MILANO je grad za koji su mi mnogi rekli šta ćeš tamo, to je jedan običan mali industrijski grad, nimalo lep. Uprkos tome, meni je mnogo više od toga i apsolutno jeste lep. Osim što je uz Pariz i London jedna od tri evropske prestonice mode i dizajna, on se smatra i za jedan od četiri motorna pokretača Evrope kada je privreda u pitanju. Pored mode i industrije, jače strane su mu i umetnost, arhitektura, finansije, edukacija, mediji, turizam i drugo. Kako provesti nekoliko dana u Milanu, šta sve videti i probati, kako najbolje organizovati put, saznajte u narednim redovima.

O MILANU

Milano je drugi po veličini grad u Italiji, i glavni grad Lombardije koja se prostire na severu zemlje. Ovaj grad se često naziva i privrednim srcem Italije. On je posle Rima i drugi najposećeniji grad u državi. Osnovan je 400.godine p.n.e. i bio je centar zapadnog dela rimskog carstva i odakle je vladao Maximilian krajem 3. i početkom 4.veka.

Tokom srednjeg veka za prevlast su se borile dve političke frakcije Guelfi i Ghibellini. Familija Viskonti dolazi na vlast, pa oni sarađuju da naprave zlatnu republiku Ambrozije. Republika se raspala 1450. godine kada Francesco Sforza dolazi na vlast i uzdiže Milano među vodeće gradove italijanske renesanse.

U 17.veku mnogo ljudi umire od kuge pa se ljudstvo znatno smanjuje u gradu. U 18.veku za prevlast se bore Austrijanci i Francuzi. Kada Napoleon osvaja Milano i proglašava ga za glavni grad italijanskog kraljevstva. Nakon toga grad se vraća Lombardiji i ponovo potpada pod austrijsku vlast. 1861.godine svi gradovi se vraćaju pod italijansku vlast i italijansko kraljevstvo što čini Milano centrom severne Italije. 

Tokom drugog svetskog rata Milano je pretpeo razaranje bombardovanjem, ali je nakon toga doživeo ekonomski procvat. 50ih i 60ih godina prošlog veka populacija se povećala, a 70ih i 80ih je grad rekonstruisan kada postaje i jedan od prestonica mode.

MILANO – VAŽNE INFORMACIJE

 • Glavni jezik je Italijanski.
 • Zvanična valuta je Euro.
 • Prevoz: metro, tramvaji, vozovi, autobusi, taksiji
 • Radno vreme je negde celodnevno u centru grada, a u pojedinim delovima van centra je dvokratno što je inače zastupljeno u Italiji
 • Cene obroka u restoranima su oko 15 eura. Večera za dve osobe je oko 50e. Domaće pivo je 5.50e. 
 • Grad možete posetiti u bilo koje doba godine, naravno najbolje na proleće ili leto, obzirom da je na severu Italije i bliže Švajcarskoj, zime su nešto oštrije nego u gradovima koji su južnije

KAKO STIĆI DO MILANA

Jeftine avionske karte do Milana možete naći preko Ryanair-a iz Niša i Temišvara. Obzirom da se ide preko low cost kompanije cene su dosta povoljne ako nosite samo ranac koji staje ispod sedista. Takođe po Italiji vozovi sjajno funkcionišu pa možete stići i iz okolnih gradova. Od Rima je udaljen 585 km, od Đenove 145 km, od Venecije 245 km, od Torina 130 km, od Trsta 357km. Vozom se brzo stiže i do Švajcarske, Lugano je udaljen svega 62 km pa savetujem da iz Milana obavezno isplanirate jednodnevni izlet u Lugano.

ŠTA VIDETI U MILANU

Centar

Naravno najlepši deo grada je centar i glavni trg Piazza Duomo, na kome se nalazi fantastična milanska katedrala Duomo di Milano. Obavezno se popnite njen krov jer je zaista prelepo videti sve te statue, lukove i gargojle, a i pogled na grad i trg je divan, posebno u zalazak sunca.

Odmah pored katedrale je i čuvena Galleria di Vittorio Emanuele II, kojom obavezno treba prošetati. Tradicija je i da se na mozaiku bika okrenete 3 puta oko svoje ose na peti zamišljajući želju.

Na trgu ćete videti i Palazzo Reale Milano, spomenik Vitorio Emanuele. Ukoliko krenete kroz galeriju Vittorio Emanuele stižete do dela koji se zove Brera. Tu ćete videti spomenik Leonardo Da Vinčiju, pozorište Teatro alla Scala, italijanska galerija savremenih umetnosti. Ako nastavite ulicom Via Giusepe Verdi pa kroz Via Brera stižete do poznate galerije Pinacoteca di Brera. U ovom delu ima dosta i muzeja i kuća koje su pretvorene u muzeje jer su tu živele neke kulturološki poznate ličnosti.

Zamak i park

Ukoliko od katedrale krenete preko trga Piazza dei Mercanti, prolazite trgove Piazza Corduso i Piazza Afari, nastavljate ulicom Via Dante ka dvorcu Castelo Sforzesco. On se nalazi u parku Sepmione, gde je i čuvena kapija Arco della Pace. Nedaleko od parka je i bazilika Santa Maria delle Grazie u kojoj se nalazi Davinčijeva Tajna večera.

Kapije

Sa druge strane nalazi se glavno groblje. Sad možda to zvuči morbidno, ali ovo groblje zapravo predstavlja umetnost za sebe obzirom da ima najlepše statue. U njegovoj blizini, ali malo bliže centru, se nalaze i kapije Porta Garibaldi, Porta Nuova i Porta Venezia. Odavde se vidi i prelepa zgrada Bosco Verticale.

