Zasavica je jedno od najlepših izletišta u okolini Beograda. Pravi mali raj u prirodi kojem ćete poželeti da se vratite. Nedaleko od Zasavice je i nezaobilazni starorimski Sirmium. Kako stići do Zasavice i Sremske Mitrovice, šta videti i očekivati od posete, saznaćete u sledećim pasusima.

ZASAVICA – SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE

Specijalni rezervat prirode Zasavica se nalazi na području južne Vojvodine i severne Mačve. 1997. godine stavljena je pod zaštitu države kao prirodno dobro. Rezervat se prostire na 1825 hektara oko istoimene rečice, a sa kojom se prepliću potok Batar i kanali Jovac i Prekopac. Legenda kaže da su ovde nekada živeli zmajevi, a danas je ovo plodno tlo stanište čak brojnih jedinstvenih biljnih i životinjskih vrsta. U Zasavici ćete imati prilike da vidite mini zoo vrt, ali stada životinja poput krava, magaraca, konja, koza, mangulica koje se slobodne šetaju pašnjacima. Ko voli može da proba i proizvode od mangulice, podolskog govečeta i magarca.

Osim toga postoji mogućnost da se provozate brodom „Umbra“ čija vožnja traje okvirno pola sata, a plovni put je dug oko 7km. Plovidba brodom zavisi i od godišnjeg doba, vremenskih prilika i vodostaja. Ukoliko je vožnja brodom moguća, biće prilike da vidite brojne ptice rezervata, kao i prethodno pomenute pašnjake sa životinjama. Takođe, obavezno se popnite i na vodotoranj odakle se pruža fantastičan pogled na reku i pašnjake. I naravno, uživajte u svakom delu ovog prelepog mesta.

ZASAVICA – KAKO STIĆI 

Zasavica smeštena na opštinama Sremska Mitrovica i Bogatić. Udaljena je od Beograda 84km, od Novog Sada 64km, od Sremske Mitrovice 18km. Najbolje je zaputiti se kolima, a u povratku svratiti i do Sremske Mitrovice. Radnim danom je manja gužva nego vikendom, ali prostranstvo je toliko da vam je brojno stanje posetilaca apsolutno nebitno jer koliko god da je ljudi ima prostora za sve.

O SREMSKOJ MITROVICI

Sremska Mitrovica je najveći grad Srema i njegov administrativni centar. On je i jedan od najstarijih gradova u Vojvodini. Na mestu današnjeg grada nekada se nalazio Sirmium koji je bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva. U ovom gradu su rođeni i neki rimski carevi: Trajan Decije, Aurelijan, Prob, Maksimilijan, Herkulije i Gracijan. Osim njih ovde su živele i neke druge vođe kao Dioklecijan, Marko Aurelije, Konstantin Veliki i drugi. Danas ostaci tog grada leže ispod Sremske Mitrovice, te je samo deo iskopina je sačuvano. Ostalo nije moguće iskopati jer se doslovno nalazi ispod samog grada. 

Grad je dobio ime po vođi Ilirskog ili Keltskog plemena, Siru odnosno na latinskom Sirmus. Ime grada se menjalo u zavisnosti od toga kom carstvu je pripadao: Civitas Sirmiensium et Amantinorum, Colonia Flavia Sirmium, Civitas Sancti Demetrii, Szávaszentdemeter, Dimitrovica, Dimitrofçe, Mitrovitz, Hrvatska i Srpska Mitrovica, da bi na kraju dobio ime Sremska Mitrovica.

