Pakovanje: brzo i lako, je li to moguće? Još malo pa ste na zasluženom, dugoočekivanom odmoru. Ali ovaj poslednji deo pred put ume nekad baš da se zakomplikuje i učini nas nervoznim u najgorem mogućem trenutnku. Da vas pakovanje ne bi frustriralo i uništilo zabavu pre nego što je i počela, bitno je da se samo malo bolje organizujete. 

 

PRIPREME ZA PAKOVANJE: BRZO I LAKO

Prva i osnovna stvar kod pakovanja je ne ubacivati u torbu sve što vam prvo padne pod ruku. Tako ste se možda pakovali u povratku sa ekskurzije, ali sada se već treba uozbiljiti, ako ne želite dodatni stres. Dakle, morate imati neki redosled kako, gde, kada i šta pakujete. U suprotnom, kao i uvek, jedna torba vam nije dovoljna, a onda kad izvadite i drugu, pa ne možete nijednu da zatvorite. Takođe, bitno je i da vam stvari izgledaju pristojno kada ih raspakujete pošto stignete u smeštaj, i to je još jedan vrlo važan razlog zašto morate paziti kako ih pakujete, da se ne bi izgužvale.

ŠTA VAM JE SVE POTREBNO DA PONESETE

Za početak bi trebalo da, u zavisnosti od destinacije, dužine boravka i godišnjeg doba, odredite šta je sve potrebno da ponesete na put, odeća, obuća, veš, hemija, posteljina, peškiri, i drugo. Nemojte nositi više stvari nego što vam je potrebno, kao recimo stvari za svaki slučaj pa ponesete pet pari cipela za 7 dana boravka negde. Ukoliko situacija ne zahteva od vas razlite stilove oblačenja, budite ekonomični.

Uz to najbolje je proveriti šta vam je u smeštaju dostupno, kao fen, kupka, šampon, i slično, jer što biste pretrpavali torbe i vukli sa sobom nepotrebno? Papir i olovku u ruke, popišite sve što biste spakovali, kao i u šta ćete to sve pakovati. Potom pogledajte šta potrebno sa spiska već posedujete, a šta bi trebalo kupiti. Isto tako, bitno je da razmislite da li planirate nešto da kupujete nešto na destinaciji ili ne. Ako je odgovor da, postarajte se da se raspitate o cenama dodatnog prtljaga, kao i da isti ponesete sa sobom, u slučaju da ne želite u povratku da trošite pare još i na dodatnu torbu.

PAKOVANJE BRZO I LAKO – REDOSLED PAKOVANJA 

Kada ste obavili pravljenje spiskova, kupovinu i provere, možete krenuti dalje. Odredite sada redosled pakovanja stvari. Na primer, na dno kofera ili u posebne pregrade ide obuća, neseseri između stvari ili u ručni prtljag, peškir i veš na vrh, i slično. Ukoliko putujete avionom saznajte dozvoljenu kilažu prtljaga, obzirom da brojke variraju od kompanije do kompanije. Obavezno proverite i koji to predmeti moraju da budu u koferu, a koji se mogu spakovati u ručni prtljag. Takođe koliko tečnosti i kako spakovane mogu da se unesu u avion.

Vrlo je bitno i da znate šta od hrane i pića, kao i koje količine istih smete uneti u državu. Dakle, pročitajte pravila avio kompanije i zakon države na vreme, da se ne biste prepakivali na aerodromu, doplaćivali prekomernu težinu, ili još gore morali da bacite nešto što ste tek kupili. To je bacanje para, a i vremena.

A SADA, PAKOVANJE: BRZO I LAKO

Kada ste sve ovo odradili, možete napokon početi sa pakovanjem. Trudite se da ispratite svoj plan, naravno manja odstupanja i premišljanja nisu problem, ali što se više držite šeme, brže i lakše ćete završiti, i to bez nervoze. Kako biste sprečili gubljenje stvari, napravite spisak svega što nosite. Isto tako popišite i šta sve morate da proverite i da uradite pre i posle pakovanja, kao recimo pranje, sušenje i peglanje veša, punjenje baterija..

Ovo je najbolji način da sve stvari koje ste odneli i vratite. Možda zvuči smešno, jer je ovo ko zna koji spisak po redu koji pravite, ali spiskovi smanjuju rizik od odlaska u prodavnicu dva puta, kao i čupanja kose sa glave kada u avionu shvatite šta ste sve zaboravili u drugoj državi.

TEŽINA PRTLJAGA

Pošto ste spakovali većinu ili čak sve stvari, obavezno izmerite kofer i ručni prtljag. Ovo je važno da biste barem okvirno znali je li težina po propisima ili treba ipak nešto da izvadite. Ovo takođe sprečava srčani udar na aerodromu kad vidite da ste pet kilograma preko dozvoljene težine. Onda morate da doplatite razliku, a vi mislili sve je taman, jer sve je stalo.

Dakle ako vam sve stane u kofer ili torbu, to ne znači i da ste ispoštovali dozvoljenu kilažu. Ukoliko ne putujete avionom već nekim drugim prevoznim sredstvom, pakovanje ide znatno brže obzirom da ne morate obraćati pažnju na težinu torbi ili šta sme u kofer, a šta u ručni prtljag. Međutim i dalje morate da znate šta smete preneti preko granice, a šta ne.

PAKOVANJE BRZO I LAKO – PODSETNIK ZA KRAJ

Pre samog izlaska iz kuće još jednom vidite da li je nešto slučajno ostalo na sušaču, krevetu, stolici, stolu. Možda nešto što ste možda ostavili da spakujete na kraju, kao na primer četkica za zube. Mada i to možete i kupiti, ali recimo punjač, e to je već problem. Pasoš, karte, osiguranje, pare, kartice i slično, je najbolje držati uz sebe sve vreme. Dakle stavite ih u nešto od čega se nećete odvajati, barem u toku puta. Još jednom proverite da li su vam sva potrebna dokumenta na broju, i to bi bilo to. Ako su koferi spakovani, spremni ste za avanturu. 

 

A sad mi recite da li je pakovanje brzo i lako? Za više pomoći o planiranju putovanja, pakovanju i slično, posetite stranicu za savete.

Želim vam ugodan i nezaboravan odmor,

srećan put i lep provod!