Leto u Beogradu, kako ga preživeti pitate se? Jeste li od onih kojima prvo što padne na pamet je usijani asfalt i gužva u prevozu, ili ipak pomislite na uživanje u prirodi i šetnju pored reke? Ja spadam u ovu drugu grupu. Svaki grad ima neka mesta koja vam mogu ulepšati boravak u istom.

Sve što treba je da pronađete ono što vam najviše odgovara, svejedno da li kratko boravite ili živite u njemu. Bilo da ste ljubitelj zime, leta ili nečeg trećeg, ovo su poznata mesta u Beogradu koja lokalcima pomažu da barem na kratko zaborave na grad, gužvu i vrućinu. Evo odgovora kako preživeti leto u Beogradu.

 

PICE S POGLEDOM NA STARI GRAD
PICE S POGLEDOM NA STARI GRAD – KAKO PREŽIVETI LETO U BEOGRADU

 

1. Kej Oslobođenja i Zemuski kej – kako preživeti leto u Beogradu

Prostiru se duž Dunava, sa strane Novog Beograda. Od Ušća Save u Dunav do Zemuna je Zemunski kej, i deo je Kej Oslobođenja mada ćete na mapi videti čak i oba naziva u jednom delu. Kej ne samo da ima kafiće, kafane, restorane i splavove, već i šetališta, kao i parkove duž reke. Kod Hotela Jugoslavija postoji i Luna park za decu sa raznim igricama i vožnjama. Pored je spomenik stare Zemunske železničke stanice, a nešto dalje smešten je i Sportsko-penjački klub Zemun.

Takođe, u sezoni uvek postavljen ponton preko koga možete preći i na Veliko ratno ostrvo gde u prirodi možete šetati ili voziti bicikl. Ukoliko šetate ostrvom i izbijete putem na drugu stranu videćete i Kalemegdan prekoputa. Ostrvo ujedno poseduje i plažu Lido na kojoj se možete sunčati i kupati. Iznad keja u Zemunu, na vidikovcu sa prelepim pogledom nalazi se i Gardoš kula. U njenoj okolini postoji i nekoliko odličnih mesta gde možete osvežiti uz savršen pogled na reku i prirodu.

 

 

 

2. Savski kej – kako preživeti leto u Beogradu

Počinje od ušća Save u Dunav i proteže se do mosta Gazela, pa se deo šetališta prekida zbog Nasipa i Marine, potom se nastavlja u Bloku 70 i završava se na drugoj strani Novog Beograda u Bloku 45. Kod Ušća se možete i ukrcati na neki od brodova koji radi ture krstarenja. Tu se nalazi park Prijateljstva, pored koga je smešten i muzej Savremene umetnosti, a nešto malo dalje je i Skejt park, dok su sa druge strane Brankovog mosta, smešteni Spomen park Logor Staro Sajmište, Park Republike Srpske i Stari most.

Zatim se, malo dalje kej završava, međutim Brodarskom ulicom se može proći do Novog železničkog mosta, Savskog nasipa, mosta na Adi, pa marine odakle kreće drugi deo keja koji je poznatiji kao Kej u blokovima. Duž keja postoji nekoliko prevoznika koji brodićima transportuju do Ade Ciganlije ili Ade Međice. I na ovom, kao i na drugom keju, pored reke možete šetati, okupati se ili uživati u zalasku sunca na nekom od splavova. Iznad šetališta ima i dosta prirode, pa možete čak i napraviti piknik u hladu, ili vežbati u nekoj od teretana na otvorenom.

 

 

3. Ada Ciganlija i Ada Međica – kako preživeti leto u Beogradu

Na Savi postoje dva rečna ostrva i to su Ada Međica i Ada Ciganlija.

 

 

Ada Međica

je ostrvo na Savi koje se nalazi ispred Ade Cigalije, a do nje možete doći brodićem sa Savkog keja ili Ade Ciganlije. Dugačko je svega kilometar i po, a široko dvesta metera, pa ćete ga lako obići i za kratko vreme. Na Međici je smešteno nekoliko kafića i restorana gde se možete opustiti i okrepiti, okupati u Savi, ili raspaliti roštilj u šumi.

