između stvari možete ga popuniti čarapama. Kada je obuća u pitanju, zapravo najbolje je da ne dolazite u situaciju da vam obuća zauzima pola ranca. Ukoliko nosite glomazniju obuću, u njoj je najbolje da putujete, a da nešto manje stavite u torbu. 

TEHNOLOGIJA

Ako negde boravite kraće od sedam dana takođe savetujem da izbegavate i nošenje tehnologije veće od telefona. Ja recimo nosim nikada laptop sa sobom na put, osim ako je poslovni. Sve što ne treba, ostavite kod kuće. Posebno ako vam njihovo nošenje nije obavezno i ako idete u obilaske sa torbom na leđima. Na odmoru ste, opustite se.

 

Znam da vam pola tih stvari koje ste sad izvadili da pakujete ne treba. Proverite vi to još jednom iliti triput meri.

Za još korisnih savea posetite ovu stranicu. Pamet u glavu, na papir i u torbu, i srećno vam bilo pakovanje!