PUTOVANJE SA BEBOM može biti fenomenalno ako se dobro pripremite na sve. Ključ je u pravovremenoj organizaciji, jakoj volji, fleksibilnosti i pozitivnom razmišljanju. Kako to postići, pročitajte u sledećim redovima.

POGODNO VREME ZA PUTOVANJE SA BEBOM

Da li bi, i ako da, kada bi trebalo putovati sa bebom? Pedijatri savetuju da treba sačekati da beba napuni 3 do 6 meseci pre kretanja na put. Međutim, ovo takođe zavisi isključivo od vas i bebe, a ponekad od vrste i dužine puta. Neko mora da se seli ili putuje na drugi kontinent sa malom bebom, pa teško da će odložiti to dok beba ne poraste. Dakle, sve se može u suštini.

Sa druge strane, zavisi i kolika je beba, i kad je rođena, kakvi su vremenski uslovi i okolnosti. Recimo za tek novorođene bebe ne preporučuje se izlazak napolje na manje od 10 stepeni, a za malo veće na manje od -10. Ali s druge strane šta rade ljudi koji žive na predelima gde je većinu godine ta ili niža temperatura? 

Ono što hoću da kažem je u teoriji postoje neki saveti, koji su drugačiji u različitim tradicijama i kulturama, državama, kontinentima, klimama. Na kraju samo od vas, od vaših navika, kao i bebe i njenih navika, zavisi kad ćete, šta i kako raditi. Vi se odlučujete koje ćete savete poslušati i da li ćete išta poslušati. Znam ljude koji su putovali sa bebama od mesec dana na drugi kontinent. U isto vreme znam ljude kojima je rano da putuju sa bebom manjom od godinu dana bilo gde van Srbije. Sve je individualno.

PRIPREMA ZA PUTOVANJE SA BEBOM

Priprema za putovanje sa bebom je izuzetno bitna. Kako psihička tako i fizička. Što se psihičke pripreme tiče morate biti spremni na činjenicu da neće uvek putovanje izgledati onako kako ste vi isplanirali, već će biti prilagođeno potrebama bebe. Stoga, da biste uživali u putovanju morate i smanjiti očekivanja. Jednostavno postavite realne ciljeve. I morate biti fleksibilni da ono što ne stižete da vidite ili obiđete danas, ipak ostavite za neki sledeći put.

Očekivanja i stvarnost

Bebe imaju svoje potrebe i ritam, pa ne treba očekivati da možete biti na plaži ili u obilasku grada od jutra do sutra. Ali ako se dobro organizujete, možda i možete. Dakle, sve zavisi od vas, vaše bebe, i vašeg ritma. Dosta toga zavisi i od toga kakva je beba da li je lako razdražljiva, kako spava, kako jede, koliko je aktivna, kao i na šta ste je do sada navikli.

Neke bebe ne spavaju po ceo dan, neke samo spavaju. Neke su radoznale i ne drži ih mesto, druge ne moraju čitav dan da se pomere. Zavisi i u kom je beba uzrastu kako će se ponašati i reagovati na novu sredinu. Mlađe bebe su manje zahtevne od starijih beba. 

Potrebe

Istina je da se beba prilagođava i uči vaš stil i način života, ali i vi takođe morate ispoštovati njen ritam i potrebe. Sigurno ne želite da ceo dan imate posla sa umornom i nervoznom bebom. Zato što više obratite pažnju na održavanje ritma, jer sa srećnom i zadovoljnom bebom, možda uspete da vidite i uradite i više nego što ste mislili.

Ako bebi ne smeta da pola dana spava i udobno joj je dok je vi nosite u marami, ili vozite u kolicima vi možete odraditi i posetiti sve što ste isplanirali. Ukoliko to nije slučaj, onda pronađite neki drugi način da ostvarite svoje ciljeve i naviknete bebu na nomadski život.

ORGANIZACIJA PUTOVANJA

Smatram da kraća putovanja treba organizovati pre dužih kao neku vrstu probe. Dakle možda prvo izlet, pa vikend, možda produženi vikend, pa 7 ili 10 dana, pa 2 nedelje ili duže. Takođe za manje bebe možda bolje 2 sata leta i 6 sati puta ukupno, nego 12 ili više sati u kolima, ali to opet odlučujete sami u skladu sa vama. Smeštaj, kao i prevoz prilagodićete bebinim potrebama i mogućnostima.

Kapaciteti i mogućnosti

Svaka beba je priča za sebe tako da uvek gledajte njene i vaše potrebe kad organizujete bilo šta vezano za putovanje. Posebno kada su u pitanju prevoz, smeštaj, kao i način ishrane. Pratite bebin ritam hranjenja i spavanja, prema tome organizujte samo putovanje, fakultativne izlete na destinaciji i slično. 

Za mlađe bebe najbolje bi bilo da je to rutina apartman/hotel i plaža, doručak-plaza-ručak-plaža-večera-spavanje. Može da se provuče i neki restoran ili izlet naravno, dok god to potpuno ne remeti bebu, a i vas. Ako vi smatrate da beba može da podnese svaki dan restorane i menjanje plaže onda ćete se naravno tako i isplanirati.

Putovanja i jesu u neku ruku izlazak iz rutine, pa je nije moguće ni sasvim je ispratiti, ali smatram da se treba držati glavnih okvira kad god je to moguće. Uostalom i vama i bebi će biti lakše ukoliko postoje ritam i rutina, tako niko neće biti nervozan i svi će imati vreme za sebe. 