 

Ada Ciganlija

je najveće ostrvo na reci Savi, koje poseduje plaže oko veštački napravljenog Savskog jezera, i Beograđani ga nazivaju svojim morem. Ostrvo ima dve strane, jedna se naziva Novobeogradska, a druga Makiška strana kojoj su najbliža naselja Čukarica i Banovo brdo. Sa obe strane nalaze se plaže na kojima se možete sunčati i kupati u Savskom jezeru.

Ono je dugačko nešto malo više od 4km, širine oko 200m, a dubine od 4 do 6 metara. Obala, kao i staza oko jezera, iznosi oko 7km. Duž obale su kafići, posebne staze za šetnju i posebne za rolere i bicikle. Zatim se na jednom kraju mogu iznajmiti pedaline, dok na drugom možete probati skijanje na vodi. Na sredini sa novobeogradske strane postoji i Bungee Jump.

 

Ada takođe poseduje i više košarkaških, fudbalskih, rukomentih i odbojkaških terena. Takođe ima i terene za vaterpolo, golf, tenis, ragbi, američki fudbal, ali i kajačke i penjačke klubove. Možete iznajmiti rolere, bicikle, šetati, ili jednostavno obići krug vozićem. Takođe, na Adi možete napraviti roštilj ili uživati u prirodi. I da ne zaboravim, od centra grada udaljena je svega četiri kilometra. Kao što ste mogli zaključiti i odlično povezana sa više gradskih naselja, kako rečnim tako i drumskim saobraćajem.

Osim Savskog jezera na Adi postoji još jedno jezero – Ada Safari, a smešteno je između Save i Čukaričkog rukavca, odakle se jasno može videti i Most na Adi. Čukarički rukavac je deo reke Save, ali odvojen od Ade, i nalazi se iza nje na putu ka Obrenovcu.

 

 

4. Dunavski kej i Savska promenada – kako preživeti leto u Beogradu

Sa strane starog grada takođe postoje dva šetališta uz reku. Na Dorćolu u blizini mosta počinje Dunavski kej, poznat i kao Dorćol promenada, a koji se proteže do Kalemegdana, i to do dela sa koga se najbolje može videti Veliko Ratno ostrvo jer se oba nalaze na Ušću. Kao i pored drugih kejeva, i ovde postoje splavovi, šetališta, parkovi i ostalo. Takođe sa gradske strane, ali iza Dorćola od pristaništa kod Pančevačkog mosta počinje još jedan kej na Adi Huji koja je poluostrvo blizu naselja Karaburma i Višnjice.

 

DUNAVSKI KEJ ISPOD DORĆOLA
DUNAVSKI KEJ ISPOD DORĆOLA

 

Od pristaništa kod Brankovog mosta počinje Savska promenada, gde su smešteni Savamala i Beograd na vodi. Savska promenada prostire se čak do Sajma gde takođe možete naići na splavove, restorane i noćne klubove, a ako nastavite dalje možete stići i do Ade Ciganlije.

 

 

5. Parkovi

Osim kejeva i reka, Beograd ima i jako puno parkova, od kojih je najpoznatiji Kalemegdan gde se nalazi i Beogradska odnosno Kalemegdanska tvrđava, a pozicioniran je na ušću Save u Dunav, u centru grada. Osim tvrđave u parku ćete videti mnoge znamenitosti i spomenike kao Pobednik, Istorijski nacionalni muzej, Kula Nebojša, ali i nekoliko kapija, i drugo. Takođe, Kalemegdan ima restorane, kafiće, stolove za šah, teniske i košarkaške terene, izložbe i tezge sa suvenirima. Pored predivnog pogleda na grad, park poseduje i Zoo vrt i Luna park za decu.

