Vodič kroz Lugano

Lugano mi je bila želja da vidim obzirom da jezera obožavam, pa kad već idemo u Milano zašto da ne vidimo jedno divno Švajcarsko jezero. Priroda u Švajcarskoj je nešto zaista neverovatno kada vidite na slikama, ali uživo oduzima dah. Obzirom da je sve blizu Milana, odlučila sam da pola dana provedem na jezeru Komo, a ostatak na jezeru Lugano. Taj dan i taj obilazak dva mesta koja se nalaze na jezerima, kao i svu tu prirodu i prizore koje sam videla iz voza, bih apsolutno ponovila, bez razmišljanja. Evo kako provesti jedan dan u Luganu.

Piazza di Riforma
Piazza di Riforma

Gde se nalazi i kako stići u Lugano?

Lugano je grad u Švajcarskoj, a smešten je blizu granice sa Italijom. Ja sam do tamo putovala vozom iz Milana, prvo do jezera Komo, pa odatle za Lugano. Takođe, možete i direktno ići vozom iz Milana, mada naravno postoje linije i iz drugih okolnih gradova kao Bellagio. Ostale opcije su iznajmljivanje kola, autobus, avion, obzirom da Lugano poseduje i aerodrom. Ako mene pitate, čini mi se da se voz iz nekog obližnjeg grada najviše isplati.

CATEDRALA DI SAN LORENZO
CATEDRALA DI SAN LORENZO

 

Važne informacije

Lugano pripada regiji Tićino, a naseljava ga oko 65 000 ljudi, i samim tim je deveti po veličini grad u Švajcarskoj. Stari grad se nalazi baš na jezeru, dok su stanice vozova na vrhu brda iznad centra. Do njih možete ići peške, a možete koristiti i žičaru, ili autobus. Osim toga, možete koristiti i taksi usluge.

Ja preporučujem šetnju jer ima mnogo toga da se vidi, a posebno je divan utisak kada se od stanice spuštate ka centru, potom se šetate oko jezera i pred polazak se popnete na vidikovac sa pogledom od koga nekima staje dah, a neki ne mogu da prestanu da fotografišu. Dok ste na jezeru možete se provozati brodićem, što je takođe odličan način da za razgledanje i uživanje. Postoji čak i opcija iznajmljivnja broda.

ULICE U LUGANU
ULICE U LUGANU

Jezik – Italijanski

Valuta – Švajcarski franak

Radnje su uglavnom otvorene od 8,9 ujutru do nekih 6,7 uveče dok se subotom zatvaraju nešto ranije od 4,5 popodne.

Banke otvorene od 8.30 do 16č, i vikendom uglavnom ne rade.

 

Znamenitosti

Ako krenete pešaka od stanice ka centru, prvo na šta nailazite je predivan pogled na Lugano, a potom Katedrala San Lorenzo. U toku spuštanja očekuju vas veoma zanimljive, strme i uske ulice, sa baštama kafića, zgrade sa predivnim fasadama. Vrlo lepa atsmosfera zadesiće vas na razdraganom trgu Piazza di Riforma, i zabavnom trgu Šaha. Nedaleko odatle nalaze se i Turistički informativni centar i Gradska skupština. Pred samo jezero je trg Piazza Rizzero Rezzonico. U nastavku je i trg Piazza Alessandro Manzoni, a iznad su i Muzej umetnosti Švajcaraca i Italijana, Palata Galerija, Glavna pošta i Palata Alhambra. Odmah pored počinje park ispred koga se nalazi trg Nezavisnosti i statua Eros Bendato. U parku Kiani videćete Palatu kongresa i Vilu Kiani. Uglavnom što više šetajte pored jezera i uživajte u starom gradu.

 

PREDIVNE FASADE SU SVUDA
PREDIVNE FASADE SU SVUDA

Lugano na jedan dan: Utisci

Izlet na dan ili čak pola dana su sasvim dovoljni, ali svakako mesto je predivno i za vikend. Ako se na to odlučite možete obići i prirodu okolo koja je zaista zapanjujuća. Ako boravite više od dana posetite planine Bre i San Salvatore, a možete otići i do jezera Komo, Mađore ili obrnuto ukoliko ste smešteni n jezeru Komo, možete lako stići do Lugana. Kako god da se organizujete stići ćete sve da obiđete, a čak i da uživate u nekom od restorana, vožnji po jezeru i šetnji do vidikovca.

 

Ukoliko vas zanimaju i druga mesta u Švajcarskoj više pogledajte ovde

 

KULA NA VIDIKOVCU
KULA NA VIDIKOVCU