Obrada fotografije je u današnje vreme čini se postala veoma normalna stvar, dok se pre društvenih mreža koristila isključivo u profesionalnoj fotografiji. Ja sam u početku bila veliki protivnik obrade obzirom da to menja izgled slike. Ono što ste vi videli i ono što ste napravili onda nije istina. Međutim, shvatila sam da ukoliko znate kako, obradom možete da mnogo da poboljšate izgled fotografije. 

Obrada fotografije, pre svega služi za izmenu odnosno poboljšanje izgleda fotografije. Rame uz rame ide sa profesionalnom fotografijom i ukoliko želite time da se bavite poželjno je da naučite i kako se manipuliše fotografijom. 

 

 

SAZNAJTE ŠTA VAM SE DOPADA

Pogledajte kako drugi fotografi obrađuju svoje fotografije, sanzajte koje su to sve opcije i načini obrada različitih fotografija. Da li više volite pastelne ili jarke boje? Svetlije ili tamnije boje? Da li vam se dopada kad se samo jedna boja ističe? Možda crno-bela fotografija? Kao što sam već u prethodnom tekstu o fotografiji rekla, isto važi i za obradu. Obrada fotografije je po mom mišljenju za početak stvar ukusa kao što sam i napisala u tekstu o savetima za fotografiju, ali takođe i stvar vežbe.

Vama će se kod drugih svideti raličiti načini obrade, ali vi kad uzmete da sređujete vaše fotografije dobićete sasvim drugačiji rezultat. Pokušajte pre svega da dobijete isti rezultat obrade kao neko drugi, odnosno da prekopirate, jer to će vam dati nabolji osećaj za boje. Potom ćete odrediti ono što vam se najviše dopada i vrlo brzo ćete se toliko uvežbati da ćete bez po muke dobijati fotografije kakve niste ni sanjali.

 

IZABERITE APLIKACIJE ZA OBRADU FOTOGRAFIJE

Ja koristim Lightroom najviše, na kompjuteru i telefonu, a uz njega i Picsart, Snapseed i Afterlight aplikacije za android. Postoje još i Picmonkey, Pixlr, VSCO, Candy camera, Picnic, Facetune, Express Photoshop  i druge… Na vama je da odlučite za šta obrađujete fotografije pa i da li ćete koristiti kompjuter ili mobilni. Ukoliko je profesionalna fotografija u pitanju savetujem Photoshop i Lightroom na kompjuteru, ukoliko sređujete slike za sebe i instagram, onda možete koristiti i aplikacije na telefonu. U zavisnosti od programa i aplikacije, različite su mogućnosti svuda, međutim par osnovnih karakteristika koje su bitne su svuda iste: osvetljenje, kontrast, senke…

 

OBRADA FOTOGRAFIJE – OBJAŠNJENJA ZA POČETNIKE

A sada nešto o konkretnoj manipulaciji fotografije kroz Lightroom (neke od opcija imaćete i u drugim programima za obradu). Glavne opcije u meniju su sledeće:

Selective, Healing, Crop, Profiles, Auto, Light, Color, Effects, Detail, Optics, Geometry, Presets i Reset

U okviru njih koristićete sledeće:

Selective – Dozvoljava vam da menjate određeni deo fotografije

Heal/Clone – Služe da se umnože ili uklone određeni detalji ili objekti sa fotografije

Crop/Straighten/Rotate/Flip – Služe da isečete, ispravite ili obrnete fotografiju

Exposure – Povećava ili smanjuje intenzitet osvetljenja fotografije

Brightness -Povećava ili smanjuje svetlost boja na fotografiji

Contrast – Povećava ili smanjuje kontrast boja na fotografiji

Highlights – Povećava ili smanjuje intenzitet istaknutih, odnosno svetlih delova na fotografiji

Shadows – Povećava ili smanjuje intenzitet senki, odnosno tamnih delova na fotografiji

Whites – Povećava ili smanjuje intenzitet belih nijansi na fotografiji

Blacks – Povećava ili smanjuje intenzitet crnih nijansi na fotografiji

Saturation – Povećava ili smanjuje zasićenost boje fotografiji

Hue – Povećava ili smanjuje intenzitet pigmenta boje odnosno tonova na fotografiji

Vibrance – Povećava ili smanjuje intenzitet odnosno živost boja na fotografiji

Warmth – Čini sliku toplijom ili hladnijom

Tint – Podešava temperaturu boje, tačnije white balance na fotografiji

Dehaze – Otklanja „maglu“ odnosno zamućenje sa fotografije

Clarity – Pojačava ili smanjuje jasnoću detalja

Texture – Pojačava ili smanjuje teksturu detalja na fotografiji

Vignette – Ova opcija čini ivice fotografije da blede ili tamne

Grain – Otklanja šum sa fotografije

Sharpness – Povećava ili smanjuje oštrinu fotografije

Split toning – Omogućava vam da podešavate istaknute delove i senke u određenoj boji

Curve – Kriva boja omogućava vam da podešavate tonove boja na fotografiji

Mixing colours – Ovde možete povećavati ili smanjivati svetlost, zasićenost i intenzitet boja ponaosob

 

OBRADA FOTOGRAFIJE – SAVETI ZA POČETNIKE

Igrajte se sa mogućnostima, isprobajte sve, ali nemojte preterivati. Balans je sve u fotografii, pa i u obradi. Ljudi na početku, dok još otkrivaju mogućnosti, umeju da se zanesu i da odu u extreme, pa ta fotografija je možda i bila lepša u izvornom stanju. Međutim, iapk na kraju je važno ono što se vama dopada, dakle vratiću se na tvrdnju da je sve stvar ukusa. Ukoliko ste napredniji od ostalih onda je Photoshop prava aplikacija za vas. On ima raznorazne mogućnosti koje su ozbiljnije od ponuđenih u Lightroom-u. 

Ja lično volim živahne i jarke boje, ali i tamne boje koje daju dubinu fotografiji. Takođe volim i starinski izged fotografija. Najbolje za početak da pogledate tutorijale nekih fotografa čije vam se obrade dopadaju, pa ćete već pronaći svoj stil. Uvek prvo uđite u opciju light i promenite osvetljenje, senke i drugo kako vam odgovara. Posle pređite na opciju Color pa menjajte sve vezano za boje. Vremenom ćete napredovati još pa ćete koristiti i neke druge napredne opcije.

Ono što nisam prethodno objasnila su su opcije Auto koja vam bukvalno sama obradi fotografiju, koju možete koristiti ukoliko tek krećete sa obradom. Auto podešavanja mogu vam dati dobru bazu za dalju obradu, a možete i videti kako auto podesi karakteristike i to je jedan način za učenje šta se dešava kada se podese klizači na određen način. Potom Profiles gde možete izabrati neke već umetnute načine obrade, koji će vam u početku pomoći takođe kao i Auto podešavanja. Poslednje opcija su Presets odnosno šabloni podešavanja, koje možete i sami sačuvati kako bi svaku fotografiju obrađivali na isti način. 

Obrada fotografije Tutorial – Kako ja obrađujem fotografije možete pogledati na mom instagram profilu, a više o samoj fotografiji i savetima možete pronaći ovde.