 

 

Pored Kalemegdana postoji još manjih parkova kao Tajšmajdanski park, Studenstski park, Topčiderski park, Pionirski park, park Manjež, Karađorđev park, Hajd park, Zemunski park, park Milutina Milankovića i drugi, ali ako ste ljubitelj, i nekoliko šuma kao Košutnjak, Banjička, Zvezdarska.

 

6. Bazeni i planine:

Beograd ima i nekoliko gradskih bazena odnosno sportskih rekreativnih centara gde možete provesti vrele letnje dane kao 11. April, Pinki, Tašmajdan, Banjica, Olimp, Košutnjak, Vračar, Milan Gale Muškatirović i još nekoliko privatnih kao Queen, Holywoodland, Diamond Garden, Kengur Resort i S-Klub. Takođe, u blizini grada nalaze se i dve planine: Avala visoka 511m nalazi na 16km jugoistočno od Beograda, i Kosmaj na visini od 626 metara, a na udaljenosti od Beograda 40km u istom pravcu. Možete ih posetiti u dnevnoj varijanti kao izlet, a moguće je i odsesti u nekoj od vikendica.

Ostalo gde možete preživeti leto u Beogradu:

Pored ovoga naravno Beograd ima mnogo muzeja kao Muzej Iluzija, Narodni Muzej, Muzej Nikole Tesle, zatim pozorista kao Narodno, Jugoslovensko-dramsko, Beogradsko-dramsko, Zvezdara teatar, Atelje 212, Kinoteka, ali i mnogo bioskopa kao Tuckwood, Cineplexx, Roda, Fontana. U centru se takođe nalazi i prekrasna botanička bašta Jevremovac sa prelepim japanskim vrtom.Osim već gore pomenutih restorana, splavova, kafića koje možete posetiti na kejevima, jedna od najpoznatijih ulica u centru grada koju ne smete propustiti je Skadarlija, a od skoro i Cetinjska, a posebno su značajne za noćni život. Još nekoliko sličnih ulica su Njegoševa, Strahinjića Bana, Obilićev venac, Cvetni trg, kao i glavna ulica grada Beograda Knez Mihailova, gde ćete kao i u prethodne dve naići na najviše kafića i restorana, slično kao i na kejevima.

 

Događaji na leto u Beogradu:

Kada su u pitanju dešavanja, leti u Beogradu ima nekoliko poznatih dešavanja koja posećuju lokalci, ali i turisti. Jedni od poznatijih su Beer Fest koji se održava na Ućšću u Avgustu i Beer Garden koji je deo pivskog festa, međutim traje ceo jul i avgust na Adi Ciganliji. Takođe tokom leta širom Beograda se puštaju filmovi na otvorenom kao Filmstreet, OpenAirCinema, bioskop  Zvezda, i slično… Takođe bih dodala i manifestaciju Belef Beogradski letnji festival koji se održava u junu i Bitef – Beogradski internacionalni teatarski festival koji se održava u Septembru.

Za više informacija o dešavanjima, dnevnom i noćnom životu u Begradu pogledajte sajtove DanUBeogradu, UkusBeograda, Beligrad, BelgradeBeat, BeogradUživo, BeogradNoću, UrbanBug, KudaVečeras, KudaZaVikend, BeogradZaDecu.

 

KAKO PREŽIVETI LETO U BEOGRADU
KAKO PREŽIVETI LETO U BEOGRADU

 

Sva ova mesta su vrlo su poznata i savršena za leto u Beogradu. Ipak, ovaj grad ima još toliko mnogo skrivenih dragulja i drugih lepih stvari da pruži. Ja volim da kažem da on ima za svakoga ponešto, a za nekoga sve. Sada kada imate sve ove informacije možete da isplanirate sebi vikende, čak iako radite i ne možete ići van grada.

Ne čekajte, upustite se u letnju gradsku avanturu i pogledajte razglednice iz Beograda.

Ukoliko vam trebaju dodatne informacije o Beogradu posetite stranicu Beograd.