Kanali

Nije samo Venecija poznata po kanalima. Milano poseduje divne kanale Naviglio Grande i Naviglio Pavese. Tu se nalazi i prelepa kapija Porta Ticinese. Kapija porta Romana nalazi se nešto dalje odavde, ali bliže centru.

U svakom slučaju ako se dobro isplanirate sve ovo možete videti ako idete pešaka. Možda eventualno da se provozate tramvajima koji su zaista prelepi i rustični. Ali ako idete peške usput ćete videti još mnogo prelepih mesta koja možda nisu tako poznata, a zaista su vredna pažnje.

MILANO – SAVETI

Kretanje unutar grada

Metro ima 5 linija i saobraća od 6 ujutru do 00:30. Karte se mogu kupiti na metro stanicama i kioscima. Ukoliko planirate češće korišćenje predlažem da kupite paket karata za više vožnji ili više dana. Više o informacijama vezanim za karte pročitajte ovde

Tramvajskih linija ima čak 18 koje rade i posle ponoći i njihova mreža se proteže dalje od metro i autobuske. Saobraćaju od 4:30 do 2:30. Što se karata tiče možete uzeti jednu koja važi za više vožnji, ili one koje važe 24 ili 48 sati.

Oko 80 autobuskih i nekoliko trolejbuskih linija takođe su vam na raspolaganju. Saobraćaju od 5 do 1:45, a takođe ima i nekoliko noćnih linija.

Ako slećete na aerodrom u Milano, do smeštaja možete ići metroom ili autobusom. Ukoliko slećete u Bergamo možete ići do centra Milana autobusom direktno sa aerodroma, ili vozom iz centra Bergama do centra Milana. Taksi stanicu imate baš kod glavne železničke stanice Milano Centrale. Kada je taksi u pitanju sve informacije možete pronaći ovde

Radno vreme

Radno vreme prodavnica u Milanu je od 10 ujutru do 8 uveče. Prodavnice koje se nalaze van centra obično ne rade ponedeljkom. Takođe obzirom da je avgust vreme za kolektivni gosišnji odmor, pojedine manje radnje neće raditi nekoliko nedelja tokom avgusta.

Neke prodavnice rade dvokratno, sa pauzom za ručak od 1 do 2:30 popodne. Banke takođe rade dvokratno od 8:30 do 13:30 pa od 15:30 do 16:30. Muzeji i galerije rade od 9,10 ujutru do 5,6 popodne. Kafići i barovi su otvoreni od 7 ujutru do 8 uveče. Restorani služe ručak od 1 do 2:30 popodme, večeru od 8 do 11 uveče.

Hrana i piće

Bakšiš je uvek uračunat u cenu i videćete ga na računu kao naplatu za uslugu. Drugačija je cena kada jedete i pijete na licu mesta i kada nosite hranu. Takođe je poželjno ako već negde sednete da nešto i poručite u suprotnom oni ne vole da zauzimate mesto bez veze.

Osim toga, ukoliko recimo ima mesta za sedenje u baštama kafića i slično, pića su različite cene ako ste za običnim stolom, barskim ili ne zauzimate sto uopšte. Zbog toga u većini gradova kao Trst, Milano, Venecija, videćete često ljude koji stoje ispred bara i piju piće. Posebno ako je ispred neki lep zidić, kanal, stepenice gde se može sesti i slično.

Aperitivo je obavezan ritual za Italijane pre obroka. U aperitive spadaju recimo Aperol i Campari. Kada je hrana u pitanju, tradicionalna jela su Costoletta alla Milanese, Risotto alla Milanese, Minestrone alla Milanese, Trippa alla Milanese, Panettone, Ossobuco, Cassoeula, Michetta, Mondeghili, Barbajada, Polenta, Piadina. Za večeru predlažem da odete u ulicu Via Brera ili Via Dante.

MILANO – ZANIMLJIVOSTI

 • Milanska katedrala je treća najveća katolička crkva u Evropi posle bazilike u Vatikanu i katedrale u Sevilji
 • Za izgradnju Duomo katedrale bilo je potrebno 579 godina
 • Katedralu čini 3400 statua, 135 gargojla i 700 figura
 • Pirelli kula je prvi izgrađen neboder u Italiji i sa svojih 127m bila je najviša zgrada u Italiji
 • Milano je grad sa najviše nebodera u državi, a ima ih svega 25. Danas su najviše zgrade Unicredit i Alianz kule
 • Galleria Vittorio Emanuele II je najstariji tržni centar u Italiji izgrađen 1877.godine
 • Napoleon je krunisan za kralja Italije u milanskoj katedrali 1805.godine
 • Čuvena DaVinčijeva Tajna večera nalazi se u crkvi Santa Maria delle Grazie. Da biste je videli morate par dana unapred da zakažete posetu

MILANO – UTISCI

Put u Milano je isplaniran iznenada, ali detaljno. Dva puna dana sam provela u Milanu, dok smo jedan dan iskoristili za izlet do Lugana i podlednji za obilazak Bergama i povratak u Temišvar iz kojeg smo krenuli, pa smo za njegov obilazak iskoristili prvi dan. Više o planiranju ove vrste putovanja možete pronaći u tekstu Kako posetiti više gradova za nekoliko dana

Generalno utisci za Milanu su apsolutno i jedino pozitivni. Nisam se osetila kao da sam u nekom običnom industrijskom, ružnom gradu, naprotiv osetila sam se apsolutno isto lepo kao i u drugim gradovima Italije koje sam ranije posetila.

Ne mogu reći da mi je najomiljeniji grad na svetu, ali je apsolutno daleko od ružnog grada i bez problema bih ga posetila opet, jer znate najbolji utisak o nekom gradu imate kada se vratite drugi ili treći put pa uživate kao lokalci. Milano ima jako puno parkova, trgova i predivne arhitekture, odličnu hranu i vedar duh.