SREMSKA MITROVICA – ŠTA VIDETI

  • Trg Svetog Dimitrija poznat i kao Magični trg, je glavni gradski trg koji se nadovezuje na gradski park. Najistaknutija na trgu je zgrada Narodne biblioteke. Tu su i galerija Lazar Vozarević i Arhiv Srema.
  • Na trg Svetog Dimitrija se nastavlja glavna ulica i pešačka zona – ulica Ćire Milekića. Na kraju ulice je i Trg Svetog Stefana na kome je smeštena pravoslavna crkva posvećena Svetom Dimitriju, poznatija pod imenom Velika crkva.
  • Gradski park u kome se nalazi fontana kameni cvet koji predstavlja simbol grada, smešten je odmah pored glavnog trga. Fontanu je napravila Ruskinja Irina Nepokojčickaja kao simbol tuge za svojom zemljom. Kada je shvatila da će umreti naravila je fontanu koja joj se, kako navodi, ukazala u snu
  • Muzej Srema se nalazi iza Gradskog parka, sa prelepim amfiteatrom postavljenim ispred zdanja. U njemu možete videti čuvenu postavku Srem kroz vekove, eksponate iz starorimskog carstva, kao i dela čuvenog Uroša Predića. U blizini muzeja nalaze se iskopine i spomenik sremskoj Mangulici i njenom vernom psu čuvaru, Pulinu
  • Arheološki deo muzeja, Lapidarijum Srema, nalazi se prekoputa crkve Svetog Dimitrija. U njemu se čuva sunčani sat star preko 1900 godina, a na njemu se nalaze Atlas, Herkul i Ifikle. Osim toga videćete kolonadu iz Jupiterovog hrama? Razne sarkofage i mnoge druge raritete koji potiču iz antičkog doba
  • Carska palata je arheološki lokalitet koji je građen u 3. i 4.veku. Nalazi prekoputa muzeja Srema. Pronađena je 1957. i iskopan je stambeni deo u kome je živeo car. Videćete preko 300 kvadrata mozaičkih pločica sa kompleksnim podnim i zidnim grejanjem. Pored palate se nalazio stadion, odnosno hipodrom, na kome su se odvijale trke konja i kočija.
  • Nedaleko od trga Svetog Stefana nalazi se Žitni trg na kome ćete videti iskopine starog trga. Trg je zapravo bio pijaca, a mesto odiše turskim urbanizmom trouglastih oblika
  • Bazilika Svetog Dimitrija, koji je zaštitnik grada, krije ostatke originalne bazilike iz 5. veka. Nalazi se kod Železničke stanice gde je i čuveni peron 1A kojim je nekada prolazio Orient Express.

Mesta za opuštanje

  • Kej pored Save, šetalište da plažom Brioni je omiljeno mesto meštana, ali i turista. Pravo je mesto za uživanje u sunčanom danu bez obzira na doba godine
  • Most svetog Irineja je najduži pešački most u Srbiji, a povezuje Sremsku sa Mačvanskom Mitrovicom. Sa jedne tačke na mostu se vide sve tri gradske crkve, pa obavezno iskoristite most za šetnju i razgledanje

 

Legenda vezana za fontanu Kameni cvet:

Kada su Avari hteli da zauzmu Sirmium,  car Tiberije je izjavio da bi pre dao svoju ćerku avarskom caru Bajanu, nego grad. Ćerka se razbolela od tuge i ubrzo umrla, a poslednja želja joj je bila da postane deo grada kako bi je otac isto toliko voleo. Bog je zbog toga pretvorio u kameni cvet i ona je postala deo grada. Kameni cvet danas plače onako kako je plakala princeza. Zbog ove legende u narodu je ostala izreka da Sirmium vredi mnogo više od careve ćerke.

ZASAVICA I SREMSKA MITROVICA – UTISCI

Zasavica kao i Sremska Mitrovica su mesta koja makar jednom morate posetiti. Jako su blizu i nekako su čini mi se povezana, pa ako idete do jednog verujem da ćete svratiti i do drugog. Dovoljan je jedan dan da obiđete oba mesta. Mene je Zasavica apsolutno oduševila tako da bih joj se vratila nebrojano puta u svako doba godine.

Ulaz u Zasavicu je 300 dinara, isto toliko košta i vožnja brodom. Samo proverite da li rade i u zimskom periodu, a proleće, leto i jesen zasigurno rade. Uživaćete u šetnji pašnjacima sa životinjama, vožnji brodom i posmatranju ptica, kao i da samo sedite u letnjikovcu i pijete piće. Možete probati i neke od specijaliteta od mangulice. Šta god radili lepo ćete se ovde uvek provesti.