Trebinje je od onih gradova koji vam na svakom koraku i pri svakom pogledu oduzima dah. Stari grad, stari mostovi, predivne refleksije okoline dok se šetate pored reke… Ovo malo mesto odiše duhom starog vremena, a svakim novim pogledom vam otvara dušu. Dovoljno je da napravite jednovnedvni izlet u Trebinje i biće to ljubav na prvu posetu.

 

 

 

O TREBINJU

Trebinje je grad smešten na reci Trebišnjici ispod planine Leotar u najjužnijem delu Republike Srpske, Bosne i Hercegovine. Grad Trebinje broji oko 30 hiljada stanovnika. Za naziv grada se smatra da je nastao od reči slovenske reči treb koja znači žrtva. Ipak, verovatnije je da potiče od vizantijske reči Travunia što je bilo naziv za vizantijsko područje pod upravom Srba. Pre toga se pod rimljanima zvao Tribunia, a reč tribunus znači zapovednik. Najstariji stanovnici ovog mesta bili su Iliri, posle kojih su došli Grci, i potom Rimljani. Sloveni dolaze tek u 6. veku nove ere. U toku turske vladavine izgrađene su stare zidine, stari grad i dve džamije u centru.

 

TREBINJE
TREBINJE

 

VAŽNE INFORMACIJE ZA IZLET U TREBINJE

Jezik: Hrvatski, Bosanski, Srpski

Valuta je konvertibilna marka, ali u obzir dolaze evri, kune i dinari. I tako je svuda po gradu, na pijacama, po kaficima, prodavnicama… Jedino veliki poznati brendovi koji poseduju lanac prodavnica ne primaju stranu valutu.

Vremenska zona: UTC +1 (CET)

Cene su oko 5e su recimo dve kafe i koka kola. Trebinje je pored Banja Luke najskuplji grad u Bosni.

 

KAKO NA IZLET U TREBINJE

Do Trebinja se lako dolazi iz Nikšića i Herceg Novog (Crna Gora), Bileće (Bosna i Hercegovina), Dubrovnik (Hrvatska). Putevi jako dobro povezani, a vremenski put ne bi trebalo da traje duže od sat, dva. Jedino čekanje je moguće ukoliko su radovi na putevima i gužve na carini. Raspitajte se u ovim gradovima o izletima do Trebinja ukoliko idete iz nekih od navedenih mesta. Moj savet je da, u koliko ste u mogućnosti, putujete kolima.

 

  • Kako i čime stići pogledajte ovde, a red vožnje i rad, kao i kontakt autobuske stanice pogledajte ovde.
  • Iz Beograda do Trebinja postoje organizovane ture sa posetama Dubrovniku, Sarajevu, Mostaru…
  • Za više informacija posetite sajt Turističke organizacije

 

TREBINJE – ZNAMENITOSTI GRADA

Pri dolasku u Trebinje svratili smo do Hercegovačke Gračanice, pravoslavne crkve koja smeštena na brdu Crkvina. Ovo brdo je od centra udaljeno svega 2,6km, pa se do njega lako stiže i peške. Po želji Jovana Dučića, poznatog srpskog pesnika, crkva je izgrađena nalik na kosovsku Gračanicu. Tokom 2000. godine njegove kosti bile prenesene iz Amerike baš u ovu crkvu. Osim toga, ispred crkve nalazi se najlepši vidikovac poznatiji i kao Dučićev pogled. Takođe u sklopu postoji i kafić u kome se uživati u piću sa pogledom na celo Trebinje.

 

Pored ovoga nemojte zaobići ni Manastir Tvrdoš koji je poznat po činjenici da se Sveti Vasilije Ostroški u njemu zamonašio. Zbog ove činjenice nazivaju ga Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški. Takođe poznati su i manastiri Duži i Zavala.

 

DUČIĆEV POGLED
DUČIĆEV POGLED

 

MOSTOVI NA TREBIŠNJICI

Kada dođete u centar Trebinja naići ćete na nekoliko mostova sa predivnim pogledima i refleksijama duž reke. Jedan od poznatijih je Kameni most. On se nalazi u centru grada, a izgrađen je 1953. godine. Oko ovog mosta, su po mom mišljenju, najbolji delovi za fotografisanje i uživanje pored reke.

 

KAMENI MOST TREBINJE
KAMENI MOST TREBINJE

 

Drugi je Arslanagića/Perovića most poznat i kao Hajder-begov most, izgrađen 1574. godine kao zadužbina Mehmed Paše Sokolovića. Ime je dobio prema Agi koji je kasnije osvojio most. Most je podignut da bi bio Trgovačka veza izmedju Herceg Novog i Dubrovnika, samim tim i Bosne i Jadrana. Izgradnjom hidroelektrane došlo je do njegovog potapanja 1965. pa je kasnije opet izgrađen 1972. godine.

 

Hajder-begov most
Hajder-begov most

 

  • Šta ne smete propustiti u starom gradu:

Odmah kod Kamenog mosta nalazi se i Stari Grad Kastel, koji je sagrađen iznad najdublje tačke u reci Trebišnjici. To mesto se naziva Ban-vir, po legendi gde se nekada utopio jedan ban.

Trebinje Stari grad
Trebinje Stari grad

 

 

Muzej Hercegovina koji je 1952. godine izgrađen kao ideja već pomenutog Jovana Dučića. Otvoren je za posete od 8 ujutru do 8 uveče radnim danima. Subotom od 10 ujutru do 8 uveče, a nedeljom od 2 popodne do 8 uveče. Za više informacija kliknite ovde

 

U Starom gradu se nalazi Trg Slobode na kome je smešten i spomenik Oslobodiocima. Dalje, spomenik Jovanu Dučiću, Gradski park i spomenik Petru II Petroviću Njegošu. Potom, spomenik Patrijarhu Pavlu, spomenik braniocima Trebinja. Zatim, spomenik Palim borcima i žrtvama fašizma, kao i Saborni hram preobraženja Gospodnjeg.

 

 

Uz reku su brojna izletišta, a među poznatima su Studenac i Lastva.

 

TREBINJE – ZANIMLJIVOSTI

 

Za Trebinje kažu da je grad sunca, platana i vina.

  • Sunce

Meni vrlo zanimljiv momenat je da u ovom gradu sija sunce u proseku 260 dana godišnje. To ga čini jednim od veoma sunčanih gradova na Balkanu. 

  • Platani

U centru Trebinja, na 660m od autobuske stanice nalazi se Ljetnja Bašta Platani. U njoj možete videti drveće staro 120 godina. Otvorena je radnim danima i vikendom od 8 časova ujutru pa sve do ponoći.

  • Vina

Kada su vina u pitanju, u Trebinju možete naići na oko 20 vinarija. Jedna od poznatijih je vinarija manastira Tvrdoš.

Takođe za njega kažu i da je zbog blizine moru i svega gore navedenog, između ostalog zapravo samo nekoliko stavki od mnogih koje ga čine najpoželjnijim gradom za život u Bosni i Hercegovini.

 

 

TREBINJE: UTISCI

 

Mali grad, pun utisaka, na svakom ćošku je delić neke istorije. Grad je zaista vredan posete i uživanja u istoj. Jednodnevni izlet u Trebinje je dovoljan da obiđete sve gore navedeno. Najbolje je posetiti ga iz Dubrovnika Možete se u njega i smestiti da bude kao glavna destinacija. Potom možete ispalnirati izlete do drugih obližnjih gradova.

Takođe, pogledajte kakve ponude imaju agencije iz vašeg grada. Osim iz Beograda, sigurno postoje ture i iz drugih gradova Balkana.