Osnove planiranja putovanja su iste za sve. Bilo da ste vrlo organizovana osoba i planirate svaki svoj potez unapred, ili pak volite da to radite u hodu, ukoliko želite da se zaista dobro provedete, gde god da idete, morate napraviti neki plan. Moje mišljenje je da ste vrlo neodgovorni ako pođete na put u nepoznato, a da ne znate ni gde da idete, ni šta da radite. Zbog toga morate imati na umu neke osnove planiranja putovanja.

OSNOVE PLANIRANJA PUTOVANJA – KORACI

OSNOVE PLANIRANJA PUTOVANJA – PRVI KORAK

Za početak, kao i za sve, morate imati neku viziju. To je prvi korak. Zadajte sebi neki realan cilj. Evo osnovnih pitanja na koja vi, kao organizator putovanja, treba da date odgovore. Gde? Kad? Kako? Sa kim? Koliko? Stavite sve to na papir: gde biste da idete, gde odsedate, sa kim, kada krećete, čime putujete, koliko dana ostajete i koliko para vam je potrebno.

OSNOVE PLANIRANJA PUTOVANJA – DRUGI KORAK

Zatim počnite da se raspitujete okolo i ispitujete šta to nudi internet. To je drugi korak. Destinacije, prevoz, smeštaj, ili paket aranžmani, sve to možete pretražiti preko sajtova turističkih organizacija, sajtova za izdavanje prenoćišta, sajtova prevoznika… Ako se ne osećate bezbedno da rezervišete i kupujete preko interneta, dovoljno je da se barem informišete. Zapamtite, za početak se samo raspitujete.

Nakon toga možete obići turističke agencije, i pitati prijatelje da vam kažu svoja iskustva sa putovanja. Takođe, sajam turizma u Beogradu je uvek dobar izbor gde na licu mesta možete pitati i pogledati šta se nudi na tržištu.

 

Sa ova dva koraka imate dobar početni plan i osnove za planiranje putovanja, pa zatim možete da birate i izdvajate ponude koje vam se dopadaju ili uklapaju u vašu ideju, budžet, odmor i slično. I tek pošto ste se dobro raspitali o apsolutno svemu, i detaljno analizirali ponuđeno, tek tada možete stupiti u akciju rezervisanja, plaćanja i radovati se predstojećem putu.

 

Srećno planiranje!!!

 

P.S. Sledi tekst o deset stvari koje morate znati i uraditi pre nego što počnete sa pakovanjem..