SAVETI

Ovo su moji saveti, iz ličnog ili meni bliskog iskustva, koje naravno ne treba uzeti zdravo za gotovo. 

Organizacija

 • Za putovanja zimi i generalno duža putovanja gde se menjaju vremenske zone predlažem da sačekate da beba napuni 3 meseca, odnosno dok joj malo ne ojača imunitet.
 • Za bebe sa refluksom je možda najbolje da se sačeka sve dok refluks ne bude pod kontrolom, obzirom da im truckanja i turbulencije dodatno nadražuju želudac. Svakako bi valjalo da se posavetujete i sa vašim pedijatrom.
 • Ukoliko dete mlađe od 2 godine savetujem da za bliže destinacije pre birate avion ukoliko je isplativije. Pre svega i bebi i vama će biti bolje da brže stignete na odredište. Drugo deca do 2 godine ne plaćaju uopšte ili minimalno plaćaju takse kada je avion u pitanju.
 • Najlakše vam je da putujete sa bebom koja sisa obzirom da nema nikakve pripreme hrane koja zahteva posebne uslove. Za bebe koje piju adaptirano mleko spremite termose tople vode. Postoje i flašice sa grejačima, za koje vam je potrebna struja ukoliko  vam je to zgodnija varijanta.
 • Mišljenja sam da je lakše putovati sa bebama dok još leže i piju mleko. Sa početkom sedenja, puzanja, prohodavanja, hranjenja nemlečnom hranom može biti više izazova. Što nije prepreka za putovanje, samo su važni organizacija, fleksibilnost i realna očekivanja
 • Nemojte biti napolju sa bebom kada su ekstremno visoke temperature. Kada ste na moru bebu sklonite sa sunca i sparine između 12 i 4 popodne. Ukoliko ste ipak napolju postarajte se da beba bude rashlađema i hidrirana. Ako ste na zimovanju onda je najbolje ići napolje baš u tom periodu, od 12 do 4 popodne. Bebu ne izvodite ekstremno niske temperature, mećavu, oluju i jak vetar.
 • Ukoliko spremate hranu birajte smeštaj sa kuhinjom kako bisze mogli da pripremate obroke

Pakovanje

 • Uvek imajte sa sobom rezernu odeću, pelene, hranu, vodu, vlažne maramice. Morate biti spremni na vanredne situacije da bebu treba više puta presvući i  nahraniti. Nikad ne znate da li je negde zastoj na putu, granici ili kasni let i slično.
 • Važno je bebu obući ili raskomotiti u zavisnosti od vremena i klime destinacije sa koje krećete i na koju stižete. Takođe, na primer, napolju može biti vruće, a u autobusu i avionu hladnije zbog klime. Sa sobom uvek nosite odeću za sve ove prilike.
 • Detetu ponesite zvečku, glodalicu, plišanu igračku, kao i ćebence sa kojim spava. Bebe vole da se osećaju sigurno kao kod kuće, a ti rekviziti im, uz roditeljski zagrljaj, doprinose osećanju sigurnosti. Ali ne preterujte sa igračkama, dovoljno je od svega po jedno. Postoje razni drugi načini da se beba zabavi, kao knjige, i neke interaktivne igre.
 • Obavezno ponesite: noska, fiziološki rastvor za ispiraju nosa i očiju. Zatim toplomer, nešto protiv temperature kao brufen ili paracetamol sirup. Takođe, nešto protiv insekata kao i za ujede. Obavezna je i zaštitna krema sa visokim faktorom, kao i antiseptik za ogrebotine i posekotine, sterilna gaza i flaster. Za dodatne ideje pogledajte tekst Putna Apoteka.
 • Savetujem da uvek ponesete i bebinu posteljinu, posebno ako ima osetljivu kožu ili ekcem. Za ekcem ponesite i kreme koje su vam potrebne posebno ako su razlike u temperaturama velike. Upravo ovi klimatski ekstremi, kao i tvrda voda, znaju da pogoršaju stanje ekcema.

Kupovina

 • Ako beba pije adaptirano mleko i jede spremne kašice raspitajte se da li u tom mestu koje idete ima da se kupi baš taj brend, to adaptirano mleko i te kašice koje vi koristite. Ukoliko to nije slučaj, a vi ne želite da dajete druge brendove, morate poneti mleko i kašice.  Treba preračunati koliko vam je čega potrebno da ponesete za broj dana koji vi planirate da ostanete.
 • Razmotrite da li ste kupili sve što vam je potrebno od hrane, lekova, pelena, odeće, peškira, prekrivača, rekvizita za zabavu. Napišite spisak svega, pa pravac u prodavnicu, ali ne u poslednjem momentu 🙂

PUTOVANJE SA BEBOM – UTISCI

Da još jednom naglasim, ovo je sve moj lični utisak, mišljenje ili iskustvo, a vi ćete naravno pratiti svoju intuiciju i bebin ritam. Neko može da otputuje sa malom decom i bebom bilo gde pa čak i na neku egzotičnu destinaciju. Sa druge strane, neko smatra da treba putovati tek kad dete napuni na primer godinu ili dve. Sve je to vrlo individualno. Dobro razmislite šta vi želite, šta beba može da podnese, kakva su vaša očekivanja i mogućnosti. Na kraju ćete prema tome organizovati put pre ili kasnije, duži ili kraći.  Svim ljubiteljima putovanja imam da poručim da putovanje sa bebom jeste nešto novo i drugačije od onoga na šta ste navikli, ali apsolutno nije nemoguće.

Za još konkretnijih saveta pročitajte tekstove Putovanje avionom sa bebom i Putovanje autom sa bebom